Slik får du barna til å slutte med bleie: – De kan være litt sårbare

2 months ago 32


Sommeren er over, og hverdagen er tilbake, både for store og små.

Det betyr å igjen gå tilbake til faste rutiner, men for noen også en helt ny virkelighet – spesielt for unger som begynner i barnehagen og gutter og jenter som har startet på skolen.

For noen barn er det knyttet litt ekstra usikkerhet til en annen stor endring, når omgivelsene er annerledes – nemlig det å gå fra bleie til do.

Stine Mari Engh Abelsen er avdelingsleder ved helsestasjonen i Kongsberg, og snakker mye med usikre foreldre.

– Å gå på do, det er helt vanlig, akkurat som å spise og sove. De fleste begynner nok i 2–3 års alderen, og er modne og klare for det da. Men det er store individuelle forskjeller, sier hun.

Trygghet og forutsigbarhet

– Når vi skal i gang med noe nytt, kan barna være litt sårbare, og det kan være grobunn for bekymring og undring. Det gjelder også foreldrene. Vi voksne blir bombardert med informasjon, råd og innspill, om hva som er riktig og hva som er feil.

Stine Mari Engh Abelsen, avdelingsleder ved Kongsberg helsestasjon

Stine Mari Engh Abelsen, avdelingsleder ved Kongsberg helsestasjon, mener det er viktig at foreldre tolker signalene fra barnet.

Foto: Privat

– Men som i alle overganger, som også bleieavvenning er, så tenker jeg at det handler mye om trygghet, rammer og forutsigbarhet, sier Abelsen.

– Hva er tegnene på at barnet er klar for å slutte med bleie?

– Det lurer vi jo ofte på, men det er veldig individuelle forskjeller. Da handler det om å være sensitiv for barnets signaler, og å følge litt med.

Toalett do

Mange barn synes det er skummelt å gå på andre toaletter enn hjemme.

Foto: Stian Haraldsen / NRK

– Vær nysgjerrige sammen

Stine Mari Engh Abelsen har følgende råd til bleieskiftarbeiderne før overgangen til doen:

  • Jeg tror noe av det beste vi kan gjøre er å skape et engasjement og nysgjerrighet, og gjerne være nysgjerrige sammen.
  • Utforske doen og dosetet, eller potta, sammen. Da får vi mye bedre kontakt med hverandre også. Da blir vi mer sensitive for de signalene barnet kommer med.
  • Og så er jo barn veldig gode på å herme. Kanskje barna skal få lov til å være med på do sammen med foreldrene eller eldre søsken, selv om toalettet er et av få steder vi får være litt i fred. Likevel, barn er gode til å ta etter oss voksne.

Lesernes beste tips

Det var stort engasjement i kommentarfeltet da NRK skrev om at mange førsteklassinger ikke har klart overgangen fra bleier ennå. Her er de beste rådene deres:

Via potta eller rett på do?

– Må vi via potta, eller kan vi sette dem rett på do?

– Det er ikke noe fasitsvar på det, og det viktigste er å følge barnets behov. Let etter signalene, sier Stine Mari Engh Abelsen.

Mange foreldre opplever det som krevende hvis barna stritter imot, og vegrer seg for å ta steget.

– Hvis det skaper bekymring eller man blir utrygg, tror jeg det er lurt å snakke med noen, for eksempel oss som jobber på helsestasjonen. Vi snakker med mange foreldre om dette.

– Hva tenker du om å lokke med belønning?

– Vi må være veldig bevisst på at det å gå på do er en helt vanlig ting, som alle gjør. Hvis du gir belønning, hva er det du belønner? Er det for at barnet tisser, eller for at det sitter på do. Jeg tror det er viktigere å lage rutiner.

Publisert 04.09.2024, kl. 11.24

Read Entire Article