Den siste seierstangoen kunne ikke vært vakrere dirigert.
Noen øyeblikk i idretten skriver seg inn i historien for evigheten. Beretningen om Stine Bredal Oftedal og de olympiske leker er en slik.
Det kunne blitt en «nesten-beretning» - om en strålende håndballspiller som skulle gi seg på landslaget med et hattrick i OL-bom.
I stedet står den avtroppende landslagskapteinen igjen som den store vinneren. Kapteinens olympiske reise handler om en standhaftighet som betalte seg til slutt. Den som venter på noe godt, venter av og til innmari lenge. Men da blir jo gevinsten ekstra stor til slutt.
Stine Bredal Oftedal stod frem da det gjaldt i en fransk heksegryte, og styrte Norge inn til en overraskende kontrollert finaletriumf.
Tårene fra Tokyo er erstattet med den reneste idrettsglede. Det er sikkert vemodig å forlate gjengen, men for en måte å sette punktum på.
I en lang og stolt norsk håndballtradisjon, står Bredal Oftedal igjen som en av de aller største. Vi snakker om 168 centimeter ren håndball.
En fotrapp lagbygger.
Et velartikulert forbilde som endelig er i mål.
Hun endte med 269 landskamper.
Den siste ble den største.
I en fransk heksegryte i Lille har behovet for en sjef på banen aldri vært større. Det er et understatement å si at Stine Bredal Oftedal var sitt ansvar bevisst på den aller største scenen.
Underarmskanonen like før pause avsluttet en stor omgang av kapteinen vår, som sammen med 44 år unge Katrine Lunde er en trygghetsgarantist i de viktigste øyeblikkene.
For Lunde er det OL-gull nummer tre, mens Stine Bredal Oftedal måtte gjennom 14 år på landslaget før den største seieren var sikret.
Den dobbelte olympiske bommen i Rio de Janeiro (2016) og Tokyo (2021) har preget denne generasjonen, og derfor var nervene ekstra spisset før den siste sjansen i Frankrike.
Uansett utfall i finalen kunne Oftedal satt landslagspunktum med svært hevet hode, med til sammen syv gull i EM og VM. Men det er nå en gang noe spesielt med OL, som Norge sist vant i 2008 og 2012.
Nå skriver den ferske gullvinneren seg inn i håndballhistorien som en av de aller største.
Det er vanskelig å rangere de største spillerne som har smeltet norske håndballhjerter siden gjennombruddet kom fem år før Stine Bredal Oftedal ble født.
Men det er helt naturlig å nevne spilleren med nummer 10 i samme åndedrag som Hanne Hegh, Susann Goksør, Kjersti Grini og Gro Hammerseng.
Hva tenker du?Hva er tidenes norske håndballøyeblikk?aLondon-gullet etter snuoperasjonenbBeijing!cDet siste er det største. Merci!Om det er én ting det norske håndballeventyret har vist oss, så er det evnen til at det alltid er noen som overtar stafettpinnen når de største navnene slutter. Nå ligger det an til en sømløs overgang til Henny Reistad i sjefsrollen.
Det lover ikke godt for nasjonene som ønsker å gjøre noe med den store håndballtradisjonen i det lille landet.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning. PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.