Rektor slått ned: – Rekrutterer barn ned til femte klasse

1 month ago 55


 Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Utviklingen vi har varslet om, er i ferd med å skje, sier Rachid Sealiti, rektor på Bjøråsen skole. For fire måneder siden ble han selv angrepet av en ungdom.

søndag 1. september kl. 11:38

– Gruppen av ungdommer som trenger hjelp er blitt større. Vi ser en økning av trusler og vold, og de yngste blir yngre. Kriminelle miljøer rekrutterer barn helt ned til femte klasse, ser vi. Vi som jobber med barn og unge ser hvordan de kriminelle jobber strategisk for å rekruttere de yngste. De kjøper godteri og mat til dem og henger der de små barna er, sier han.

Rektoren sier at han har snakket med flere om denne utviklingen.

 PrivatVIL TILGI: – Jeg ønsker at han skal lykkes. Han er en del av vårt samfunn, og vi skal aldri gi ham opp, sier rektor Rachid Sealiti om tenåringen som angrep ham for fire måneder siden. Foto: Privat

– Utviklingen som vi i skolen var bekymret for, er i ferd med å skje. Nå opplever vi krisen, men det har vært på vei i flere år. Man skulle ha begynt med forebyggende arbeid lenge før. For nå koker det litt i ungdomsmiljøet, sier han og forklarer:

– Spesielt de siste ukene er det mye som har skjedd om kveldene. Vi ser at ungdommene våre ikke har det greit, hverken de som er gjerningspersoner eller ofre.

Våger ikke ta kollektivt

Han vet selv hvor skadelig blind vold er. For fire måneder siden ble han angrepet av en femten år gammel gutt. Gutten gikk ikke på Sealitis skole, men hadde – og har – besøksforbud på blant annet skolens område. Sealiti hadde bortvist gutten flere ganger.

På vei hjem 24. april skulle han ta T-banen, og ble oppsøkt av gutten. Situasjonen løste seg ved at en annen mann kom til og fikk fjernet gutten.

Sealiti var et døgn på sykehuset, og ble deretter sykmeldt. Selv om han er tilbake i full jobb nå, har han sluttet å kjøre kollektivt og bevege seg fritt på Grorud.

– Jeg kjører bil fram og tilbake til jobb.

Saken er ennå under etterforskning, opplyser politiet. Guttens forsvarer ønsker ikke kommentere saken.

Bilde av Marthe HolmMarthe Holm

Advokat

– Det er en pågående etterforskning som ennå ikke er ferdig. Da ønsker jeg ikke gi en kommentar nå, sier advokat Marthe Holm.

Mister fotlenken nå

I perioden etter voldshendelsen fikk tenåringsgutten såkalt omvendt voldsalarm – en fotlenke med GPS som registrerer hvor gutten beveger seg, og som melder fra til politiet dersom han beveget seg utenfor det området han hadde lov til å være

Tirsdag forrige uke ble Sealiti informert av politiet om at gjerningsmannen ikke lenger skal ha fotlenke. Guttens forsvarer ønsker ikke uttale seg om det.

– Det er ikke naturlig for meg å uttale meg om den omvendte voldsalarmen. Det er tingretten som har satt varigheten av denne, sier advokat Marthe Holm.

Situasjonen gjør at Sealiti ikke lenger oppholder seg på jobben etter endt arbeidsdag.

– Jeg skulle egentlig hatt et møte her på jobben i kveld. Det tar jeg digitalt hjemmefra, for jeg vil ikke være her fysisk så sent.

Foreldre i turnus

Rektoren savner flere tiltak for de unge i bydelen han jobber i.

– Det må finnes flere steder ungdommene kan være etter at skolen slutter klokken 15. Klubben åpner først tre timer senere – hva skal ungdommene gjøre i mellomtiden? Mange foreldre her jobber turnus, noe som gjør at mange av barna er alene også etter at skolen er ferdig.

 PrivatTURNUS, IKKE ETNISITET: Rektor Sealiti peker på manglende fritidstilbud som en årsak til kriminaliteten han nå ser. Foto: Privat

Han mener at det ikke er ett tiltak som må til, men flere små.

– Det må være en variasjon av aktiviteter, ikke bare fotball. Ungdommene selv sier at de ønsker å drive med musikk, dans, kunst. Dette vet bydelen. Og barna trenger gode voksne som er til stede etter skolen, ved senteret og i bydelen. Fire ganger i uken har vi på skolen tilbud etter undervisningen, men det er ikke nok.

– Vi skal aldri gi ham opp

Han savner også mer politi.

– Jeg vet godt at de har sprengt kapasitet, så jeg har ingenting negativt å si om dem som gjør jobben. Men vi trenger mer synlig politi.

Han er uenig med Sylvi Listhaugs utspill om at problemet ligger i at dette er barn av innvandrere.

– De fleste av disse ungdommene, både ofrene og gjerningspersonene, er født her og er norske som deg og meg. Det er ødeleggende for et samfunn å begynne å peke på en spesifikk gruppe som et problem. Jeg mener heller peke på at myndighetene har ikke vært inkluderende nok.

Han sier til VG at han har et ønske om å tilgi tenåringen for angrepet mot ham.

– Jeg ønsker at han skal lykkes. Han er en del av vårt samfunn, og vi skal aldri gi ham opp.

Les også: Advokat ut mot Listhaug-utspill: – Farlig

Read Entire Article