– Behovene der er helt prekære, sier Anne Beathe Tvinnereim (Sp) når VG møter henne og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.
De bekrefter at Ap-Sp-regjeringen øker støtten til Palestina med 280 millioner kroner i 2025.
Pengene spyttes inn i to bistandsposter i 2025.
Og formålene for pengene, ser slik ut:- 150 millioner kroner i støtte til palestinske institusjoner, helse, energi, sivilt samfunn og menneskerettigheter.
- 130 millioner kroner er i tillegg øremerket den
katastrofale humanitære situasjonen på Gaza. Disse kronene kommer fra posten «Nødhjelp og humanitær bistand».
– I en akutt krig så trenger man å lytte til dem som har øyne på bakken, sier Eide.
Med å øke bistanden til de palestinske områdene, gjør regjeringen nettopp det, mener utenriksministeren. Noen av de 130 millioner kronene som går til bistand, vil bistå blant annet den lokale ambulansetjenesten og Røde Halvmåne sin virksomhet i Gaza.
– Vi har full tillit til at FN-organisasjonene og Røde Kors og andre som vil nyte godt av bistanden.
Avhengig av USA
Siden Israels gjengjeldelsesangrep i Gaza, har regjeringen og militæret deres blitt kritisert av flere for å hindre nødvendig bistand inn til Gaza.
Israel har avvist alle anklager, men anklager selv FN og andre bistandsgrupper for å ikke levere hjelpen.
– Hvordan påvirkes regjeringens arbeid med å få bistandsmidler inn i Gaza av Israels grensekontroll?
– Den jobben er ekstremt vanskelig. Vi er helt avhengig av at USA bruker all den påvirkningskraften de har på å fortelle Israel at det er en plikt etter folkeretten å slippe inn nødvendig nødhjelp og legge til rette for sikkerheten til hjelpearbeidere inne i Gaza, sier Eide.
Senest i dag ble seks FN-arbeidere drept i det israelske militæret omtaler som et «presisjonsangrep mot terrorister». Ved utgangen av august, telte FN 289 drepte bistandsarbeidere og 885 drepte helsearbeidere i Gaza.
Norge økte i sommer også bistanden til FN-organisasjonen UNRWA med 100 millioner kroner, slik at organisasjonen får totalt 475 millioner kroner i år.
Økningen skjedde etter at flere vestlige land trakk støtten sin til palestinernes «livslinje», etter at Israel anklaget 12 av organisasjonens 30.000 ansatte for å bidra til Hamas’ terrorangrep 7. oktober. En uavhengig granskningskomité konkluderte i april med at «Israel ikke har lagt frem noe bevis som støtter dette enda».
Norge var ett av få land som ikke fryste støtten.
Omstridt
En del av budsjettet går til statsbygging i de palestinske områdene, inkludert det ulovlig okkuperte Vestbredden. Med pengene skal lokale selvstyremyndigheter kunne drifte skoler, søppeltjenesten og politivesenet.
Men dagens regjering på Vestbredden, har en slagside. For partiet Fatah, ledet av Mahmoud Abbas, anses av mange som korrupt og undertrykkende.
Likevel mener regjeringen at Norge man nå ha tillit til de palestinske selvstyremyndighetene. For alternativet til Fatah, er så mye verre, mener Eide:
– Mitt budskap til israelere, både nå og i tiden fremover at hvis Fatah kollapser, da er jo egentlig Hamas alternativet – også på Vestbredden.
Å investere i de palestinske selvstyremyndighetene, er å investere i israelsk sikkerhet, argumenterer han:
– Det er ikke noen organisert militant gruppe på Vestbreddens som har angrepet Israel, og det er jo blant annet fordi Fatah har vært der.
– Hvis man tillater at det bryter sammen, vel, da har du et Gaza til da.