Røde Kors advarer om sykdomsspredning i Gaza

2 months ago 42


 Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors Fem år gamle Yuri behandles av Haitham Aboisa for infeksjon i et fluebitt på beinet ved helseklinikken på Gaza. Foto: Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors

– Vi er svært bekymret for spredning av sykdommer når vinteren og regntiden nærmer seg, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors. Han har oppholdt seg en uke i Gaza.

tirsdag 3. september kl. 09:32

Kortversjonen

  • Jørgen Haldorsen fra Norges Røde Kors er bekymret for økt sykdomsspredning på Gaza når vinteren og regntiden nærmer seg.
  • Med 1,7 millioner på flukt, bor folk tett på hverandre under dårlige forhold.
  • Røde Kors driver et feltsykehus i Rafah med 60 sengeplasser, der de har gjennomført 900 operasjoner siden mai. Mange lider av krigsskader, smittsomme sykdommer og mangel på rent vann.
  • En storstilt poliovaksinasjon for barn under ti år er i gang på Gaza.

Med opp mot 1,7 millioner mennesker på flukt som bor tett i tett, er faren for spredning av smittsomme sykdommer stor i Gaza. På telefon med VG, forteller Haldorsen om hva de har møtt under sitt ukelange opphold i krigssonen.

– De enorme ødeleggelsene og de pågående kampene gjør at hjelpearbeidet er svært krevende. Det er en endeløs rekke av behov, sier han.

Mangler det mest basale

Haldorsen forteller om synene som har møtt ham denne uken: En strøm av sårede, mennesker på flukt som bor under plastduker, mangel på det mest basale, som rent vann og hus etter hus i ruiner.

 Olav A. Saltbones / Norges Røde KorsUtenlandssjef i Norges Røde Kors, Jørgen Haldorsen, besøker en flyktningleir sør på Gaza hvor organisasjonen har hjulpet med å bygge toaletter. Foto: Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors

– Vi har hatt muligheten til å bevege oss litt rundt. Det aller meste er rasert og det er fullt av folk langs veiene med behov, sier han.

Krigen på Gaza

  • Gaza er omtrent 40 kilometer langt og har rundt to millioner palestinske innbyggere, hvor de fleste er registrert som flyktninger av FN.
  • Gaza har vært under israelsk blokade siden 2007.
  • Krigen brøt da Hamas og andre militante palestinere tok seg over grensen til Israel 7. oktober i fjor.
  • Angrepet deres førte til at 1170 personer ble drept, ifølge en opptelling fra AFP basert på tall fra israelske myndigheter.
  • Rundt 250 personer ble bortført til Gazastripen under angrepet.
  • Som gjengjeldelse for Hamas-angrepet startet Israel en militæroffensiv som så langt har drept over 40.000, ifølge tall fra det palestinske helsedepartementet.

Røde Kors driver et feltsykehus i Rafah med 60 sengeplasser og to operasjonssaler. Det åpnet i mai og har hatt fullt belegg siden starten.

– 80 prosent av sengeplassene på feltsykehuset har krigsskadede voksne og barn. Siden vi åpnet i mai er det gjennomført 900 kirurgiske operasjoner. Dette er en konflikt som nå har pågått i snart 11 måneder, og situasjonen for befolkningen her blir verre for hver dag som går, forteller han.

 Olav A. Saltbones / Norges Røde KorsEn seks år gammel gutt på feltsykehuset til Røde Kors i Gaza. Dette var andre gangen den lille gutten ble skadet i et bombeangrep. Han mistet familien sin i angrepet. Foto: Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors

Mistet hele sin familie

Haldorsen møtte en seks år gammel gutt på feltsykehuset. Han kom inn med brukket bein og arm etter et bombeangrep for to dager siden. Hans mamma, pappa og resten av familien var drept i angrepet. Dette var andre gangen den lille gutten var blitt skadet i et angrep.

– Ingen barn fortjener å gå gjennom hva denne seks år gamle gutten har opplevd. Det finnes nå en hel befolkning her som lever i konstant frykt, er stresset, traumatiserte og veldig slitne. Her er ingen steder trygge.

På sin reise til Gaza har Haldorsen sett de enorme ødeleggelsene på nært hold og hvordan befolkningen der kjemper en daglig kamp for å overleve. Barn, gamle og voksne bor rett på sanden, uten ordentlig tilgang til toaletter. Klemt sammen på et lite område. Og med en overhengende fare for at smittsomme sykdommer skal spre seg raskt.

 Olav A. Saltbones / Norges Røde KorsØdeleggelsene er nesten totale i Gaza. Bakken er av finkornet sand, noe som vil gjøre forholdene for flyktningene i området svært vanskelig når regntiden begynner. Foto: Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors

– Immunsystemene er svake hos veldig mange av menneskene som nå lever på flukt inne i Gaza. Om en måned blir det kaldere og regnet kommer. Vi er svært bekymret for hva dette vil ha å si for folk som lever rett på bakken og under så kummerlige forhold, sier Haldorsen.

Vaksinasjon mot polio

Nylig ble et tilfelle av polio oppdaget. Nå jobber myndigheter, det som er igjen av helsevesen og hjelpeorganisasjoner med å få satt i gang en storstilt vaksinasjon av barn under ti år. Så langt er en million polio-vaksiner levert til Gaza.

– Vi kan ikke gå dør til dør med vaksiner her. Det opprettes sentre, som befolkningen kan oppsøke for å få satt vaksinen. Polio kan spre seg veldig raskt, så det haster med å få satt i gang vaksinasjonen. Litt lenger nord er de i gang med første fase, og snart begynner fase to, forteller han.

 Olav A. Saltbones / Norges Røde KorsEn ni år gammel gutt på operasjonsbordet ved feltklinikken i Rafah. Han måtte opereres umiddelbart for å stoppe blødninger fra splintskader. Foto: Olav A. Saltbones / Norges Røde Kors

Norges Røde Kors har bidratt med ekspertise og personell samt finansiering til feltsykehuset i Rafah. Når Haldorsen og hans kollega Olav Andreas Saltbones forlater Gaza tirsdag, reiser to nordmenn inn til Gaza for å jobbe ved feltsykehuset.

– Vi har hatt mye personell fra Norge her. På det meste før sommeren hadde vi rundt 15 nordmenn som jobbet ved feltsykehuset, sier Haldorsen.

Han forteller at de så mange som kom til feltsykehuset med hudsykdommer, luftveissykdommer og smittsomme sykdommer.

– Veldig mye av den forebyggende helseinnsatsen her eksisterer ikke på grunn av bombingen og kamphandlingene. Da øker også faren for spredning av sykdommer, sier han.

Read Entire Article