Slik blir NRK-høsten: Satser tungt på nye dramaserier

1 month ago 9


HØYDEPUNKT: Selv løfter NRK frem «So long, Marianne» som ett av høstens høydepunkter. Foto: NRK

Det handler om kjærlighetshistorien mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen. Om intriger og ungdomsliv i Karasjok. Det er også klart for den tredje og siste sesongen av «Lykkeland».

torsdag 29. august kl. 13:03

Selv løfter NRK frem «So long, Marianne» som ett av høstens høydepunkter. Dramaserien er inspirert av kjærlighetsforholdet mellom norske Marianne Ihlen og en av verdens største musikkartister, Leonard Cohen.

TV-serie: Marianne Ihlens kjærlighetshistorie med Leonard Cohen er et av høstens høydepunkter på NRK. Foto: Janne Møller-Hansen / VG
HØYDEPUNKT: «So long, Marianne» er ett av høstens høydepunkter. Dramaserien er inspirert av kjærlighetsforholdet mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen Foto: ALEX STURROCK / SONY MUSIC

De to møttes i kunstnermiljøet på den greske øya Hydra på 1960-tallet og
innledet et forhold som skulle prege dem begge livet ut. Dette er historien om to ensomme, unge mennesker som treffer hverandre mens de forsøker å finne sin plass i livet. Den ene av de to ender opp som en av de største musikkartistene i verden. Premiere 21. september.

HOLD KJEFT: Dette er en ungdomsserie fra Karasjok om vennskap, snøscootere og fordommer som knuses. Foto: NRK

«Oro Jaska» er samisk og betyr «hold kjeft». Dette er en ungdomsserie fra
Karasjok om vennskap, snøscootere og fordommer som knuses. Men det handler også om å bryte stillheten. For alt endrer seg når Elli Anne våkner etter en fest og ikke husker noe som helst.

Hun begynner å mistenke at hun har blitt voldtatt. Hun vil helst bare at alt skal
bli som før, så hun slipper bli bygdas «voldtektsoffer». Issat, som er redd for at
det skal komme ut at han liker gutter, blir beskyldt for å ha voldtatt henne.
Ryktene begynner å svirre, og Elli Anne skjønner at hun er nødt til å gjøre noe.

TILBAKE: Klart for tredje og siste sesong av «Lykkeland». Foto: NRK

Første store dramaserie ut denne er høsten har premiere allerede på fredag. Det handler om «Våre beste år». Og året er 1985. En venstreradikal familie krasjlander på Oslos vestkant. Her må de kjempe mot kapitalister, sosser, kabel-TV og en voksende høyrebølge. Der får de 80-tallet midt i fleisen.

I en av hovedrollene møter vi Pernille Sørensen, blant annet kjent fra «Nytt på nytt». Hun mener serien er en hyllest til et helt spesielt tiår.

– Jeg håper folk kan få samme nostalgitripp som jeg hadde da vi filmet, både voksne som husker 80-tallet og alle dem som møter det for første gang.

I høst er det også klart for den tredje og siste sesongen av «Lykkeland». Denne gangen foregår handlingen fra 1987 til 1990, med brede skulderputer, høyt hår og mye festing. Dette er tiden da noen tjener mye penger, mens andre går på store tap.

Vi er tilbake i oljebyen Stavanger og får et gjensyn med karakterene fra forrige sesong. I tillegg møter vi Herman Flesvig i en ny, stor rolle. Det unge stjerneskuddet Henrikke Lund-Olsen (kjent fra «Krigsseileren») kommer inn i rollen som Christians datter Marie.

Men NRK byr også på en animert humorserie denne høsten: Hellerudsvingen er en gate ved Trasop, nær marka på Oslos østkant. Her bor alle slags mennesker, med ulik bakgrunn og fra alle samfunnslag. Her bor også våre gutter, niendeklassingene Erik, Johannes og Hassan.

– De er vår inngang til et ellevilt univers, hvor alt kan skje, reklamerer NRK.

Den norske kunstlegenden Odd Nerdrum, kjent for sine dramatiske malerier og
sin fryktløse kritikk av samtidskunsten, åpner dørene til sitt private rike i en
eksklusiv dokumentarserie som kommer på NRK denne høsten.

Seerne får et sjeldent innblikk i livet på gården utenfor Stavern, hvor Nerdrum
bor sammen med sin kone, voksne barn og hans personlig utvalgte elever.
Her blir vi vitne til den intense lidenskapen for kunsten og livet i en helt spesiell
familie.

Foto: nikos nikolopoulos
Read Entire Article