– Vi har gode kilder, svarer forfatter.
fredag 20. september kl. 21:47Kortversjonen
- Bjørnar Skjæran avviser påstander i ny bok om Ap og kaller det fri diktning.
- Også Harald Jacobsen, rådgiver til Aps tidligere finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen er sterkt kritisk:
- Han reagerer på det som står i boken om omstendighetene rundt hans og daværende kollega Maria Walbergs oppsigelse og kobling til sletting av filer ved partikontoret.
Han skriver om påstander i boken om at han har sagt at han kunne bli statsminister:
«Selv kunne Skjæran muligens anse seg som en potensiell leder i partiet, men ikke så mange andre støttet den vurderingen. «Æ kan jo bli statsminister en dag», sa han i et av de lukkede møtene i den nye lederkvartetten.
Ifølge boken skjøt partisekretær Kjersti Stenseng det brutalt ned.
«Nei, Bjørnar», sa hun og så oppgitt bort på den ferske nestlederen. «Det kan du ikke.»
På Facebook skriver Skjæran at det overhodet ikke stemmer.
– Begge deler er fri diktning. Jeg har aldri hatt – og har heller aldri uttrykt slike ambisjoner, skriver han.
– Useriøse
Skjæran viser også til at påstanden ble referert under Debatten i NRK tidligere i uken.
Han skriver at han opplevde det som «nesten absurd å bli fremstilt som en overambisiøs tulling i boken og i beste sendetid på NRK».
Skjæran reagerer kraftig på at påstandene fremmes uten at han har fått anledning til å lese disse formuleringene før de ble satt på trykk:
«At ingen har forelagt meg påstanden om en så meningsløs uttalelse fra meg før boken gikk i trykken skal også være noe av det mest useriøse «forfatterskap» jeg har opplevd», skriver han.
VG skrev fredag om TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy, som påpekte en rekke feil i boken «Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall».
Nå melder flere Ap-politikere seg på.
Harald Jacobsen var rådgiver til Aps tidligere finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.
Han reagerer på det som står i boken om omstendighetene rundt hans og daværende kollega Maria Walbergs oppsigelse.
«Harald Jacobsen og Maria Walberg satt på kontoret til Marianne Marthinsen da hun ble kalt inn til Støre for å få hvilken komité hun skulle gå inn i. Da hun kom tilbake og fortalte at ryktene var sanne og at Giske var ny fraksjonsleder i finans, gikk Jacobsen og Walberg rett inn på kontoret til sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen og leverte sine oppsigelser. Det var uaktuelt å jobbe for Trond Giske.», står det i boken.
– Sjokkert
De fortsetter:
«På dette tidspunktet ble det slettet viktige dokumenter og notater på serveren til Arbeiderpartiets finansfraksjon.» står det i boken.
– Jeg ble sjokkert og visste ikke engang at det var et rykte at vi skulle ha slettet filer, sier Harald Jacobsen til VG.
– Sånn dette skrives i boken er det vi som blir mistenkt for å ha slettet filene. Man kan forsøke å skrive det indirekte, men her er antydningene helt opplagt. Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt. Dette er hundre prosent feil, legger Jacobsen til.
– Injurierende
Videre står det i boken at avdøde Hans Kristian Amundsen ble gjort oppmerksom på slettingen, men at dokumentene fant veien tilbake.
Amundsen var sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
Jacobsen sier til VG at han har tatt kontakt med forlaget og gjort dem oppmerksom på feilen. Han har vist dem en meldingsutveksling med Amundsen som dokumenterer at filene ble overført, og ikke slettet.
VG har sett meldingene.
– Det er en ganske injurierende sak. Jeg ville i det minste forventet at forfatterne tok kontakt sånn at jeg hadde muligheten til å kommentere det, men jeg har ikke hørt et ord fra dem, sier Jacobsen.
VG har vært i kontakt med partisekretær Kjersti Stenseng, som ikke ønsker å kommentere denne saken.
– Har gode kilder
Forfatterne av boken, Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant, svarer ut kritikken slik:
– Vi har gode kilder på det vi skriver om Skjæran. Men han har selvfølgelig sin fulle rett til å formidle at han opplever annerledes, sier Gilbrant.
– Når det gjelder Jacobsen så har vi aldri anklaget ham for å være den personen som har slettet disse dokumentene, sier Suvatne.
– Han opplever det slik?
– Han har rett til å formidle det, men jeg kan forsikre at det har ikke vært hensikten vår når vi skrev dette.