Presset øker mot statsminister Benjamin Netanyahu. Ikke bare utenfra, men også fra innsiden. Israel står ved et vendepunkt.
mandag 2. september kl. 19:31Kortversjonen
- Presset øker mot Netanyahu både utenfra og innenfra, med krav om våpenhvile for å redde gisler.
- Seks gisler funnet drept i Gaza, og Biden-administrasjonen er utålmodig med Netanyahu.
- Omfattende demonstrasjoner og generalstreik viser israeleres ønske om en avtale nå.
I helgen fant israelske soldater seks drepte gisler i en tunnel i Gaza. Ifølge det israelske helsedepartementet var de blitt skutt på kloss hold sent torsdag eller tidlig fredag.
Hamas påstår at Israel er skyld i deres død. Selv om ingen israelere tror på Hamas' ansvarsfraskrivelse har en stor del av folket mistet tillit til Netanyahu og hans regjering.
Netanyahu's strategi er at bare vedvarende militært press vil bringe gislene hjem. Men den eneste gangen et større antall gisler ble satt fri var under den kortvarige våpenhvilen i november.
Krigen har utvilsomt svekket, men ikke knust Hamas. Gaza er totalt ødelagt og titusener palestinere er blitt drept i krigen som daglig krever nye ofre.
Hamas skal fortsatt holde om lag hundre gisler. Det antas at noen er døde, men at over 60 fortsatt er i live.
Søndag demonstrerte hundretusen i Israel med krav om at regjeringen umiddelbart må inngå en våpenhvileavtale for å redde gislenes liv. Og for første gang i den snart elleve måneder lange krigen erklærte landsorganisasjonen Histadrut generalstreik mandag.
I likhet med mange israelere er USAs president Joe Biden i ferd med å miste tålmodigheten med Netanyahu. Mandag innkalte han diplomatene som i flere måneder har forsøkt å forhandle frem en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Også visepresident Kamala Harris skal ha deltatt på møtet i Det hvite hus.
Ifølge Washington Post har USA diskutert med Egypt og Qatar, de to andre meglerne, å legge frem en siste avtaletekst innen kort tid. Den vil i så fall inneholde et ultimatum: «Take it or leave it».
Godta eller forkast planen. Ingen ytterligere forbehold eller utsettelser.
Dette kan være en siste sjanse for å oppnå fred. Hvis ikke Israel eller Hamas aksepterer et siste utkast kan det bety slutten på de amerikanskledede forhandlingene.
Et av gislene som ble funnet drept var den 23 år gamle Hersh Goldberg-Polin. Han var født i USA og hadde både israelsk og amerikansk statsborgerskap.
Biden har møtt hans foreldre, Rachel Goldberg og Jon Polin. De talte også på demokratenes landsmøte, om sønnen og de andre gislene.
Presidentkandidat Harris har vært tydelig på at våpenhvileavtale må på plass nå, for å stanse palestinernes lidelser og for å få satt gislene fri. Både for Biden-administrasjonen og store deler av den israelske opinionen er det ingen tid å miste.
En detaljert skisse har ligget på forhandlingsbordet i flere måneder, mens Hamas og Israel har anklaget hverandre for å hindre at den blir signert.
I mai sa Biden at Netanyahu støttet planen og at det var opp til Hamas å gjøre det samme. Biden forsøkte kanskje å forplikte den israelske statsministeren, men Netanyahu ville oppnå mer.
Hamas krever at alle israelske styrker skal forlate Gaza og at våpenhvilen blir varig. Men Netanyahu vil bare forplikte seg til en tidsbegrenset våpenhvile. Han er fortsatt innstilt på å knuse Hamas.
Derfor krever Netanyahu at israelske styrker også etter en våpenhvile blir stående i den såkalte Philadelphi-korridoren i Gaza, som er landområdet langs grensen mot Egypt. Slik vil han hindre våpensmugling til Gaza.
En våpenhvile er det første skrittet mot en varig fredsavtale. Det vil bli mulig å frigi israelske gisler i bytte med et stort antall palestinske fanger i Israel. Sivilbefolkningen i Gaza vil få tilgang til mat og medisiner.
Krigen ødelegger ikke bare Gaza. Den påfører også Israel langvarig skade. De som i flere måneder har demonstrert mot statsministeren mener at han er mest opptatt av å overleve politisk.
Netanyahu en regjeringskoalisjon som inkluderer ekstremistiske nasjonalister. Deres statsråder truer med å forlate regjeringen hvis statsministeren undertegner en våpenhvileavtale. Da kan Netanyahu være ferdig etter totalt mer enn 16 år som statsminister. I utholdenhet overgår han alle sine forgjengere.
I går ble Biden spurt om han synes Netanyahu gjør nok for å sikre en avtale for å frigi gislene.
–Nei, svarte den amerikanske presidenten.
Bak det korte svaret ligger langvarig frustrasjon. Svært mange israelere mener det samme. De forlanger at han nå prioriterer å få gislene hjem. Mens det ennå er tid.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.