Mellom januar og juli har det vært 209 tilfeller av salmonella i Norge, viser tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) hos Folkehelseinstituttet (FHI).
2024-tallet ser dermed ut til å bli det høyeste siden 2019.
I tillegg er vi på vei til å passere smitten for hele 2023. Da var det 346 tilfeller av salmonellasmitte som kom fra Norge eller hadde ukjent smitteopphav.
Salmonella er en mage- og tarmbakterie som lager en infeksjon i tarmen. Mennesker smittes ofte fra mat.
- I tillegg undersøker FHI hvorfor 33 personer er smittet av en salmonellatype kalt Salmonella Typhimurum.
Jakter på én sort salmonella
Typhimurum er en av 2500 salmonellatyper.
Mellom april og juni har FHI sett en økning av smittetilfeller av denne typen.
– Denne varianten er blant de vanligste som påvises i Norge. Grunnen til at vi undersøker denne akkurat nå, er fordi vi har sett flere av den samme typen, forteller lege Hilde Marie Lund.
Hun jobber med smitte og beredskap i FHI.
Når det gjelder de samlede tallene, sier Lund at økningen er som forventet. Pandemien og lavere reiseaktivitet gjorde at salmonella-tallene gikk ned.
FHI har sammen med Mattilsynet og Veterinærinstituttet prøvd å finne ut hva som er årsaken til utbruddet.
– Salmonella kan smitte gjennom alt fra egg, kjøtt, grønnsaker, frukt og fra dyr, så det er mange ulike smittekilder, sier Åsne Sangolt, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
– Vi har intervjua de fleste av dem som har blitt syke, og sett på hva de har spist. Nå prøver vi å finne en fellesnevner, fortsetter Sangolt.
De vet ennå ikke hvor smitten kommer fra, men de håper å finne smittekilden.
– Vi ønsker å forhindre at flere blir syke. Om kilden er mat, ønsker vi å sette inn tiltak, slik at maten man spiser i Norge er trygg, sier Lund i FHI.
Salmonellasmitten kan komme fra egg
Aftenposten har også omtalt saken. En sammenheng mellom egg-import og salmonella-utbruddet blir delvis avkreftet av Mattilsynet.
– Vi har til nå ikke noe som indikerer at importerte egg er en årsak. Vi ser på egg på samme måte som andre matvarer, sier Sangolt i Mattilsynet.
- Tidligere har Mattilsynet advart mot eggimporten. Dette bør du være forsiktig med.
Men det kan ikke utelukkes.
– I Norge har vi gode ordninger på plass for å motvirke salmonella i matvarene våre. Slik er det nødvendigvis ikke i resten av Europa, sier veterinær ved Veterinærinstituttet og kontaktperson for salmonella, Bjarne Bergsjø.
Dette gjelder også egg.
– I prinsippet er vi vant til at det ikke er salmonella i norske egg, og det kan vi fortsatt regne med. Situasjonen er en annen med en gang vi kommer litt sørover. Da må man på mange måter regne med at det er det, forteller han.
Geir Pollestad: Viktig at maten skal være trygg
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sier til NRK at situasjonen er alvorlig. Men han påpeker at det er lite salmonella i Norge.
– Og det skal vi jobbe for at vi fortsatt skal ha lite av, sier han.
Han synes det er viktig at maten som produseres, lages og selges skal være trygg.
– Smittekilden er ikke bonden, så jeg skal ikke spekulere i hva det er. Jakten på kilden blir veldig viktig her. Dette utbruddet viser at det er en god grunn til å ha en landbrukspolitikk som gir lite salmonella, sier han.
- Nordmenn spiser mye egg, men vi spiser også mellombar. Da kunne vi like godt spist godteri, mener denne idrettsprofilen.
Publisert 11.07.2024, kl. 16.16