Sjeføkonom om oljepengebruken: – Så lite at det neppe har betydning for renten

4 months ago 38


Sjeføkonomene er ikke overrasket over nøkkeltallene i revidert nasjonalbudsjett. Men de venter spent på modellberegningen.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Siv Dolmen / Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Nøkkeltallene viser mer oljepengebruk, som er helt som forventet, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets umiddelbart etter at regjeringen har kunngjort nøkkeltallene fra revidert nasjonalbudsjett.

Slik ser noen av nøkkeltallene ut:

  • Oljepengebruken vil være på 418,7 milliarder kroner, godt under handlingsregelen.
  • Regjeringen anslår at fastlandsøkonomien vokser med 0,9 prosent i år, mens prisveksten vil være på 3,9 prosent.
  • Regjeringen anslår en arbeidsledighet på 2 prosent.

– Vi har en budsjettindikator som indikerer hvor ekspansivt budsjettet er, og den har økt til 0,7. Norges Bank hadde anslått 0,6 på denne indikatoren, sier Haugland.

Les også

Vedum om oljepengebruken: – Ansvarlig

– Det er dermed hakket mer stimulerende for Norges økonomi enn det Norges Bank hadde anslått, men det er så lite at det neppe har betydning for renten.

Hun venter nå spent på modellberegningen som kommer klokken 10.45. Der vil vi få vite mer om hvilke utgifter som faktisk vil påvirke økonomien i Norge.

– Ellers er det tall som er ganske i tråd med vårt syn på økonomien. De venter vekst i år, men ikke veldig sterk, sier Haugland.

Les også

Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets venter også på flere tall, men noterer seg at oljepengebruken øker.

– Vi visste at det ville bli behov for bruk av mer oljepenger, etter alle lekkasjene som er kommet. Jeg trodde at pengebruken ville øke med 10 milliarder kroner. Fasiten ble 8,7 milliarder, sier han.

– Hvor mye av dette som er direkte knyttet til utgifter i utlandet gjenstår å se. Penger brukt i Ukraina påvirker ikke BNP i Norge, påpeker Andreassen.

Han merker seg også at regjeringen nå ligger godt under den langsiktige handlingsregelen. De 418,7 milliardene regjeringen planlegger å bruke, anslås til 2,7 prosent av Oljefondets verdi.

– Men det skulle bare mangle ettersom fondet har gått så bra, og økonomien går godt.

Andreassen er også samstemt med Haugland om hva dette vil få å si for styringsrenten.

– Med tanke på Norges Bank, så har ikke dette noen materiell betydning for renteutsiktene. Dette er i tråd med det som sentralbanken har lagt til grunn.

Read Entire Article