Slår alarm om konsekvensene av Longem-saken: – Absurd

5 months ago 46


SLÅR ALARM: Jorunn Sundgot-Borgen er dypt bekymret over tall som viser at bare rundt hver fjerde unge kvinne tør melde fra om overgrep eller seksuell trakassering de har vært utsatt for. Foto: Frode Hansen / VG

Professor Jorunn Sundgot-Borgen slår alarm om at unge kvinner ikke tør melde fra om vold og seksuell trakassering. Hun frykter konsekvensen av dommen mot sprangrytter Marie Valdar Longem.

  • Bilde av Bjørn Haugan
onsdag 19. juni kl. 22:05

Kortversjonen

  • Professor Jorunn Sundgot Borgen advarer om at unge kvinner frykter å melde fra om vold og seksuell trakassering.
  • Hun frykter dommen mot sprangrytter Marie Valdar Longem skal skremme flere fra å varsle.
  • Andelen kvinner som rapporterer vold og voldtekt har doblet seg siden 2014.

Hun sier hun venter spent på utfallet av rettssaken som sprangrytteren Marie Valdar Longem (32) skal gjennom i Frankrike fredag.

– Det hun har vært utsatt for opplever jeg som absurd. Taper hun, er jeg livredd for at konsekvensene blir at enda flere kvinner i Norge, spesielt unge, ikke tør melde fra når de utsettes for vold eller seksuelle overgrep, selv om Longems sak skal behandles i en fransk rett, sier Sundgot-Borgen.

Longem politianmeldte i 2023 sin daværende kjæreste, den franske OL-vinneren i sprangridning, Kevin Staut, etter en voldshendelse på et hotellrom i Bordeaux.

Marie Valdar Longem Foto: Fredrik Solstad / VG

Han motanmeldte henne. I tingretten i den franske byen Lisieux ble hun i februar i år dømt til 1500 euro i bot for forsettlig vold – mot Staut.

Han ble frikjent og dommen mot ham er rettskraftig; den kan ikke rettslig omgjøres.

Fredag skal Longem møte i en lagmannsrett i Frankrike og forsøke å bli renvasket.

Partenes utdypning av hva som skjedde

Longems versjon

– Jeg besøkte ham, og konkurrerte ikke selv. En tid før besøket hadde jeg følt at ikke alt var som det skulle i forholdet, og etter en tilstelning vi var sammen på ble dette enda tydeligere for meg. Jeg spurte ham hva det var som foregikk, men fikk ikke noe svar, sa Longem til VG 15. januar i år.

Hun sa at det ikke utløste noen god stemning på hotellrommet. Han la seg på sofaen og hun i sengen.

– Han sovnet midt i praten, og da gjorde jeg noe jeg angrer litt på i ettertid, sier hun:

– Jeg bestemte meg for å sjekke mobilen hans og klarte raskt å resonnere meg frem til koden. Mistankene jeg hadde hatt fikk jeg bekreftet da jeg leste noen meldinger.

Hun sier hun valgte å konfrontere ham, der og da.

– Jeg bestemte meg for å vekke ham, og sa at jeg hadde vært på mobilen hans. Han reiste seg raskt og ble veldig sint. Han skulle ha den tilbake, sier Longem.

Hun sier det utartet med knuffing.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke bare ga mobilen til ham, men jeg ble redd og klamret meg til den.

– Jeg endte på ryggen i sengen, hvorpå han holdt meg nede med begge hender og skallet meg i pannen – ned mot nesen.

Longem sier alt svartnet og at hun besvimte.

– Hvor lenge jeg var borte vet jeg ikke, men det var ikke så lenge. Jeg så at han pakket og forlot rommet. Jeg ville også bort, raskest mulig.

Stauts versjon

Kevin Stauts forsvarer, Fanny Colin, svarte i samme sak 15. januar dette:

– Staut er den eneste som ble offer for medisinsk bekreftet vold natten mellom 2. og 3. februar 2023, utført av Mrs. Marie Longem.

Hun fremholder at Longem var sjalu og beskriver deres versjon slik:

– Hun fornærmet ham, og åpnet telefonen hans mens han sov. Deretter vekket hun ham voldsomt, hoppet på bena hans og tvang ham til å forklare seg.

Hun hevder at disse faktumene «er blitt fastslått og anerkjent».

– Kevin Staut på sin side mistet aldri besinnelsen og forlot rommet for å prøve å roe situasjonen. Han slo aldri Longem på noen måte, skriver hun i en mail til VG.

Hun fortsetter:

– Da han forsøkte å hente telefonen sin, som Mrs. Longem nektet å gi tilbake, dyttet hun ham bort med føttene, noe som førte til ytterligere skader for Staut. Da han til slutt klarte å få telefonen sin tilbake, løftet Marie Longem hodet og støtte nesen sin mot pannen til Mr. Staut. Legen hun konsulterte dagen etter fant ingen skader på frøken Longem.

Hun avslutter:

– Longems påstander om at Kevin Staut var i stand til å utøve vold, er derfor både usanne og ærekrenkende.

Den franske sportsavisen L’Equipe skrev i september 2023 at Staut fullstendig benekter Longems versjonen.

Hans versjon som gjengis, er at han sov på en sofa på rommet, da Longem vekket ham og trykket hardt på hans skadde kne. Avisen skriver at han har fortalt politiet at han forsøkte å få tilbake telefonen sin.

«Og at Longem i den forbindelse skadet seg selv ved å slå hodet mot pannen hans.»

Staut har fremholdt at hun var sjalu og at hun flere ganger den kvelden hadde vist det ved å skjelle ham ut.

– Alarmerende

Sammen med to kollegaer har professoren ved Norges idrettshøgskole skrevet et innlegg i VG, hvor de skriver om saken, men hvor de også slår alarm om utviklingen i vold og voldtekter som norske kvinner er utsatt for:

  • – Andelen kvinner mellom 18 og 29 år, som rapporterer om at de har vært utsatt for vold eller voldtekt, er doblet siden 2014. (Kilde: Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress).
  • – En studie på unge idrettsutøvere og elever på videregående skole viser at 48 prosent av jentene rapporterer om opplevelser med seksuell trakassering og overgrep det siste året, mens prosentandelen gutter er 29.

– Det er veldig alarmerende. Jeg synes det er minst like alvorlig at det bare er 25 prosent av jentene og 12 prosent av guttene - som oppgir å ha opplevd seksuell trakassering og overgrep - som svarer at de har meldt fra om det de har vært utsatt for, sier Sundgot-Borgen.

Innlegget kan du lese her.

Foto: Frode Hansen / VG

Hun sier det er holdninger der ute blant ungdom i Norge i dag, som det virkelig må tas tak i.

– Når de ikke tør melde fra, så greier vi ikke å få stanset den omfattende trakasseringen som skjer blant unge i Norge i dag. Både innen idretten, skolene og alle andre arenaer, må det iverksettes omfattende informasjonskampanjer om hva som faktisk er rett og galt, sier hun og utdyper:

– Vi fanger opp holdninger hos jentene om at de «ikke trodde det var viktig å melde fra» eller at «det ikke var alvorlig nok til å varsle om». Og at gutter oppfatter seksuell trakassering «som en fleip». Da er vi på ville veier – og da må det handling til, sier professoren som har idretten som base for sin forskning.

OL avholdes i Paris fra 26. juli til 11. august. Foto: Aurelien Morissard / AP

– Må berømmes

I innlegget i VG spør de hvor trygge kvinnelige utøvere er under sommerens OL i Paris.

«Hvordan skal man kunne garantere for retten til å føle seg trygge i idretten når selv rettsvesenet i store europeiske idrettsnasjoner svikter», spør de med henvisning til Longem-saken.

– Vi har en lang vei å gå i Norge, vi har en lang vei å gå i Europa og verden. Vi må få opp bevisstheten og få ut informasjon om hva som er rett og galt – og at man må tørre å gå til treneren sin eller andre og varsle. Og det må være klare prosedyrer for håndtering av slike saker/varslinger.

Hun legger til:

– Den Internasjonale Olympiske komiteen (IOC) må berømmes her. Under ungdoms-OL hadde de laget flott materiale for å bidra til å bevisstgjøre de unge.

Publisert: 19.06.24 kl. 22:05

Relaterte emner

Read Entire Article