Kortversjonen
- 21 år gamle Sander har fått avslag fra Bærum kommune på søknad om brukerstyrt personlig assistent (BPA)
- Kommunen har kommet til at hjelpebehovet ikke er stort nok til at han skal få tjenestene organisert som BPA, og har beregnet et hjelpebehov på 5 timer og 35 minutter hjelp i uken
- Sander er lam fra knærne og ned, men ønsker å være selvstendig
- Bærum kommune erkjenner behovet, men vil ikke kommentere detaljene i saken
– Det er mye jeg har lyst til, men jeg får ikke alltid vært med.
Ordene kommer fra 21 år gamle Sander Rognlien Pettersen.
I januar flyttet han hjemmefra, til sin egen leilighet. Det er der VG møter ham og moren Janne Rognlien Stensrud. For andre gang har Bærum kommune gitt avslag på guttens søknad om å få brukerstyrt personlig assistent (BPA).
Sander ønsker velkommen, strekker frem hånden og gir et fast håndtrykk. Han sitter allerede ute på balkongen og foreslår at vi slår oss ned sammen med ham.
– Sander er en god gutt. Han er positiv til alt, sier mamma Janne.
21-åringen er født med ryggmargsbrokk
og hydrocephalus . Han er lam fra knærne og ned. Men Bærum kommune mener likevel at gutten kun har rett til 5 timer og 35 minutter hjelp i uken – og viser til hjemmesykepleie som mest hensiktsmessig.– Det er et så uverdig liv, sier moren.
«Ut fra dagens situasjon er det vurdert at du har rett på helse og omsorgstjenester fra kommunen med bakgrunn i dine diagnoser og utfordringer», skriver kommunen i avslaget.
Kjernen er derimot at de har beregnet hjelpebehovet til Sander som lavere enn det BPA-ordningen krever
.Hva er brukerstyrt personlig assistent (BPA) og hvem kan få det?
For å ha rett til å få BPA må du være under 67 år, ha behov for bistand ut over 2 år og mer enn 32 timer per uke. Du kan også ha rett til BPA dersom hjelpebehovet ditt er mellom 25 og 32 timer per uke og kommunen din ikke kan dokumentere at BPA vil være dyrere enn andre tjenestetilbud.
Det er kommunen som vurderer bistandsbehovet. Kommunen skal i samarbeid med pasienten vurdere om det skal være tilbud om tjenester i form av BPA.
Sunnaas sykehus har derimot tidligere kartlagt vanskene hans og anbefalt BPA-ordning.
VG har sett dokumentasjon på dette.
«Du er i stand til å bruke mikrobølgeovn, og klarer å smøre mat selv. Det er imidlertid vanskelig for deg å forflytte mat fra benk til spiseplass. Det finnes hjelpemidler som gjør at du kan forflytte maten uten bistand.», står det blant annet i avslaget fra kommunen.
Les flere utdrag fra avslaget her:
«Kommunen kan ikke se at du har behov for å bryte en isolert tilværelse. Du har et nettverk rundt deg og kan f.eks. dra på helgetur med venner.»
«Det fremkommer av sakens opplysninger at du fra tid til annen opplever lekkasjer, og at du i disse tilfellene trenger bistand. Det er viktig å finne årsaken til lekkasjer, og sette i gang tiltak for å unngå dette.»
«Du opplyser at du trenger assistanse til å skaffe deg varer/handle i butikk og på nett. Det legges til grunn at du benytter f.eks. www.oda.no, apotek på nett og andre lignende løsninger der det er mulig.»
«Ut fra ovennevnte vurderinger og beregninger, legges det til grunn at du har et tjenestebehov for personlig og praktisk assistanse på 5 timer og 35 minutter per uke. Det er da lagt vekt på din funksjonsevne i dag, nasjonale faglige råd for fysisk aktivitet, ditt nettverk og familiesituasjon og at du kan disponere tiden og benytte tidsbesparende tilbud om matservering og netthandel.»
Kommunen har kommet til at hjelpebehovet ikke er stort nok til at han skal få tjenestene organisert som BPA. Men understreker at han har rett til andre helse og omsorgstjenester som for eksempel hjemmesykepleie.
På soverommet henger en plakat Sander fikk da han gikk på ungdomsskolen. «Du er verdens snilleste gutt!» og «Du har veldig god sans for humor» står det blant hilsenene.
Men den blide og ivrige gutten har enda ikke rukket kjenne på hvordan de første årene av voksenlivet er.
Mamma Janne jobber fulltid som tannlegeassistent. Etter arbeidsdagen drar hun videre til sønnen for å være hans assistent. Hun får omsorgsstønad fra kommunen for 11 timer og 15 minutter i uken.
– Jeg skulle heller kommet hit for pleie mor-sønn forholdet, sier Janne.
– Savner du det, Sander?
– Ja, sier 21-åringen mens han tørker øynene som har blitt blanke.
Morens rolle som assistent vil han helst ikke prate om.
– Sander er veldig selvstendig i veldig mye, bryter moren inn.
Janne bytter tema, til jobben hans i kundemottaket på et bilverksted på Rud. Han har vært fast ansatt i to år etter han ble utplassert på videregående.
– Jeg trives. Jeg gleder meg til å gå på jobben, sier Sander og kvikner til.
– Har du alltid vært interessert i bil?
– Ja, alltid.
Bilinteressen går i generasjoner og ligger nærmest i familiens blod. Nå skulle Sander ønske han fikk BPA for å kunne reise på biltreff uten at mamma, besteforeldre eller kollegaer må bli med som assistenter.
– Han blir isolert på fritiden. Det eneste vi ønsker er at han skal få de samme mulighetene som andre, sier moren.
Etter det siste avslaget har Sander og Janne fått hjelp av Løvemammaene
til å klage.Kommunen erkjenner hjelpebehov
VG har lagt frem kritikken som kommer frem i saken for Bærum kommune, og Sander har fritatt dem fra taushetsplikten overfor VG. Tildelingskontoret ønsker likevel ikke å kommentere detaljer i saken.
– Det er et dokumentert hjelpebehov i denne saken, og vi har mottatt en klage som vi skal følge opp. Det er ingen tvil om at det er utfordringer i livet hans, og vi tar på alvor tilbakemeldingen både mor og sønn har om tilbudet de får i dag, skriver Richard Kongsteien, kommunikasjonssjef i Bærum kommune, i en e-post.
– Vi hverken skal eller kan behandle enkeltsaker gjennom media, og vil ikke kommentere på detaljene i Sanders sak, men vil følge opp klagen vi har mottatt, og vil gjerne holde dialog mellom Sander og oss, fortsetter han.
Slik fordeler kommunen Sanders hjelpebehov på fem timer og 35 minutter i uken
- Bistand personlig hygiene/stell/dusj: 20 minutter
- Bistand måltider/spise: 1 time
- Bistand ivareta egen helse (medisiner etc.): 10 minutter
- Støttekontakt/fritid/trening: 3 timer
- Tøyvask: 2 x 10 minutter
- Sengetøyskift: 10 minutter
- Renhold av bolig: 1 time hver tredje uke. Utgjør 20 minutter hver uke
- Mathandel: 15 minutter
– Diskriminerende
– Dette avslaget er hjerterått og diskriminerende, sier Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba
.BPA-ordningen ble utviklet av funksjonshemmede selv, som et verktøy for likestilling og en mulighet for den enkelte til å ta ansvar og styre sitt eget liv. BPA-ordningen ble rettighetsfestet i 2015
, men med store begrensninger.I 2019 mente et statlig utvalg, som Melstrøm selv satt i, at ordningen må ses på som en egen ordning og ikke en måte å organisere kommunale tjenester på, slik ordningen er beskrevet i lovverket i dag.
– Kommunen har et utgangspunkt med det lovverket som gjelder BPA i dag. Men det må være lov å bruke fornuft. De må ikke glemme at det sitter et menneske i andre enden.
Generalsekretæren minner også om konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter, og er bekymret fordi hun mener kommunen ikke har lagt denne til grunn når de har gitt avslag i saken til Sander.
– Dette er en håpløs start på voksenlivet. Han skal etablere seg, leve et liv og følge de ønskene han har. Dette vil ikke være mulig med de tjenestene han nå innvilges.