Venter euro på 12 kroner til jul

2 hours ago 5


Kronen kan bli svakere enn ventet fremover, og kanskje blir det bare to rentekutt og ikke fire neste år, tror Nordea Markets.

Senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

En sterk dollar og svak handel i kronen kan sende euroen opp i 12 kroner før jul, tror meglerhuset.

Inntil for noen år siden var en euro på 10 kroner en grense som sjelden ble krysset. Frem til 2020 lå euroen vanligvis på mellom 8 og 10 kroner.

Nå kan det virke som om 12 kroner har blitt en ny grense som euroen kan stange mot. Euroen bikket 12 kroner etter coronakrisen i mars 2020, og har vært over dette nivået også et par ganger i 2023 og 2024.

Frem mot jul kan euroen nok en gang stange gjennom dette nivået, fra dagens kurs på like over 11,70 kroner, tror Nordea Markets.

– Vi venter en euro på rundt 12 kroner de neste tre månedene, før den styrkes mot 11,50 mot slutten av neste år, sier senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.

Hun venter også en svekkelse mot dollar frem mot jul, til rundt 11 kroner mot slutten av året fra 10,70 kroner nå.

Les på E24+

Fra null til millioner: Slik lyktes Trond (56) på børsen

– Må barbere bort to rentekutt

En svak krone kan gjøre julegavene og utenlandsturene litt dyrere, men vil også kunne føre til færre rentekutt fremover, ifølge økonomen.

– Dette kan gjøre at importert prisvekst etter hvert tar seg litt opp. Vi tror konsekvensen blir at Norges Bank må justere opp rentebanen litt i desember, sier Midtgaard.

– Det innebærer at Norges Bank må barbere bort to rentekutt neste år. De har lagt opp til fire rentekutt i 2025, men vi tror heller på to rentekutt.

Norges Banks viktigste mål når den setter renten er å sørge for at prisveksten kommer ned på målet på rundt to prosent. Men banken har også et øye på faktorer som kronekursen og arbeidsledigheten.

Det kan bli færre rentekutt enn ventet fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache til neste år, tror Nordea Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nordeas analytikere tror det kan gå litt tregere med rentekuttene i utlandet enn ventet, og at kronen svekkes inn mot neste rentemøte i desember.

– Årsaken til at vi tror at kronekursen vil svekke seg mer, er sesongeffekter med svakere handel i kronen, noe som gjør at kronekursen ofte svekker seg mot slutten av året. I tillegg vil forhold i USA påvirke kronen frem mot jul.

Les på E24+

Ralf Lofstad (50) sa opp jobben: Slik ble han økonomisk fri

Dollaren er dominerende i valutamarkedet, og trolig må dollaren svekke seg før kronen kan begynne å styrke seg, tror Midtgaard. Hvis rentene i USA stiger, vil kronen kunne svekke seg mer, mener hun.

– Vi tror realitetsorienteringen rundt renteutsiktene i USA vil forsterke seg og at rentene i USA vil ta seg opp noe fremover, sier hun.

Valget i USA 5. november kan også få konsekvenser for kronen.

– Hvis Trump vinner valget, så tror vi det vil dytte rentene opp og styrke dollaren, og det kan gi ytterligere svekkelse i kronen, sier Midtgaard.

Les også

Økonomer tok feil om rentekutt: – Som å spå været om ett år

To faktorer kan dempe kronen

Mens USA og Europa kutter rentene, vil Norges Bank holde renten i ro på 4,5 prosent frem til mars.

Større renteforskjeller skulle i teorien føre til en sterkere krone.

To faktorer kan bidra til at dette ikke skjer, mener Midtgaard:

  1. Det har hopet seg opp med ubrukte oljekroner på regjeringens konto som skal selges, og derfor skal Norges Bank selge mer enn vanlig neste år.
  2. Kronen svinger også mye i verdi, og det kan skremme investorene.

Les også

LO: Behov for å bruke mer oljepenger i statsbudsjettet

– Kan dempe kronestyrkingen

– Først det med kronesalg. Hva handler dette om?

– Norges Bank selger kroner for å overføre valuta til Oljefondet, men dette motvirkes normalt av at oljeselskapene kjøper kroner. Men i en periode har staten brukt mindre penger enn det som var tilgjengelig, sier Midtgaard.

– Nå skal disse kronene selges og overføres til Oljefondet, og det kan dempe kronestyrkingen neste år. Det er snakk om 82 milliarder kroner som kommer i tillegg til de vanlige kronesalgene.

– Og så er det de store svingningene i kronen som skremmer investorene, hvorfor det?

– Investorer ønsker å få avkastning av høy rente. Men de tar også hensyn til svingningene i valutaen. Hvis en valuta er uforutsigbar, må det høyere rente til for at investorene skal investere i den, sier Midtgaard.

Nordea Markets tror at det må større renteforskjell til for å få en vesentlig sterkere krone.

– Vi tror ikke at kronen vil styrke seg så mye neste år, og anslår at euroen vil ligge på rundt 11,50 kroner, sier Midtgaard.

Hun tror det er flere grunner til at kronekursen blir så volatil. Noe av det som påvirker kronen er at livsforsikrings- og pensjonsselskaper sikrer sine plasseringer i utlandet, og må endre disse når markedene svinger.

– Disse transaksjonene bidrar til å gjøre kronen mer volatil, sier hun.

DNB Markets inkluderer prognoser for blant annet den norske kronen i sine morgenrapporter.

Fredag viser den at meglerhuset venter at en euro vil koste 11,60 kroner om tre måneder (pr. 11. januar 2025).

Om 12 måneder venter også DNB en kronekurs på 12 mot euroen.

Les på E24+

Hvorfor landet Fed på dobbelt rentekutt?

Read Entire Article