Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år

4 months ago 37


Regjeringen jekker opp vekstanslaget for norsk økonomi i år og tror prisveksten stiger et lite knepp mer enn anslått i oktober.

Regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger frem revidert statsbudsjett tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres ...

Tirsdag morgen presenterte regjeringen nøkkeltall fra det reviderte nasjonalbudsjett, som er en oppdatering på nasjonalbudsjettet som ble lagt frem i oktober.

Regjeringen anslår at fastlandsøkonomien vokser med 0,9 prosent i år, mens prisveksten vil være på 3,9 prosent.

Det er en liten oppjustering fra hva regjeringen anslo da budsjettet ble lagt frem i oktober i fjor. Da ble det anslått en BNP-vekst på 0,8 prosent og prisvekst på 3,8 prosent.

Regjeringens nøkkeltall kommer i forkant av revidert nasjonalbudsjett for 2024 som offentliggjøres klokken 10.45.

Fornøyd med ledigheten

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er fornøyd med utviklingen i arbeidsmarkedet.

– Hovedbekymringen vår høsten 2022, da prisveksten var høy, var at ledigheten skulle bli høy. Det har man også sett tidligere. Nå ser vi at ledigheten er fortsatt er lav i et historisk perspektiv, og vil trekke snittet for 2000-tallet ned, sier Vedum til E24.

Han påpeker at dette skjer selv om Norge nå begynner å få inn nyankomne ukrainere i arbeidsmarkedet fordi de er ferdige med introduksjonsprogrammet.

– Nå ser det ut som vi kan komme oss gjennom denne perioden uten at ledighetskøene vokser mye. Vi gleder oss også over rekordhøye investeringer i norske fastlandsbedrifter, sier Vedum.

Finansministeren håper også på bedring innen bygg og anlegg, som har opplevd krevende tider.

– En bransje som har vært urolig er bygg og anlegg. Det er ventet at igangsettingen av nye boliger vil vokse betydelig i 2025, ikke minst fordi du og jeg får reallønnsvekst, sier Vedum.

– Det gjør at vi kan bruke mer penger i det daglige. Da gjør vi kanskje også investeringer vi har utsatt. Sammen med økt nyboligsalg kan det skape stor kraft og gi bedring også innen bygg og anlegg, sier han.

Read Entire Article