Skal stramme opp strømleverandørene

4 months ago 36


De rødgrønne holder på å endre energiloven for at folk ikke skal bli lurt i jungelen av strømavtaler.

Men Rødt, Frp og Forbrukerrådet mener det opprinnelige forslaget ikke gikk langt nok.

Uttrykkelig samtykke

Etter at innstillingen ble avgitt torsdag, er det nå flertall i komiteen for at strømleverandørene må ha forbrukerens uttrykkelige samtykke hvis de skal gjøre vesentlige endringer i strømavtalen. Det holder ikke å varsle endringen 30 dager i forkant, slik regjeringen foreslo.

Det syntes hverken Frp eller Rødt var godt nok. De vil sikre at kraftleverandørene ikke kan gjøre vesentlige endringer i strømavtalen uten kundens uttrykkelige samtykke.

Terje Halleland (Frp)<-Terje Halleland (Frp)

– Vi mener de har ikke lov til endre avtalene uten samtykke fra kunden. Ellers kan selskapene pakke det inn i et brev og skrive på side 2 at prisene vil endre seg. Så kan de vente i 30 dager og hvis kunden ikke har oppdaget noe, kan de foreta endringene, sier Terje Halleland (Frp).

Under behandling av innstillingen i komiteen torsdag støttet flertallet Frps forslag om uttrykkelig samtykke.

– Både Sp og Ap stemte for vårt forslag, sier Halleland som er saksordfører i komiteen.

Ap sier forslaget er helt i tråd med det regjeringen ønsker.

Vernet for oss som strømkunder er i dag for svakt, og vi vil stramme det inn og gi folk bedre beskyttelse mot å bli lurt. Dette forslaget bidrar til det, og er helt i tråd med det vi prøver å få til. Derfor støtter vi det, skriver Mani Hussaini (Ap), medlem i energi- og miljøkomiteen, i en e-post til VG.

– Dessverre har vi sett at flere useriøse og seriøse strømsalgselskaper har endret betingelsene drastisk, uten at kunden har blitt godt nok informert. Flere betaler mer for strøm enn det som er nødvendig. Det rydder vi opp i nå.

Frps forslag som fikk flertall

  • Stortinget ber regjeringen vurdere et forbud mot at kraftleverandørene driver med direktemarkedsføring til tidligere kunder mens leverandørbyttet pågår og 14 dager etter byttet er gjennomført.
  • Stortinget ber regjeringen sikre at kraftleverandørene ikke kan gjøre vesentlig endringer i strømavtale uten forbrukernes uttrykkelige samtykke.

Fornybar Norge, som representerer strømleverandørene, mener det blir praktisk vanskelig å få uttrykkelig samtykke og at det holder med 30 dagers varsling – som allerede finnes – ved større avtaleendringer.

Les deres svar lenger ned.

Nedkjølingsperiode

Regjeringen foreslår også å innføre en «nedkjølingsperiode» ved telefonsalg, dørsalg, standssalg og butikksalg. Det betyr at du tidligst kan akseptere tilbudet 24 timer etter at det er mottatt.

Den vil også innføre en oppsigelsesrett ved endringer i avtalen til forbrukerens ugunst.

Stortinget skal votere over de foreslåtte lovendringene 5. juni.

Rødt er ikke imponert over regjeringens opprinnelige forslag.

Sofie Marhaug (R)<-Sofie Marhaug (R)

– Det regjeringen har fremmet for Stortinget er altfor svakt. Vi vet at strømavtalene ofte er kompliserte og at forbrukerne sliter med å forstå eller å holde seg oppdatert på avtalene, opplyser Sofie Marhaug (R) til VG.

– Ikke tilstrekkelig

Også Forbrukerrådet mener regjeringens opprinnelige forslag var lite kundevennlig.

– Et rent stilltiende samtykke ved større endringer i avtalene er ikke tilstrekkelig for å beskytte forbrukerne. Det er dessuten et tilbakesteg fra det som gjelder i dag, sier Thomas Iversen, juridisk senior rådgiver hos Forbrukerrådet.

Han peker på at dagens utgående kraftavtale inneholder krav om nytt samtykke ved vesentlige endringer.

Thomas Iversen<-Thomas Iversen

– Spotprisen endrer seg fra time til time, så her kan det ikke kreves samtykke. Men hvis avtalen går fra minus to øre til pluss fem øre er det i våre øyne klart at dette bør kreve samtykke, sier Iversen og peker på at strøm for de fleste er et såkalt «lavinteresseprodukt».

– Det er lett at folk ikke får med seg varsler av den type det legges opp til. Vi er redd for at selskapene skal spekulere i dette og har tidligere sett at en del strømavtaler starter billig og fort blir veldig dyre. Frps forslag er et fornuftig tillegg til det regjeringen har fremmet.

Fornybar Norge synes myndighetene hadde lagt seg på en god løsning.

– Ved endringer til ugunst for kunden har kunden rett til å gå ut av avtalen uten kostnader. Strømleverandørene har allerede en 30 dagers varslingsplikt hvis man for eksempel øker påslaget i en spotavtale. Denne retten pluss varsling er godt nok, sier næringspolitisk rådgiver Ulf Møller til VG.

Ulf Møller<-Ulf Møller

Han mener kunden da lett kan finne en ny leverandør som kanskje har et lavere påslag.

– Aftenposten ber ikke meg om samtykke når de øker abonnementsprisen, men jeg kan si opp når jeg vil. Hvorfor skal vår bransje behandles annerledes enn andre?

Stortinget ber regjeringen også vurdere et forbud mot at kraftleverandørene driver med direktemarkedsføring til tidligere kunder mens leverandørbyttet pågår og 14 dager etter byttet er gjennomført – såkalt win-back.

Read Entire Article