Regjeringen vil kutte i støtten til Ullevaal stadion

1 month ago 14


Ikke noe norsk idrettsanlegg har fått tildelt mer spillemidler enn Ullevaal stadion.

 Fredrik Varfjell / NTBKAN MISTE STØTTE: Erling Braut Haaland på vei inn på Ullevaal stadion for å møte Kosovo tidligere i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
torsdag 5. september kl. 11:39

Kortversjonen

  • Ullevaal stadion skal fortsatt være fotballens nasjonalarena, men med redusert statlig støtte.
  • Regjeringen foreslår å fjerne Holmenkollen som nasjonalanlegg for skigrener.
  • Regjeringens forslag skaper reaksjoner fra både Norges skiforbund og Oslo kommune.

Kulturdepartementet vil fjerne Holmenkollen som nasjonalanlegg for skiidrettene. Ullevaal stadion får beholde denne statusen, men regjeringen foreslår at tilskuddene til fotballens nasjonalarena reduseres de neste årene.

Regjeringen vil at statens bidrag til investeringer til idrettsdelen av anlegget skal barberes ned fra dagens 50 prosent til en tredjedel. Det understrekes at staten ikke skal bidra til den kommersielle delen av stadionet på Oslo vest.

– Vi har akkurat fått oversendt notatet. Ingen i administrasjonen eller styret har fått diskutert dette. Det er for tidlig å si noe, sier daglig leder Erik Forgaard i Ullevaal stadion Idrett.

Ifølge høringsnotatet fra Kulturdepartementet har ingen av de syv norske nasjonalanleggene mottatt større tildelinger fra spillemidlene: Ullevaal har blitt tilført 260 millioner kroner opp gjennom årene.

Bilde av Erik ForgaardErik Forgaard

Daglig leder, Ullevaal stadion Idrett

Forgaard opplyser at idrettsdelen av Ullevaal i 2024 blir oppgradert for 50 millioner.

– Et høyt tall i forhold til normalen. Vi har bygd ny bane, skiftet et tak, lagt solceller, og investert i nye led-skjermer, sier Erik Forgaard.

Han understreker at det ikke søkes støtte fra Kulturdepartementet til alle disse investeringene.

Økonomien på Ullevaal stadion regnes som ganske god.

– Vi har en egenkapital på over 30 prosent og selskapet har tjent penger de siste årene, sier Forgaard. I 2023 gikk Ullevaal stadion Idrett et årsresultat på 7,2 millioner kroner.

Penger til nasjonalanleggene

Historiske tildelinger fra spillemidlene:

Ullevaal stadion (fotball): kr 260 924 624

Vikingskipet (skøyter): kr 163 270 932

Kvitfjell (alpint): kr 158 278 341

Holmenkollen (nordiske grener): kr 129 470 000

Vikersund (skiflygning): kr 102 870 000

Holmenkollen (skiskyting): kr 69 900 000

Hafjell (alpint): kr 67 277 375

Kilde: KUDs høringsnotat

– Resultatet henger sammen med investeringer, oppgraderinger og vedlikehold vi gjør. Det er ingen tvil om at Ullevaal er et dyrt anlegg å drifte, mener Forgaard.

Kulturdepartementet legger vekt på at Ullevaal stadion trolig i liten grad vil bli brukt til EM- eller VM-kamper. Men i forbindelse med 100-årsjubileet i 2026 skal Ullevaal arrangere Champions League-finalen for kvinner. Departementet mener at stadionet «ikke fullt ut oppfyller krav og retningslinjer for dagens nasjonalanleggsavtaler».

 Beate Oma Dahle / NTB79 CUPFINALER: Ullevaal stadion har huset 79 norske cupfinaler for menn. Her fra finalen mellom Brann og Lillestrøm for to år siden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kulturdepartementets høringsnotat ble offentliggjort onsdag. I tillegg til Ullevaal stadion foreslår regjeringen at bare skiflygningsbakken i Vikersund og skiskytteranlegget i Holmenkollen beholder statusen som nasjonalanlegg.

Både Norges Skiforbund og anleggseier Oslo kommune reagerer på at Holmenkollen ikke lenger skal være nasjonalanlegg for nordiske grener. Det betyr at den ikoniske skiarenaen – bare syv kilometer fra Ullevaal stadion – bare kan søke om anleggsmidler fra staten ved VM-arrangement.

Oslos byrådsleder mener det er det samme som om England skulle ha avskiltet Wembley som sin nasjonale fotballarena.

– Et vanvittig og helt uforståelig forslag, hevder Eirik Lae Solberg.

Høyre-toppen reagerer på at hovedstadens idrettsstolheter ikke kommer godt ut av det om regjeringens forslag blir vedtatt.

– Jeg stiller spørsmålet om hva galt vi som bor i Oslo-området har gjort, sier Solberg til VG.

Read Entire Article