Adam Larsen Kwarasey (36) var blant de første med U-landskamper for Norge som valgte å spille for en annen nasjon. Nå er han bekymret og råder fotballforbundet til å ta grep.
mandag 2. september kl. 20:43Kortversjonen
- Adam Larsen Kwarasey, tidligere landslagskeeper for Norge, mener Norges Fotballforbund (NFF) burde fått inn noen som har fokus på å jobbe med spørsmål rundt landslagsvalg blant spillere med dobbelt statsborgerskap.
- Tematikken er høyaktuell ettersom Osame Sahraoui, proff i franske Lille, valgte å spille for Marokko og ikke Norge.
- Kwarasey peker på fire faktorer som kan spille inn i en spillers vurdering av valg av nasjon og som gjør at Norge kan havne på etterskudd i kampen om spillerne.
– Jeg tror personlig at NFF burde fått inn noen som har fokus på dette og jobber med denne tematikken. Jeg vet ikke om man burde opprettet en ny stilling, men fått det inn i en stilling i forbundet, sier Kwarasey til VG.
Han har selv en lang proffkarriere bak seg, dobbelt statsborgerskap og leder i dag FC Oslo i toppsjiktet av 3. divisjon.
Etter at Osame Sahraoui nylig vraket Norge og valgte spill for Marokko, spør VG den tidligere ghanesiske landslagskeeperen hva Norges Fotballforbund kan gjøre for å skape mer lojalitet blant spillere som kan velge mellom landslag.
Osame Sahraoui-dramaet som endte med Norge-vraking:
Dette er Osame Sahraoui:Sahraoui (23) er blant Norges mest lovende kantspillere. Hauketo er barndomsklubben før han gikk gradene i Vålerenga, fikk drøyt 80 kamper for hovedstadsklubben, og ble solgt til nederlandske Heerenveen.
Der gjorde han sakene sine så godt at han i sommer ble solgt til franske Lille for minst 90 millioner kroner, ifølge Nettavisen. Denne høsten skal Sahraoui spille Champions League og møter blant annet Real Madrid.
Sahraoui står ifølge fotball.no registrert med 13 landskamper for Norges U21-landslag. Sahraoui har også marokkanske foreldre, men har ikke spilt aldersbestemte landskamper for Marokko.
Dramaet rundt valg av landslag:Slik reglene er i dag blir en spiller «låst» til et landslag dersom vedkommende spiller en offisiell kamp i Fifa eller Uefa-regi, som for eksempel kvalifiseringskamper til mesterskap eller Nations League.
Siden Sahraoui ble tatt ut til A-landslagstroppen for første gang høsten 2023, har han bare spilt en privatkamp mot Jordan september 2023. Til senere samlinger har han meldt forfall
. Dermed har han aldri vært «låst» til Norge.Nå er det landslagssamling igjen. Norge skal spille tellende kamper i Nations League. Sahraoui ble tatt ut og sto overfor et valg: Skal han spille for Norge eller Marokko?
- Forrige uke oppsto rykter om at Sahraoui hadde valgt Marokko i forkant av uttaket, men 28. august avfeide landslagssjef Ståle Solbakken dette og sa at Sahraoui ville møte på samling.
- Solbakken viste til «gode samtaler» mellom ham selv og Sahraoui søndag 25. august.
- Den 30. august kom Norges Fotballforbund med en pressemelding der de fortalte at Sahraoui likevel hadde valgt å spille for Marokko.
- VG-kommentator Knut Espen Svegaarden mener NFF har levert «kommunikasjon til strykkarakter».
Litt lenger ned peker Larsen Kwarasey på det han mener er fire sentrale faktorer for at spillere kan vrake Norge, men først:
– Jeg hadde tatt dette mer på alvor hvis jeg var i NFF, i hvert fall. Det kommer til å bli veldig mange flere tilfeller å tenke på. Ikke bare fra afrikanske land, men også Skandinavia for eksempel. Vi kunne jo potensielt ha mistet Haaland.
– Andre nasjoner tar dette på alvor og da bør vi også gjøre det. Fakta er at fotballspillere, som alle andre i samfunnet, tenker på muligheter. Hvis det er en mulighet et annet sted som ser bra ut, og det ikke føles feil i hjertet deres, så tar spillerne den, sier han.
Adam Larsen Kwarasey
Født og oppvokst:36 år, født 12. desember 1987. Tilbrakte barne- og ungdomsårene i Trosterud IF og Vålerenga.
Seniorkarriere:Spilte for Strømsgodset, Portland Timbers (USA), Rosenborg, Brøndby og Vålerenga frem til 2020.
Landslaget:Larsen Kwarasey fikk debuten for Norges U21-landslaget i 2008. Men i 2010 fikk han ghanesisk pass og valgte å stå for Ghana. Det skulle han ikke angre på. Kwarasey har voktet buret i Afrikamesterskapet en rekke ganger og i VM 2014. Da sto han i mål i Ghanas åpningskamp.
Jobber i fotballen i dag:De siste årene har han jobbet med å bygge opp FC Oslo, en hovedstadsklubb som i dag ligger på tredjeplass i en av avdelingene i 3. divisjon.
Larsen Kwarasey peker også på en rekke faktorer som kan spille inn i en spillers vurdering av valg av nasjon.
Han understreker først at hvert eneste tilfelle trolig er forskjellig fra hverandre og vil ikke mene noe om Sahraoui-saken spesielt, men:
- Han tror spillere fra mindre ressurssterke områder i Oslo kan ha et svakere bånd eller føle mindre tilhørighet til NFF og landslagsfotballen, fordi de kan ha følt at de ikke har blitt like mye prioritert, sett eller fått de samme mulighetene som spillere fra ressurssterke områder.
– Jeg tror det er færre spillere på kretslag og landslagene som har minoritetsbakgrunn i dag enn for 15 år siden. Unge spillere kan føle at det ikke er gjort like mye for de delene av Oslo og har kanskje ikke et forhold til NFF i det hele tatt. I dag føler nok folk at fotballen i Norge egentlig er et sted der du må ha penger for å bli god. Det er bare å kalle en spade for en spade, det er forskjell på områdene i Oslo.
– For Osames del var han vel ikke involvert i U-landslag før ganske sent. Han har en «self made»-vei til toppfotballen. Han sto på og trente hardt, ingen snakket for ham. Du ser jo ofte gutter med enormt potensial som faller utenfor i 13, 14 og 15-årsalderen fra den kanten av byen vi er fra. De hadde aldri falt av hvis de var fra andre siden av byen.
- Et poeng kan også handle om en svært sterk fotballkultur i de ulike landene sammenlignet med Norge, mener Kwarasey.
– Jeg merket at det betydde ekstremt mye mer for ghanesere da jeg spilte for Ghana, enn det jeg føler det gjør når Norge spiller. Det er alltid mye mindre interesse rundt kampene hvis ikke motstanderen er bra. Det er jo våre egne vi bør være der for, ikke dem som kommer på besøk.
– Uansett hvem vi spiller mot skal det være fullt på stadion. Det er jo landslaget vårt. Mens i andre land er det flere mennesker på landslagstreninger enn det er på enkelte landskamper her. Det hjelper på når et landslag spiller for fulle tribuner og tenker at hver kamp er attraktiv.
- Det nest siste poenget til Kwarasey handler om oppmerksomheten og omtale av spillere med minoritetsbakgrunn:
– Når man ser annerledes ut enn den typiske norske landslagsspilleren, så blir man kanskje ikke like mye lagt merke til i media. Jeg har ikke sett noen særlig skriverier om at Osame dro til Lille, en stor klubb i Frankrike, kvalifiserte seg til Champions League, at han er i Europa-toppen i det å passere spillere i én mot én-situasjoner. Men det er mer skriverier om at andre byttet klubb fordi de har rykket ned til nivå to der de spiller.
– Jeg har for eksempel lest mer om Ola Solbakken enn Osame denne sommeren. Det kan jo være man føler man ikke får den samme respekten. Jeg kan se for meg at det kan være sårende, at det kan påvirke og at en spiller innerst inne kan føle at man må gjøre det dobbelt så bra for å få den respekten som andre fordi han ser annerledes ut eller heter noe annet. Vi har kommet en lang vei, men det er fortsatt litt sånn i fotballen her i Norge, så ærlig må man være.
- Til slutt vil Larsen Kwarasey fremheve at forbundene i mange andre nasjoner har tatt store steg eller er jevnlig i mesterskap.
– Vi kunne jo mistet Antonio Nusa til Nigeria. De er i mesterskap hele tiden. I Osames tilfelle så satser Marokko stort på landslaget sitt, de har et eget nytt, svært og fint fotballanlegg for landslagene. Det har vi fortsatt ikke her i Norge, men trener på Lillestrøm og bor i Nydalen.
Sahraoui-saken ble også tema da landslagssjef Ståle Solbakken møtte pressen før denne ukens landslagssamling.
Han ble regelrett grillet om NFF eller han selv kunne gjort noe annerledes i sakens anledning.
Se seansen her:
Da VG blant annet spør om kommunikasjonen egentlig har vært god nok, ettersom Solbakken søndag for en drøy uke siden mente Sahraoui skulle på landslagssamling, men byttet landslag bare fem dager senere, svarer landslagssjefen slik:
– Hva mener du vi skulle gjort annerledes? Jeg bare spør, jeg. Det blir en sånn mistenksomhet ... En sånn ... Hvorfor har dere ikke intervjuet Osame? spurte Solbakken, som fikk til svar at flere medier har forsøkt nettopp det.
Solbakken fikk deretter spørsmål om det er noe i strukturen til NFF som gjør at man kan plukke opp dette på en bedre måte, på et tidligere tidspunkt, og ha bedre dialog. Da svarer han slik:
– Det handler om måten dere stiller spørsmål på. Fordi enten må dere tro meg på at den (dialogen) har vært god i ni-ti måneder og kvalitetssikre det med Osame og hans agent. Da tror jeg du får de samme svarene. Jeg har presentert Norge og hans rolle der. Vi har hatt en åpen og ærlig diskusjon på det, svarer Solbakken.
Landslagssjefen har ikke ønsket å nevne Marokko i disse samtalene, fordi han ikke har noen forutsetninger for å si noe negativt om fotballnasjonen.
– Det må Marokko presentere for ham. Derfor har vi ikke debattert det. Da vi tar ham ut på tirsdag, så er det med bakgrunn at jeg har snakket med ham på søndagen (i forkant). Og han ringer meg torsdag kveld og sier at han nå har bestemt seg. Det var ikke en samtale han gledet seg til.
– Jeg hørte på ham, da må jeg respektere det. Det er veldig gjennomtenkt, han har brukt voldsomt mye tid på det. I en ideell verden hadde han utsatt dette litt. Han ville gjerne hatt lengre tid på det. Nå var det offisielle kamper for oss. Hadde han spilt der, så ville han ha vært låst.
Publisert: 02.09.24 kl. 20:43