Religiøse ledere forent for fred i Oslo

5 months ago 37


Foto: Helge Mikalsen / VG

Lederne for tre ulike trossamfunn står sammen for fred i Midtøsten.

  • Bilde av Nora Thorp Bjørnstad
mandag 24. juni kl. 22:06

Kortversjonen

  • En imam, en rabbiner og en prest la frem en felles fredserklæring i Oslo Rådhus.
  • Arrangementet fokuserte på likheter fremfor forskjeller og ble ledet av Oslos ordfører.
  • Lederne fremhevet behovet for dialog og fordømte hets av minoritetsgrupper og polarisering i samfunnet.

Mandag ettermiddag var Oslo rådhus arena for et helt spesielt møte. For i en tid der krig i Midtøsten skaper splittelse og sinne, la en imam, en rabbiner og en prest frem en felles erklæring om fred.

Med alt fra skolebarn til fredsforskere og en tidligere statsminister som vitner, åpnet de sammen for å snakke om likheter, heller enn forskjeller.

– Vi skal lytte mer til hverandre. Fred betyr ikke at alle er enige, men vi kan på tvers av meninger komme sammen og si at vi ønsker å jobbe for en bedre verden, sier rabbiner og leder for det mosaiske trossamfunn, Joav Melchior til VG.

De tre religiøse lederne er for uten om rabbiner Melchior, leder av Imamrådet Norge, Nehmat Ali Shah, og den norske kirkes domprost i Oslo, Pål Kristian Balstad. Foto: Geir Olsen / NTB

Mannen de religiøse lederne kan takke for initiativet, er Aamir J. Sheikh, som leder stiftelsen Dialog for fred.

– Jeg er ganske rørt, for å være ærlig, erkjente han da arrangementet festsalen var i gang.

– Dette er jo historisk, her står de og drikker kaffe sammen og samtaler - har en dialog. Og da er det håp for fred. Politikerne har et ansvar og de bør lære av de religiøse lederne i Oslo, mener han.

Representanter for ulike trosretninger fikk en ny arena for dialog i Rådhuset. Foto: Helge Mikalsen / VG

Budskapet er: Politisk uenighet er greit, men hetsen og polariseringen som flere minoritetsgrupper, enten det er jøder, muslimer eller palestinere, nå opplever, er uakseptabel.

For tiden etter 7. oktober har vært tung for så mange.

Rabbiner Melchior opplever en svekket respekt i samfunnet for folk med andre meninger enn en selv.

– Vi er i en tid hvor stemmene våre og engasjementet vårt kan gi en følelse av splittelse. Og når hver av oss er i vår eget ekkokammer, så glemmer vi noen ganger å lytte til de andre, sier Melchior.

– Mange nordmenn har tragedien tett inn på livet og har det vondt, sier ordfører Lindbo. Foto: Helge Mikalsen / VG

Dette har de skrevet under på

Fredseklæringen

Det er en tid for alt, nå er den inne for oss. I dag står vi sammen i respekt for hverandre, og vi ser og erkjenner hverandres sorg og lidelse. Vi står opp mot vold og hat, og vi nekter å være fiender. Verdier som fred, kjærlighet og menneskeverd står vi og hver våre religioner sammen om. Vi vil ha fred! Selv om vi kan ha ulike perspektiver og politiske syn på veien videre, er det viktig for oss å stå sammen i vårt engasjement og vår visjon om budskapet for fred. Vi er dypt bekymret for utviklingen i verden de siste årene, og det gjelder spesielt krigen i Gaza og Midtøsten. Hver for oss og sammen må vi gjøre alt vi kan for å stanse krigen og de enorme lidelsene. Ethvert menneskes liv er en hel verden, og altfor mange uskyldige har blitt rammet. - Vi ønsker fred, frihet og trygghet for alle, både palestinere og israelere - Uten at det går på bekostning av den andre. Her er vi naboer og venner, innbyggere i samme by. Våre barn leker i samme gate, og vi skal fortsette å leve sammen. Vi skal lytte til hverandre selv når uenigheten er stor, og vi vil lære våre barn at engasjement ikke må bli til hat. I denne byen skal det være plass for alle, for ulike religiøse ståsteder og politiske ytringer. Det er det som skaper den freden vi setter pris og må verne om i landet vårt.  Vi vil sammen arbeide for trygghet, rettferdighet og fred

Fra talerstolen satte Oslos ordfører Anne Lindbo ord på hvordan hovedstadens innbyggere også er verdensborgere når freden trues av krig.

– Fortvilelsen tar plass i våre hjerter, i våre gater og blant våre venner. Som vi har sett flere ganger, kan fortvilelsen bli forvandlet til hat. Den situasjonen vi er i, krever ledere med mot. Ledere som kan vise vei ut av hatet og til håpet, sa Lindbo og ga ordet videre til de tre som ønsker å være nettopp slike ledere.

– Vårt budskap er at den fiendtligheten som er der ute ikke skal tre inn i byens grenser, sier leder av imamrådet Norge, Nehmat Ali Shah til VG.

– Hvis vi leder med kjærlighet, kan vi håpe på en bedre morgendag, sa ordfører Lindbo. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ut fra minglingen i Rådhusets festsal å dømme, er dialogen mellom mennesker med ulike trosretninger allerede i gang.

I Oslo rådhus var det liksom ekstra høyt under taket denne mandagen.

Domprost i Oslo, Pål Kristian Balstad , sier det mørke bakteppet fra krigen i Midtøsten og Gaza gjorde treffet nødvendig.

– Dette er et gryende arbeid for dialog her i Norge, for vi ønsker både å lytte til hverandre og lære av hverandre. Men vil vil også si tydelig fra til alle som vi representerer, at vi står opp for fred, rettferdighet og frihet for alle.

Publisert: 24.06.24 kl. 22:06Oppdatert: 24.06.24 kl. 22:06

Relaterte emner

Read Entire Article