Skys valgdagsmåling: Brakseier for Labour, får 410 mandater, toryene får 131

2 days ago 12


Nå telles de første stemmene i parlamentsvalget.

Keir Starmer og Rishi Sunak under BBC sin debatt i slutten av juni. Foto: Phil Noble / AP / NTB
torsdag 4. juli kl. 23:05

Torsdag har millioner av briter stått i kø for å stemme i det første valget siden 2019.

Første prognose er nå inne og den viser at Labour, med Keir Starmers som statsministerkandidat, kan ligge an til å få det største flertallet på mange år.

  • Labour: 410
  • Toryene: 131
  • Liberale demokrater: 61
  • Reform UK: 13
  • SNP: 10
  • Plaid Cymru: 4
  • De grønne: 2
  • Andre: 19
Keir Starmer og kona Victoria på vei til stemmelokalet tidligere torsdag. Foto: PAUL ELLIS / AFP / NTB

Stemmetrøbbel

Tidligere i kveld meldte avisen The Telegraph om at flere tusen briter opplever stemmetrøbbel da det er store forsinkelser i brevstemmene.

Avisen har snakket med et britisk ektepar som hadde bestilt forhåndsstemmer som skulle sendes med brev 20. juni. Stemmesedlene har enda ikke kommet fram.

– Flere har blitt fortalt av postmennene sine at de har fått beskjed om å prioritere å levere pakker fremfor stemmesedler, skriver avisen.

– «Wipeout» for de konservative

Målingene opp mot valget har tydet på at 14 år med konservativt styre kan være over, og at Keir Starmer fra Labour kan bli ny statsminister.

Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert, sa til VG tidligere i dag at det er ser ut til å bli et historisk dårlig valg for Det konservative partiet.

– Vi står potensielt foran ikke bare et maktskifte, men en «wipeout» for de konservative. Det kan bli det dårligste gjennom tidene.

En dame bærer plakater med partiet Reform UK. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Det britiske valgsystemet innebærer at den kandidaten som får flest stemmer i en krets, vinner mandatet. Dermed vil en stemme mindre til de konservative være en fordel for Starmer og hans Labour, selv om stemmen ikke går til dem.

Read Entire Article