Romantiseringen av «fri fødsel» er potensielt livsfarlig

4 months ago 48


Fødselsinfluencere uten helsebakgrunn hvitvasker budskapet om fødsel, og pakker det inn i røkelse, grønn te, og frihetsfølelse.

RING JORDMOR! – Uansett hvor dårlig du har hørt fødselsomsorgen kan være, så er ikke «fri fødsel» svaret, skriver kronikkforfatterne. Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
torsdag 30. mai kl. 10:18
HANNE CHARLOTTE SCHJELDERUP, <-HANNE CHARLOTTE SCHJELDERUP,

leder i Jordmorforbundet NSF

CHRISTINA NORDKVELLE<-CHRISTINA NORDKVELLE

jordmor og landsstyremedlem i Jordmorforbundet NSF

«Jeg brenner for at kvinner skal få ta sine egne, informerte valg», sier fødselsinfluenser Maria Heiberg til VG. Hun er initiativtager bak kvinnesirkelen som mener «fri fødsel» er det eneste riktige.

En rekke kostbare fødselskurs og andre tjenester tilbys av disse fødselsinfluenserne. På TikTok og Instagram er det tusenvis av innlegg med emneknaggen «fri fødsel».

Det gis råd som går på tvers av forskning og oppdatert kunnskap i fødselsomsorgen. Påvirkningskraften er stor.

Vi frykter det kan gi verst tenkelige utfall om denne trenden får fortsette.

Hvert syvende sekund mister én gravid kvinne eller ett nyfødt barn livet. De fleste av disse dødsfallene kunne vært forebygget eller behandlet med flere jordmødre i verden og tilgjengelig omsorg og oppfølging.

Da er det stort paradoks at noen kvinner velger bort livsviktig hjelp.

Les også: LES SAKEN I VG: Derfor fødte Anja (28) hjemme uten jordmor

Vi er bekymret for denne økende trenden i Norge. Det popper opp «fødselsinfluencere» på sosiale medier i takt med at det offentlige tilbudet reduseres til en minimumstjeneste.

Influencerne gir råd til gravide kvinner om fødsel og svangerskap. Noen av disse tar også imot barn og opptrer som jordmor før og under fødsel.

Kvinner velger bort anbefalte svangerskapskontroller og føder uten fagfolk til stede. Budskapet som gis er at «ro, tid og uforstyrrethet er det som skal til».

Det er en sannhet med sterke modifikasjoner. Vi vil advare skarpt mot denne praksisen og er dypt uroet av utviklingen.

Vi ønsker ikke å rette pekefingeren mot kvinnene som velger fri fødsel.

Årsaken til at kvinner velger å føde alene må rettes opp. Som fagfolk kan vi forstå at strenge retningslinjer, og «samlebånd» kan gi dårlige fødselsopplevelser med mistillit til systemet.

Vi vet fra forskning at dette er noen av hovedårsakene til at kvinner velger fri fødsel. Protester mot dagens kutt og sentralisering av livsviktig kvinnehelse øker.

Det må politikerne ta på alvor.

Riksrevisjonen har advart i to alvorlige rapporter mot reduksjon av kvalitet og pasientsikkerhet i fødetilbudet.

Jordmorforbundet er fortvilet fordi stadige innsparinger reduserer vår mulighet til å gi omsorgsfull og profesjonell hjelp. Her har vi ikke råd til å feile.

Les også: Merket for livet: Hanne (34) har født med tre keisersnitt.

Norge ligger på verdenstoppen i lav mor- og spedbarnsdødelighet. God svangerskapsoppfølging og kvalifiserte fødselshjelpere har bidratt  til dette.

Vi undres om noen kvinner undervurderer risikoen ved fødsel fordi overlevelsen er så høy i Norge? 

Fødsler er akuttmedisin. Derfor er det for fagfolk provoserende når såkalte «fødselsinfluensere» romantiserer fri fødsel.

Fødselsprosessen er kompleks. En jordmor bruker sin kunnskap, erfaring og kliniske blikk til å vurdere om fødselsforløpet går som det skal.

Det gjør at vi ved en hjemmefødsel kan overflytte til sykehus, eller gjøre andre tiltak for å hindre komplikasjoner.

Vi kan heller ikke alltid forutse livstruende komplikasjoner. Dette gjelder også helt normale fødsler.

Daglig berger jordmødre kvinner med store blødninger, seteleie, dårlige spedbarn, håndterer fastsittende skuldre, morkakeløsning- for å nevne noe. 

Kompetente fødselshjelpere redder liv.

Vår innstendige oppfordring er derfor å sikre deg som skal føde og barnet i magen trygg oppfølging fra kompetente jordmødre.

Uansett hvor dårlig du har hørt fødselsomsorgen kan være- fri fødsel er ikke svaret.

Call the Midwife!

Les også: Lave fødetall: Har sæden skylden?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article