Russen får ikke lenger et sted å feste – tror det vil føre til mer ekskludering

2 days ago 9


Det er over 200 dager til russetiden starter, men navnet på russegruppa er allerede på plass, instakontoen er laget og russeklærne er tatt i bruk.

Tredjeårselevene ved Fagerlia skal være vandreruss, og de vil ha et samlingssted.

Også regjeringen, som er i gang med å få på plass nasjonale føringer for russetiden, ønsker at russen skal samles på ett sted.

Ålesund kommune har vanligvis gitt russen et sted å være, og i år laget de til et eget festivalområde. Men nå har de snudd. De vil ikke lenger gi russen et eget sted å feste.

Det blir nok mer ekskluderende at en møteplass blir fjernet, i hvert fall for vandrerussen. Det blir mer fokus på at vi må komme på rulleplasser, sier Julie Slinning.

Julie Slinning (18) ser inn i kameraet og smiler. Hun har lyst hår og en hvit genser.

Julie Slinning mener Ålesund kommune bør snu og tilrettelegge for et samlingssted for russen. Hun mener det vil skape mer inkludering.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Bussene blir viktigere

Også Lydia Bjørke og Hennie Standal-Nordmo frykter at fjerning av et samlingssted vil få negative konsekvenser for feiringen.

De møteplassene russen har hatt tilgang til før har vært en arena for at alle kan møtes – selv om man ikke er på buss. Det har vært et sted hvor alle er inkluderte, sier Standal-Nordmo.

Hvilke konsekvenser kan det få?

Det å få rulleplass hos bussene blir viktigere. Det burde det ikke være. Da blir det mer ekskludering.

Og det er nettopp det både regjeringen og andre har ropt størst varsku om – at russebussene tar for stor plass i russetiden.

Lydia Bjørke og Hennie Standal-Nordmo sitter ved et bord i kantina på Fagerlia vgs.

Lydia Bjørke og Hennie Standal-Nordmo gleder seg begge til russetiden, og synes det er synd at de ikke får tilrettelagt en samlingsplass.

Foto: Remi Sagen / NRK

Mener russetida er tøffere

Ålesund kommune er den eneste i fylket som har lagt til rette for et eget oppholdssted. Det har ikke fungert, hevder ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp), som står fast på kommunens avgjørelse.

Ordføreren peker på at russefeiringa trekkes ut i gatene og i busser, selv om de har et eget oppholdssted.

Jeg tror det blir kniving om å komme om bord i russebussene uavhengig om vi tilbyr areal eller ikke. Det er en kultur russen må jobbe med selv, sier han.

Ordfører i Ålesund, Håkon Lykkebø Strand (Frp), smiler forsiktig til kamera.

Håkon Lykkebø Strand, ordfører i Ålesund kommune.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

Minda Myklebust i kommunen er den som har hatt tettest kontakt med russen tidligere, og jobber blant med forebygging av rus og kriminalitet. Hun sier at russetiden går i helt feil retning.

– Men samtidig velger Ålesund kommune å involvere seg mindre i russetida. Hvorfor det?

Det er komplekst. Russetida er tøffere og mye mer utfordrende for dem det gjelder. Vi trenger nasjonale føringer nå. Vi trenger tydelige signaler på hvordan den skal være videre. Som kommune kan vi ikke gjøre dette alene, sier Myklebust.

Minda Lovise Myklebust

Minda Lovise Myklebust var russekontakt i Ålesund kommune i 2024. Hun sier at festivalområdet de tilrettela for russen ikke fungerte optimalt.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

Oppfordrer til samlingssted

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sier de jobber med å få på plass nasjonale føringer.

Blant annet vil de at russetiden skal komme etter eksamen, og få et forbud mot russebusser som er sidestilt eller har ståplasser.

– Og så er det viktig at man lokalt tenker på å ha gode opplegg som fremmer fellesskap for russen. Om det er plasser der de kan oppholde seg og være sammen på, som ikke er ekskluderende, hvor de får feire sammen. Det er utrolig viktig.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun smiler til journalisten hun snakker med.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sier det er viktig at den enkelte skole jobber for en inkluderende russetid.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Nå har Ålesund kommune prøvd dette, men gått vekk fra det. De mener det ikke fungerte. Hva tenker du når du hører det?

– Jeg kjenner ikke til den situasjonen rent konkret, men det som er viktig, er at man jobber med fylkeskommunen og ikke minst den enkelte skole for å fremme en inkluderende russetid, sier hun og legger til:

– Selv om de har opplevd dette forrige gang, så er det et nytt russekull neste år med helt nye folk. Så jeg håper ikke Ålesund kommune bare gir opp etter ett forsøk. Det kommer nye ungdommer til, som forhåpentligvis en opplever et bedre samarbeid med.

Minda Myklebust legger til at Ålesund kommune har lagt til rette for et fast oppholdssted siden 2019, da russebussene kom.

– Så vi gir oss absolutt ikke etter ett forsøk, sier hun.

Synes du kommunene bør gi russen et samlingssted?

På mobiltelefonen ser man instakontoen til russegruppa i Ålesund.

Instakontoen er opprettet, og russegruppa Hijack 2025 er klare for russetiden.

Foto: Remi Sagen / NRK

Klar for russetid

Også avgangselevene i Ålesund er opptatt av russetiden skal være inkluderende. Og de er tydelige på hva som bør gjøres for å få til det:

Ha en møteplass som man har hatt tidligere. Det tiltaket bør tas tilbake, for det vil føre til mindre ekskludering, sier Slinning.

Men samlingsplass eller ei, de gleder seg:

Jeg håper det blir gøy, at vi får feire 13 års skolegang på en fin måte med alle vennene våre, sier Standal-Nordmo.

Hennie Standal-Nordmo (18) ser inn i kameraet og smiler. Hun har lyst hår og en beige genser.

Hennie Standal-Nordmo håper kommunen snur og gir dem et samlingssted.

Foto: Remi Sagen / NRK

Publisert 03.10.2024, kl. 22.37

Read Entire Article