«Sara» og «Amir» fikk ikke hjem lillebror. Nå åpnes ny tilsynssak.

1 month ago 17


Nylig fortalte NRK om hvordan «Sara» og «Amir» i fire år har forsøkt å samle familien sin. Selv om retten har slått fast at begge sønnene skal hjem igjen, er bare ett av barna kommet tilbake.

– Jeg har mistet håp. Tillit. Alt, sier mor «Sara» om prosessen.

Nå åpnes en ny tilsynssak mot kommunen. Det blir den tredje i rekken i samme barnevernssak.

Denne gang handler det om at hjemkommunen skal ha fortsatt å blande seg i saken til «Sara» og «Amir» etter at en annen kommune hadde tatt over ansvaret, ifølge en klage til statsforvalteren.

Og det startet med et NRK-intervju.

NRK-sak utløste spørsmål om vergemål

Etter å ha intervjuet «Sara» og «Amir» i sommer, ba NRK kommunen om å stille til intervju. For at ikke taushetsplikten skulle hindre kommunen fra å uttale seg, signerte foreldrene et brev der de opphevet taushetsplikten.

Kommunen ønsket ikke å stille til intervju. Samtidig var de «i sterk tvil om foreldre og barn har sammenfallende interesser», og om andre enn foreldrene i stedet burde ha retten til å oppheve taushetsplikten.

Derfor ba de statsforvalteren vurdere behovet for midlertidig setteverge.

På dette tidspunktet hadde statsforvalteren allerede gitt en annen kommune ansvar for barnevernssaken.

Klageren, som er advokat til en av foreldrene, mener «Sara» og «Amirs» hjemkommune dermed har blandet seg i en sak de ikke lenger skulle ha noe med å gjøre.

«Av hensyn til alvorlighetsgraden i de anførte forholdene har Statsforvalteren vurdert det som mest hensiktsmessig å behandle dette som en tilsynssak», skriver statsforvalteren i vedtaket.

Anklager om økonomisk motiv

Statsforvalteren ber kommunen forklare seg om flere påståtte forsøk på å påvirke en sak de nå er fratatt ansvaret for. Ifølge klagen skal det blant annet ha vært forsøk på å legge begrensninger på hvilke tiltak man setter inn for å hjelpe gutten. Dette skal handle både om hva hjelpetiltak vil koste og om faglige vurderinger.

Kommunen har fått frist til 1. november med å forklare seg.

Har fått skarp kritikk tidligere

Også to ganger tidligere har Statsforvalteren hatt tilsyn med barnevernet i «Sara» og «Amirs» sak. Begge gangene er det påvist lovbrudd.

Kritikken har vært skarp.

«Vår vurdering er at X kommune bare i begrenset grad selv har klart å se lovbruddene eller manglene i egen saksbehandling», skrev Statsforvalteren i 2022.

Året etter ble det igjen vist til lovbrudd i ny tilsynssak.

Så kom tingretten med enda kraftigere kritikk:

Barnevernet har skapt problemene i familien, ikke foreldrene, kom det frem i den rettskraftige dommen.

En tom sofa hjemme hos Sara og Amir.

Familien flyttet til nytt hus for å gi begge brødrene eget rom før sommeren. Men det ble ikke slik de hadde håpet og trodd.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Toppe: – Svikt skal og må føre til læring

Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier det er bra og viktig at statsforvalteren følger opp kommunen videre. NRK har spurt om statsråden vil sette noen makt bak uttalelsen om at saken vekker hennes bekymring.

Portrett av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Foto: NTB

– Tilsyn er det virkemiddelet vi har til å avdekke dårlig praksis og sikre rettssikkerheten til både barn og foreldre. Jeg er veldig opptatt av at svikt som blir oppdaget i barnevernet, skal og må føre til læring. Det er også poenget med tilsyn, sier Toppe, som også opplyser at regjeringen jobber med tiltak for å sikre at feil fører til læring på systemnivå.

Barnevernet har ikke svart på spørsmål om kritikken som kom frem om lovbrudd og mangler i tidligere tilsyn, men har understreket at de bestreber seg på å fylle ansvaret de har etter barnevernsloven. Det gjør de også nå.

– Kommunen erfarer at tilsyn bidrar til å styrke kvaliteten i barnevernstjenesten, uttaler kommunens advokat Anette Olsen understreket i en e-post til NRK.

Hun sier kommunen ikke kommenterer pågående tilsynssaker.

Publisert 23.10.2024, kl. 05.54

Read Entire Article