Sterk indignasjon, men svake analyser. Morten Strøksnes’ nye bok faller mellom to stoler.
Torsdag 31. oktober kl. 10:22Ingen normale mennesker kan ha unngått å bli sterkt preget av de grufulle rapportene fra krigen i Gaza.
Samtidig er krigen en påminnelse om hvor umulig det i praksis er å ytre seg om det som skjer, uten øyeblikkelig å bli tatt til inntekt for den ene eller den andre siden i konflikten mellom palestinerne og israelerne.
I «Molok» møter vi en forfatter som ganske raskt går fra å være en tilsynelatende nøytral rapportør, til å bli en nødeløs kritiker av Israels politikk.
Sjangermessig er det vanskelig å bli klok på hva denne boken egentlig er.
BOKANMELDELSE
«Molok»
Forfatter: Morten Strøksnes
Forlag: Oktober
Sjanger: Dokumentar
Sider: 288
Pris: 429
Morten Strøksnes kaller den selv for et essay, noe som signaliserer en bok der forfatteren gradvis skal nå frem til ny erkjennelse og innsikt i sitt emne. I dette tilfelle handler det altså om krigen i Gaza spesielt, og Midtøstenkonflikten generelt.
Forfatteren har så vidt jeg forstår ikke selv vært tilstede i området etter angrepet 7. oktober i fjor.
I stedet sitter han i Norge og følger internasjonale nyhetsmedier tett. Dette referataktige preget gjør at boken kan bli oppsummerende og knapp i stilen, med korte, nummererte og kronologiske kapitler.
Etterhvert som Strøksnes dreier i mer og mer israelkritisk retning, blir også forfatterstemmen endret. Nå er han ikke lenger en objektiv journalist, han er en allvitende forteller.
Tonen i boken blir litt selvfornøyd, nesten triumferende, ettersom han «avslører» staten Israels historie med overgrep, ulovlig okkupasjon og fordrivelse av palestinerne.
Problemet er bare at ingen ting av dette er nytt, verken informasjonen eller perspektivene Morten Strøksnes bringer til torgs. I Norge har det i flere tiår vært nærmest den ultimate manndomsprøven å skrive hardkokt kritisk om Israel og Midtøsten.
Indignasjonen og raseriet blir sterkere og sterkere utover i boken, mens analysene blir svakere og svakere.
Forfatteren skal selvsagt ha lov til å legge an sin egen, subjektive vinkling. Men det betyr også at han hopper overraskende lett over flere akutte problemstillinger. Som for eksempel den eskalerende antisemittismen i tiden etter 7. oktober 2023.
En hovedinnvending mot boken gjenstår å nevne. Tittelen «Molok» henspiller direkte på guden med samme navn, blant annet kjent fra Det gamle testamentet. Det var en gud som tok i mot barneofre, gjerne ferdig grillet.
Det er nærliggende å tenke at dette er ment å vekke assosiasjoner til de anslagsvis 17.000 barna som er drept i Gaza.
Forfatteren er nok fornøyd med tittelen sin. Mange lesere vil bare bli provosert av en så ufølsom kobling. Enda et eksempel på at den ellers så dyktige skribenten Morten Strøksnes denne gangen mislykkes med å tilføre noe egentlig nytt om den pågående humanitære og politiske katastrofen som daglig utspiller seg foran øynene på oss.