– Jeg er lei av at regjeringen gang på gang ignorerer Oslo når de skal styrke institusjonsbarnevernet, sier Oslos sosialbyråd Julianne Ferskaug (V) til NRK.
Hun sikter til regjeringens forslag om å bevilge 800 millioner kroner ekstra til barnevernet i 2025, for å øke kapasiteten og for at staten kan ta større ansvar for barna med størst behov.
Men hovedpotten for å styrke det statlige barnevernet, som er på over en halv milliard kroner, får ikke Oslo se noe til.
De resterende millionene fordeles på ulike barnevernstiltak. Se alle punktene her:
Faller utenfor
Det statlige barnevernet driver institusjoner og rekruttering av fosterhjem, og er underlagt Bufetat.
Men dette gjelder ikke Oslo.
Oslo er den eneste kommunen i landet som selv har ansvar for alle barnevernstjenester, og faller derfor ikke under det statlige barnevernet.
Dermed får de heller ikke noen av de 552 millionene kronene avsatt til nettopp statlig barnevern, påpeker byråd Ferskaug.
– Oslo kommune står overfor de samme utfordringene som resten av landet når det gjelder prisøkninger og press på tilbudet.
Hun peker også på økningen i alvorlige voldsepisoder begått av unge under den kriminelle lavalderen.
– Sett i lys av dette er det uforståelig at regjeringen lukker øynene for hovedstadens behov for å ivareta disse barna, sier byråden.
Kjetil Ostling er direktør i Barne- og familieetaten i Oslo, og derfor øverste leder for barnevernet i hovedstaden.
Han sier at Oslo klart kjenner på presset som følge av mer ungdomskriminalitet, og at de også blir truffet av at ting blir dyrere.
– Når Oslo kjenner på de samme utfordringene, men ikke får ekstra bevilgninger fra staten på lik linje med resten av landet, blir det svært krevende å gi et likeverdig tilbud til barn med en utsatt livssituasjon i Norge, sier Østling.
Vil ha 65 millioner
Over 11 prosent av alle barn og unge under 19 år i Norge bor i Oslo. Derfor mener byrådet at samme andel av pengebevilgningen burde gå til hovedstaden.
Dette vil med byrådsavdelingens tall tilsi nesten 65 millioner kroner.
– Byrådet prioriterer et sterkere institusjonsbarnevern og bevilger midler i et allerede stramt Oslo-budsjett, men regjeringen tar ikke hensyn til Oslo når de legger sine budsjett, sier Julianne Ferskaug.
Håper på hjelp
Problemstillingen er ikke ny. Også i 2023 og i 2022 fikk ble det pekt på urettferdighet ved å styrke det statlige barnevernet, men ikke barnevernet i Oslo.
Begge ganger gikk SV inn i budsjettforhandlinger om å bevilge mer penger til hovedstaden.
Dette er noe Julianne Ferskaug håper vil skje også i år.
– Nå setter jeg min lit til at SV kan rette opp i dette i budsjettforhandlingene på Stortinget, slik som de har gjort før.
Regjeringen svarer
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har blitt framlagt kritikken fra Oslo.
Hun svarer at Oslo kommune ikke blir ignorert av regjeringen, og at de har fått over 3 milliarder kroner mer i frie inntekter, altså penger de kan bruke på det de vil.
– Oslo kommune står fritt til å prioritere budsjettet sitt som de selv ønsker, også til barnevern.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at barnevernstilbudet i Oslo er like viktig som tilbudet i resten av landet, men at «finansieringen av barnevernet i Oslo er kommunens ansvar, og et ansvar Oslo selv ønsker å ha».
Det finansieres derfor gjennom rammetilskudd fra Kommunal- og distriktsdepartementet.
Toppe sier videre at Oslo neste år vil få økte bevilgninger for regjeringens satsing for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet.
– Blant annet på barnevernsområdet styrkes kommunen med 8 millioner kroner til oppbygging av et spesialisert hjemmebasert hjelpetiltak for ungdom.
Publisert 12.10.2024, kl. 07.40