Skatteetaten har pant i aksjene til en av Norges rikeste kvinner

4 months ago 33


Norske skattemyndigheter har nå pant for over 45 milliarder kroner i norske utflytteres aksjer.

Ninja Tollefsen, i forbindelse med en regatta i Kragerø i 2023. Foto: Geir Olsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I desember 2022 fikk Ninja Tollefsen, datter av eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, overført nesten alle aksjene i farens eiendomsselskap til seg.

Dette gjorde Ninja Tollefsen til én av Norges rikeste kvinner. Hun flyttet til Sveits samme år.

Aksjeeierboken Aksjeeierboken en oversikt over hvem som eier aksjer i et selskaptil Fredensborg 1994 AS viser at norske skattemyndigheter har pant i 34 prosent av aksjene i selskapet.

Skatteetaten kan ta pant i eiendeler og verdier for å sikre seg i tilfelle noen ikke betaler skatten de skylder, på samme måte som banker tar pant i boliger som sikkerhet når de gir boliglån.

Fredensborg 1994 AS er eierselskapet i Fredensborg-konsernet, som også er storeier i utleieselskapet Heimstaden. Ninja Tollefsen eier mesteparten av Fredensborg 1994, men far Ivar Tollefsen har fremdeles kontroll over selskapet gjennom A-aksjer.

E24 har vært i kontakt med Ninja Tollefsen. Hun ønsker ikke å kommentere denne artikkelen. Det ønsker heller ikke Fredensborg.

E24 er ikke kjent med hvor mye aksjene det er tatt pant i, er verdsatt til. Ivar Tollefsen har lenge vært på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene. Ifølge tidsskriftets utregning hadde Tollefsen-familien en formue på 20 milliarder i 2023.

Skatteetaten med 45 milliarder i pant

Norske skattemyndigheter har pant i flere rike nordmenns aksjer.

16. mai hadde de pant i utvandrede nordmenns aksjer til en verdi av 45 milliarder kroner, opplyser Skatteetaten til E24.

Dette er pantet de har på latent gevinstskatt for de som har utvandret til land utenfor EØS.

I november 2023 meldte Kjell Inge Røkke, som også har flyttet til Lugano, at Skatteetaten hadde pant i hans holdingselskap The Resource Group (TRG).

E24 har tidligere omtalt hvordan dette gjelder mange andre utflyttere.

Grunnen er at den norske staten skal ha sikkerhet for at de overholder sine skatteforpliktelser på urealiserte gevinster. Norske skattemyndigheter krever pant på urealiserte gevinster hvis man flytter til et land utenfor EØS-området – som Sveits.

Har du informasjon om denne eller andre saker? Ta kontakt med E24s journalist på ps@e24.no

Flyttet en uke etter skattegrep

Ifølge Folkeregisteret flyttet Ninja Tollefsen til Sveits 6. desember 2022.

Dette var bare en uke etter at regjeringen og SV ble enige om et budsjettforlik.

En av sakene de ble enige om, var at «femårsregelen» skulle avvikles. Denne sa at dersom du ikke realiserte gevinst i løpet av fem år i utlandet, hadde ikke lenger den norske staten krav på gevinstskatt.

Reglene ble også utvidet til å gjelde overføring av aksjer til nære familiemedlemmer, ikke bare ektefeller.

Endringene hadde effekt fra 29. november. Én uke etter dette ble Fredensborg-aksjene flyttet til Ninja Tollefsen.

Read Entire Article