Selvmord er den vanligste dødsårsaken for innsatte: «Trond» har vurdert å avslutte livet

1 month ago 12


Norge har dermed krenket artikkel 2 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), ifølge en kjennelse som kom tirsdag.

26 mennesker har tatt livet i norske fengsler siden januar 2021.

– Jeg valgte dette rommet fordi her får du både sol og du ser månen, sier «Trond».

Han peker rundt på den lille cella i Ringerike fengsel. Egenmalte bilder fyller veggene. Et lite staffeli, to gitarer, en pult og en seng er det han får plass til.

– Jeg har slått i hjel mange kveldstimer ved å sitte og spille gitar eller male. Det første en egentlig bør tenke på når en blir satt inn er å finne noe konstruktivt, sier Trond.

Trond er ikke hans egentlig navn. Etter mannens ønske har NRK innvilget at han er anonym. NRK kjenner hans identitet.

En innsatt ved Ringerike fengsel er opptatt av å gjøre konstruktive ting i soningstiden.

Trond er opptatt av å gjøre konstruktive ting i soningstiden. En av tingene han bruker mye tid på er maling.

Foto: Hans-Kristian Rangnes / NRK

Han har selv prøvd å livet sitt tre ganger. Men alle forsøkene var før han skulle inn til soning. Han kaller det tilfeldigheter at det ble oppdaget.

– Her inne så har tanken slått meg mange ganger. Men jeg gikk inn i bobla og bestemte meg for å holde ut.

Norge skiller seg ut

Selvmord er den ledende dødsårsaken blant innsatte. Norge skiller seg ut i europeisk sammenheng, med nesten fire ganger så mange selvmord per 100.000 innsatt som gjennomsnittet i Europa.

Det samme er tilfellet når det gjelder selvskading og selvmordsforsøk.

– Det er svært beklagelig. Det er vondt for både pårørende og oss ansatte som jobber med dette hver dag. Vi gjør alt vi kan for å unngå at det skal skje. Men likevel så skjer det, sier leder for Ringerike fengsel, Eirik Bergstedt.

Fengselssjef ved Ringerike fengsel, Eirik Bergstedt.

Fengselssjef ved Ringerike fengsel, Eirik Bergstedt.

Foto: Hans-Kristian Rangnes / NRK

Ønsker endret tankegang

Fengselslederen mener løsningen ligger i flere døgnplasser i psykiatrien og en endring i tankegang om man skal få bukt med problemet.

– Vi kan ikke leve med at vi kun har fokus på samfunnsvern i øyeblikket domfelte er i fengsel. Vi må også ha fokus på at de skal tilbake til samfunnet, sier Bergstedt.

– Alvorlig psykisk syke innsatte er ikke mulig å rehabilitere. Så enkelt er det.

I mer enn tjue år har Norge blitt kritisert av FNs tilsynsorganer og Europarådets torturkomite for omfattende bruk av isolasjon og situasjonen for psykisk syke innsatte i fengsel, skriver Amnesty.

Innelåst i 23 timer

Trond har vært i Ringerike fengsel i sju år. Han er dømt for overgrep og kommer til å være en fri mann om kort tid.

De fleste som tar livet sitt i norske fengsler gjør det mens de er i varetekt. Trond husker godt hvordan det var å sitte i varetekt.

– Bunnløs fortvilelse er det jeg husker aller best med å sitte der.

– Jeg satt innelåst 23 timer i døgnet. Når du ikke har noen å prate med annet enn betjenter, som du vet vil videreformidle det du prater om, så blir det til at du graver deg selv ned. Til slutt så kommer du ikke opp fra det hullet, sier Trond.

Den innsatte mannen valgte dette rommet for å kunne se både sola og månen.

Den innsatte mannen valgte dette rommet fordi han fikk utsikt over luftegården og han se både sol og måne.

Foto: Hans-Kristian Rangnes / NRK

Varslet fengselskrise

Tidligere i år varslet fengselspsykolog Kristoffer Land og fengselspsykiater Janne Gudim Hermansen om en dramatisk situasjon i Ringerike fengsel. De fortalte om en markant økning i innsatte som de mener lider av en alvorlig psykiske lidelser.

– Vi har sett at utviklingen vi ropte varsku om, har fortsatt. Vi ser at det er en stadig forverring, og bekymringene våre er like alvorlige, forteller Land.

Syv innsatte har tatt livet sitt ved fengselet de siste 15 årene, skriver Ringerikes blad.

Fengselspsykolog Kristoffer Land og fengselspsykiater Janne Gudim Hermansen utenfor Ringerike fengsel

Fengselspsykolog Kristoffer Land og fengselspsykiater Janne Gudim Hermansen utenfor Ringerike fengsel.

Foto: Hana Mohammed

Senest i april i år tok en person som satt på isolasjonsavdelingen livet sitt ved fengselet.

– Det er åpenbart et problem. De alvorlig psykisk syke, har en økt risiko for selvmord.

– Vi prøver å gjøre jobben vår med de midlene vi har. Men det er ikke nok. Det fører til at vi har hendelser hvor en pasient prøver å ta livet sitt til tross for at vi har prøvd å legge inn flere ganger, sier fengselspsykologen.

Skal bli naboer

Land og Hermansen mener de alvorlig psykisk syke ikke får den hjelpen de trenger i fengsel.

– De mister sin mulighet til bedring. Jeg tror ikke de tar med perspektivet om at de skal ut igjen og bli nabo, sier fengselspsykiater Janne Gudim Hermansen.

Kriminalomsorgen har ansvaret for norske fengsler. De ser svært alvorlig på selvmordstallene.

– Våre ansatte arbeider hver dag for å forhindre både selvmord og selvskading. Samtidig er det viktig å være klar over at de innsatte i fengslene i dag sliter med psykisk uhelse i større grad enn tidligere, noe som også påvirker tallene, sier Atle Syvertsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsstaben i Kriminalomsorgen.

– Nåløyet for å få innsatte inn i psykiatrien er svært trangt, og de gangene fengslene klarer å få overført innsatte til helsevesenet, kommer de dessverre ofte raskt i retur. Dette har etter vår oppfatning å gjøre med den mangeårige nedbyggingen av døgnplasser i psykiatrien å gjøre, sier Syvertsen.

Flere folk man kan stole på

Innsatte Trond peker spesielt på to ting som han mener kan få ned antall selvmord. Mer penger til betjenter så man kan få mer fellesskap og mer å gjøre og utvidelse av prestetjenesten.

– Det er et skrikende behov for folk å prate med i norske fengsler. Folk du kan stole på.

– Presten er den eneste du kan prate med som ikke har rapporteringsplikt eller journalfører samtalene. Taushetsløftet til prester er absolutt og derfor bruker alle presten uansett om de er troende eller ikke, sier Trond.

Publisert 15.10.2024, kl. 12.17

Read Entire Article