Rentefasit til uken: – Mange har ventet lenge

5 months ago 46


En renteheving er «utenkelig» neste uke, mens kuttene kan la vente på seg, tror sjeføkonom: – Vi spør oss heller «kommer de?»

Sjeføkonom Kjetil Olsen venter ingen gladnyheter fra Norges Bank under torsdagens rentebeslutning. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Rundt årsskiftet priset markedet på det meste inn rundt seks rentekutt for 2024. Siden den tid har økonomer og sentralbanker jevnt og trutt signalisert færre kutt og de skyves ut i tid.

Torsdag kommende uke vil Norges Bank igjen legge frem sin rentebeslutning og presentere pengepolitisk rapport.

2 av 20 økonomer i norske meglerhus E24 har snakket med venter renteheving.

I Nordea Markets er økonomene samstemte om at renten vil holdes på stedet hvil.

En av dem er sjeføkonom Kjetil Olsen. Han mener det må skje noe mye mer dramatisk enn vi har sett til nå dersom vi skal få heving.

– Det blir spennende å se hva de sier. Enkelte har spekulert i om det kan komme en renteøkning til uken, men det kommer ikke på tale. Det er helt utenkelig, sier Olsen.

– 50/50 med rentekutt i desember

Utviklingen for norsk økonomi det siste året har vært forsiktig og relativt flat. Arbeidsledigheten har samtidig holdt seg på et relativt lavt nivå.

– Det som blir interessant på torsdag, er hva de kommer til å si om utsiktene fremover. Slik vi vurderer det, så blir det nå færre og færre grunner til å senke renten, mener Olsen.

– Det ser nå ut til at veksten i norsk økonomi er i ferd med å ta seg opp, uten rentekutt. Og knapphet på arbeidskraft er i ferd med å stige knapt, legger han til.

Torsdag vil sentralbanksjef Ida Wolden Bache presentere Norges Banks rentebeslutning. Foto: Heiko Junge / NTB

Olsen mener dette bidrar til at grunnlaget for et snarlig rentekutt forsvinner.

– Det kan virke som at norsk økonomi «står an av», og at veksten i økonomien tusler av gårde.

Derfor tror han Norges Bank vil komme med begredelige nyheter for nordmenn med store boliglån som nå håper på kutt.

– Mange er nå spent på hva Norges Bank vil si om et mulig første rentekutt. Mange har ventet lenge, og spør seg «når kommer kuttene?». Vi spør oss heller, «kommer de?».

Olsen sier at de nå forventer at Norges Bank vil legge frem en rentebane som ikke vil vise noe rentekutt før godt ut i 2025.

– Det blir nok 50/50 om rentebanen vil vise rentekutt i desember.

«Swift-effekt» og britisk rentebeslutning

Torsdag skal også Bank of England presentere sin rentebeslutning.

Til nå har sentralbanksjef Andrew Bailey vært tydelig på at renten skal settes ned så fort som over hodet mulig.

Men samtidig har tjenesteinflasjonen i landet lagt langt høyere enn ønsket.

– Det er ingen tvil om at tjenesteinflasjonen er en utfordring for sentralbanken, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

Og verre kan det bli. Flere økonomer E24 har snakket med tror nemlig at Taylor Swifts konsertturné nå kan bidra til å holde tjenesteinflajsonen oppe, og dermed få Bank of England til å vurdere å utsette rentekutt.

– Det er her Taylor Swift kommer inn. Den enorme etterspørselen på kort sikt påvirker hotellpriser, og fyller spisestedene, og det er dette som kan gi økt inflasjon, sier Magnussen.

– Når så mange kommer strømmende til så blir det en makoeffekt. Det hører til sjeldenhetene, men her er det store tall, sier han.

Også sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov mener det er logisk at «Swiftflation» kan få konsekvenser for Bank of England.

– Hotellene fylles opp der Taylor drar og det er da helt logisk at det stimulerer økonomien i den perioden. Spesielt når det er såpass omfattende som med Taylor Swift, sier han til E24.

Men de sier begge at dette er en kortvarig effekt, som vil falle bort på sikt.

Taylor Swifts London Eras Tour har inntatt Storbritannia. Det kan føre til høyere inflasjon, og til og med utsette rentekutt, tror analytikere. Foto: ANDRE DIAS NOBRE / AFP / NTB

Bonussaken: Kontrollkomiteen tar avgjørelse denne uken

Tirsdag formiddag ble det klart at SV og Rødt vil ta saken om lederlønninger i statseide bedrifter til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. De vil granske hvordan regjeringen har fulgt opp retningslinjene for moderasjon i lederlønninger og bonuser.

Denne uken skal Stortingets kontrollkomite komme med sin konklusjon etter å ha vurdert saken.

Bakgrunnen for saken er at våpenprodusentene Kongsberg Gruppen og Nammo har trosset regjeringens nye retningslinjer om bonuskutt, mens børsgiganter som Equinor og Telenor har økt fastlønnen for ledere for å kompensere for lavere bonus.

MDG, Frp og Venstre er positive til at komiteen stiller spørsmål om saken til næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Høyre er på sin side skeptiske til at saken hører hjemme i Kontrollkomiteen, og mener regjeringen så langt ikke har brutt noen vedtak fra Stortinget.

Å sende spørsmål til statsråden vil være et første steg fra komiteen, som så senere kan vurdere om det er grunnlag for å åpne en kontrollsak.

Fire av de elleve medlemmene i komiteen må støtte forslaget, dersom det skal åpnes undersøkelser eller bli kontrollsak.

Read Entire Article