En scene i den siste episoden av humorshowet «Gutta» - «GUTTA-QUIZ», fikk influencer Jenny Huse til å reagere.
– Jeg fikk sjokk da jeg så tegningen. Dette er et hakekors, sier hun til VG.
I det som er en spørrekonkurranse, svarer «Gutta» på hvilket land som arrangerer fotball-EM. Henrik Viken (22) holder i den sammenheng opp en tavle, der «Tyskland» er skrevet, med en tilhørende tegning.
«Gutta» er humorsatsingen til Viken, Oskar Westerlin (26), Sebastian Brevik (25) og Snorre Klanderud (29).
I episoden kikker de andre på Vikens tavle, mens Klanderud først roper «Nei!», og følger opp med å si: «Det var et solkors, ikke et hakekors».
– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne hva Henrik Viken prøver på her, når han tegner symbolet ved siden av ordet «Tyskland». Da får det sin betydning, selv om det er tegnet speilvendt, mener Huse.
Daglig leder i «Gutta», Jørgen Fjeldberg, er forelagt kritikken og sier til VG at de ikke ønsker å kommentere saken.
– Skal ikke normalisere
Huse forteller at hun pleier å se på «Gutta», og synes showet er gøy. Dette «stuntet» synes hun derimot ikke var morsomt.
– Dette er den type humor «Gutta» går for, og jeg forstår objektivt hvorfor de er drøye, når det er noe som treffer målgruppen deres. Jeg skjønner det var et forsøk på å være morsom, men vitsen passer spesielt dårlig i dagens situasjon, med Israels angrep i Gaza, begrunner hun.
Huse mener det er viktig å være bevisst på symboler og deres historiske og kulturelle betydning, samt diskutere og reflektere over hvordan slike symboler kan oppfattes og tolkes av ulike personer.
– Man skal ikke normalisere og tulle med et symbol som har slik historikk. Det bidrar «Gutta» til når de viser dette til seerne sine. Det blir omtrent som å si N-ordet - du gjør det bare ikke.
Delte skjermbilde på Instagram
– Humor skal være på kanten, men jeg tenker det de gjør her er feil, siden det kan oppfordre til hatefulle ytringer, legger Huse til.
Episoden fremkalte en reaksjon hos henne, som gjorde at hun valgte å publisere et skjermbilde på Instagram story.
Huse forteller at reaksjonene generelt har dreid seg om viktigheten av historisk bevissthet og ansvarlig kommunikasjon til en yngre målgruppe.
– Jeg kjente behov for å dele mine tanker. Etter jeg delte dette, har jeg mottatt blandede reaksjoner. Noen støtter mitt syn, og andre mener det er viktig å se på konteksten før man dømmer.
– Entydig forbundet med Nazityskland
Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Øystein Sørensen, har jobbet mye med nazisme og nazistiske symboler.
Han sier hakekorset av nazistene var ment som et uttrykk for den ariske rasen, og en demonstrasjon mot fiendebildene til nazismen, som jødene var en sentral del av.
– Hakekorset er i vår del av verden entydig forbundet med Nazityskland. Symbolikken i dette tilfellet blir ekstra tydelig når det blir tegnet i sammenheng med ordet «Tyskland», forteller Sørensen.
– Kan hakekorset bety noe annet når det er tegnet «speilvendt»?
– Tegnet speilvendt er dette likevel en variant av et hakekors, som finnes i mange utforminger og varianter. Hovedessensen for definisjonen «hakekors», er at det er et kors med «haker», forklarer Sørensen.
– Tolkningen av symbolet avhenger av sammenhengen. I andre deler av verden, som for eksempel India, har dette en annen betydning. Mens i norsk og europeisk kultur er symbolikken av hakekors i ulike varianter veldig klar - det er tett forbundet med nazismen, og det skal veldig mye til for å av-skandalisere det, fortsetter han.
– Det er provoserende
– «Gutta» sier i videoen at dette er et solkors. Stemmer det?
– Det høres rart ut, for et solkors er et enkelt kors i en sirkel - uten haker. Likevel er også solkorset et nazistisk symbol, for det ble brukt av Vidkun Quislings Nasjonal Samling, svarer Sørensen.
– I videoen er symbolet tilsynelatende brukt med en humoristisk undertone. Hvordan tolkes slik bruk av symbolet i vårt samfunn?
– Det er provoserende, og i vår kulturkrets oppfattet som skandaliserende og utenfor, nettopp siden det forbindes med nazismen, sier Sørensen.
– Hva mener du om «stuntet»?
– Det er ikke direkte pent å knytte hakekors til dagens Tyskland, som har gjort svært mye for å gjøre opp med sin nazistiske fortid. Kan det være morsomt å knytte Tyskland til hakekors? Kanskje, i noen sammenhenger, men det er ikke noe jeg synes så fryktelig om. Jeg har ikke så stor sans for dette, for å si det sånn, konkluderer professoren.