Det islandske kunstneren Oddur Eysteinn Friðriksson – eller mer kjent som Odee – er saksøkt av det gigantiske fiskeriselskapet Samherji.
Han er saksøkt på bakgrunn av et eksamensprosjekt han lagde da han studerte ved Iceland University of the Arts.
– Som avgangsprosjekt skapte jeg et konseptuelt kunstverk kalt for «We're sorry». Det er en fiksjonell unnskyldning fra fiskeriselskapet Samherji for de misgjerningene de angivelig skal ha gjort i Namibia, sier kunstneren.
I dag er han masterstudent ved Universitetet i Bergen. NRK møter han i hans atelier.
Det konseptuelle kunstprosjektet innebar blant annet at han laget en nettside som var svært lik fiskeriselskapets. Han sendte også ut en pressemelding som skulle se ut til å komme fra dem.
Kunstverket innebar også blant annet et ti meter langt veggmaleri inne på Reykjavík Art Museum.
Korrupsjonsskandale i 2019
NRK har tidligere omtalt saken som er bakgrunnen for eksamensprosjektet. Selskapet ble nemlig i 2019 beskyldt for å forsøke å sikre seg fiskekvoter utenfor Namibias kyst.
Dette skjedde etter at Wikileaks publiserte korrespondanse mellom ansatte i Samherji og ministre i Namibia.
Samherji saksøker nå Odee for å ha forfalsket nettstedet og utstedt en falsk offentlig unnskyldning for korrupsjonsskandalen.
– De vil at jeg skal overlevere nettsiden og ødelegge alt relatert til kunstverket, sier han.
På nettsiden brukte han blant annet samme blåfarge og font i logoen som Samherji.
I tillegg brukte han en e-postadresse som var svært lik selskapets ekte adresse, for at pressemeldingen skulle se ut til å komme fra Samherji.
– Den samme dagen som det hele ble avduket så ble jeg saksøkt, sier han.
Pressemeldingen ble sendt til over 100 medier i 20 land. Den ble omtalt i mange medier i tiden som fulgte.
– Samherji prøver å stenge nettsiden og ta fra meg ytringsfriheten min. De vil også begrense ytringsfriheten min i fremtiden ved at jeg ikke lov til å snakke om selskapet, sier Odee.
– Ba han om å ta ned nettsiden
Samherji er et av Islands mektigste fiskeri- og sjømatkonsern. De er et av Europas største fiskeriselskap.
Selskapet er også en sentral aktør innen norsk fiskeri, og har blant annet eierposter i flere norske rederi.
– Dette var et ulovlig brudd på immaterielle rettigheter, inkludert brudd på opphavsrett og uautorisert bruk av registrerte design. Friðriksson ble kontaktet og bedt om å ta ned siden, overlevere domenenavnet til Samherji og gjøre det klart at denne siden var en forfalskning. Han nektet å gjøre det, sier administrerende direktør i Samerji, Thorsteinn Már Baldvinsson.
Han forteller videre at siden kunstneren ikke valgte å ta ned siden, så hadde ikke selskepet noe annet valg enn å ty til domstolene.
Videre mener han det er prosedyre for selskaper å rettsforfølge enkeltpersoner eller selskaper som de mener har stjålet varemerkene deres.
– Samherji har ingen interesse i å saksøke Friðriksson utover å rette opp hans bevisste ulovlige krenkelse og få konkludert og avsluttet hans ulovlige handlinger, sier han.
Les hele svaret til Samherji her:
Hei!
Har du tips eller innspill til saken? Eller har du forslag til noe vi bør skrive om?
Ta gjerne kontakt!
Publisert 22.09.2024, kl. 11.27