Slik angriper Putin Norge

4 months ago 60


Et Ikea-varehus i Litauen, en malingsfabrikk i Polen, et varehus i England, boliger i Latvia, forsøkt påtent eller satt i brann av et nettverk som handlet på vegne av russisk utenlandsetterretning.

Dette meldte New York Times denne uken. Poenget er antakelig å skremme europeere fra å støtte Ukraina.

LYVER FOR Å OPPNÅ EGNE MÅL: Vladimir Putin ble for noen måneder siden intervjuet av tidligere Fox-anker Tucker Carlson. Putin spredde en hjemmelaget versjon av Russlands historie. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

Ingen i det norske forskermiljøet er overrasket.

Tirsdag la Karen-Anna Eggen og forskerkolleger frem en ny rapport om russiske påvirkningsaksjoner i Norge og nabolandene under den årlige Påvirkningskonferansen.

De ga flere eksempler: Skader på infrastruktur, cyberangrep, strategiske eiendomskjøp, sabotasje på biler tilhørende journalister og ministere, tulleringing til kjendiser og misbruk av den russisk-ortodokse kirken.

RUSSERNE ANGREP: Forsker Karen-Anna Eggen har samlet trådene for å vise hvordan Russland angrep Norge i 2022. Det dreide seg om en russisk propagandainnsats mot vestlige sanksjoner. Foto: Frode Hansen / VG

Eggen viste hvordan russiske politikere sammen med netttroll, medier og hackere spredde påstander om matmangel på Svalbard som følge av norsk «blokade». Det hele var tøys, varene kom til Svalbard, men også i norsk debatt ble det oppstyr.

– Det er villere enn en Netflix-serie, sa den finske forskeren Minna Ålander.

Hennes latviske kollega Ieva Berzina knyttet to angivelige komikere – som blant annet lurte Jonas Gahr Støre med tulleringing – til Kremls propagandamaskineri.

Det nedslående er at det ikke alltid er nok å avdekke løgnene. Faktasjekk har liten effekt. Usannheter sprer seg raskere og dypere enn sannheten på sosiale medier, viser forskningen.

At folk vet det er løgn, stopper dem ikke fra å spre innhold.

– Vi trodde vi holdt på med løgner, men vi driver med bullshit, sa Paul Buvarp fra FFI.

ET ANGREP PÅ NORGE: Den russiske hackergruppen Killnet publiserte dette bildet av den daværende norske utenriksministeren Anniken Huitfeldt på Telegram under angrepene på de norske sanksjonene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Også norske myndigheter kan prøve å påvirke, men det kan ikke sammenlignes med de hensynsløse løgnene til en diktator.

Russland har i årevis brukt informasjon som et billig og effektivt angrep som ikke utløser motangrep fra NATO.

Lederne sier det rett ut selv: Massemedia er et våpen.

De første ofrene er det russiske folk som har vokst opp med hjernevask.

AVSLØRTE EN RUSSISK TROLLFABRIKK: Den finske journalisten Jessikka Aro ble utsatt for massiv hets og angrep fra russiske troll etter at hun avslørte en av deres trollfabrikker. Foto: Terje Bringedal / VG

Samtidig vet vi at Kreml ser ut over sine grenser. De har blandet seg inn Trump-valgkampen og Brexit. I Norge fikk vi merke at Russland sendte migranter over grensen i Storskog i samme periode.

Først skjønte vi ikke at det var orkestrert.

– Dumt at Vesten ikke fulgte med, sa journalist Jessikka Aro, som pekte på opprettelsen av den russiske propagandakanalen RT allerede i 2005. Demoniseringen av ukrainere har pågått i årevis.

DRONEALARM: I 2022 gikk dronealarmen i Norge etter at flere utenlandske statsborgere ble tatt med droner. Bildet viser Chris-Håvard Berge som flyr drone på oppdrag fra VG TV. Foto: Helge Mikalsen / VG

leier russiske «turister» sommerhus med helt spesiell utsikt i nord. Men ut over spionasje og angrep på fysisk infrastruktur, utføres også angrep vi ikke engang merker.

Det finnes en masse russiske trollkontoer som slett ikke prøver å overbevise deg om at de har rett.

Poenget er snarere å få oss til å krangle. Blir det nok kaos kan vi bli forvirret og handlingslammet, slik at for eksempel oppslutningen om våpenstøtte til Ukraina svekkes.

Vi vet at hundretusenvis av amerikanere har sett russisk skapt innhold i valgkampen. Den nest største «Black Lives Matter»-gruppen på Facebook ble opprettet av russerne, og den største «Uavhengighet for Texas»-gruppen.

Trollkontoer engasjerer seg i helt legitime debatter på begge sider for å polarisere dem.

Vi bør derfor være forsiktig med å anklage meningsmotstandere for å ha blitt lurt av russisk propaganda. Alle kan bli påvirket, uansett hvilken side du står på i striden om for eksempel Acer, vindmøller, EU, transfolk eller Palestina-Israel.

PROPAGANDAKANAL: Kanalen RT med sjefredaktør Margarita Simonjan (sittende) i spissen beskrives som en ren desinformasjonskanal styrt av Kreml. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters / NTB

Den norske offentligheten tåler heftige debatter og krangler. Vi skal ikke overdrive Putins makt. Om Russland klarte å påvirke utfallet av det amerikanske valget eller Brexit vet vi ikke.

Vi vet imidlertid at de ikke klarte å ta Kyiv. At Finland og Sverige er blitt med i NATO og at Vestens støtte til Ukraina er stor.

Samtidig var vi altfor lenge naive og ikke i nærheten av å forstå russisk informasjonskrig. Det ga Putin et fortrinn.

For den russiske informasjonskrigen kan ramme oss alle.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article