Kortversjonen
- John Arne Johansen (57) fra Honningsvåg var på vei til Canada da seilbåten hans begynte å ta inn vann.
- Johansen forberedte seg på evakuering.
- Etter to døgn ble redningen lasteskipet BBC Orion, som passerte ved en tilfeldighet.
Han forteller at han lå og sov da han bråvåknet av et smell midt på natten den 25. mai.
Etter å ha samlet seg, gikk han ut på dekk for å se hva som foregikk.
– Det var et hull i skroget på baugen – ikke et stort hull, men det var store skader på glassfiberen, forteller Johansen.
Det verst tenkelig hadde skjedd: Seilbåten tok inn vann.
Umiddelbart begynte han å klargjøre redningsflåten. Han tok frem vann, nødraketter, kommunikasjonsenheter, personlige dokumenter, og annet han trengte for en eventuell evakuering.
Vannstanden i båten holdt han nede ved hjelp av byggskum og kryssfinerplater
.– Det var fint vær, så dét var ikke noe problem, men jeg merket at skadene ble verre for hver bølge som kom. Jeg hoppet også ut i sjøen med tau, og undersøkte skadene på yttersiden. Jeg var litt redd for hai.
I over tre år har 57-åringen bodd i seilbåten, etter at han solgte hus og bil for å følge drømmen om et liv på havet.
Etter å ha seilt i Karibia i halvannet år, var på vei fra Bermuda til Halifax i Canada da ulykken inntraff.
Johansen fant frem AIS
-en, men så ingen skip i nærheten. Da befant han seg rundt 400 nautiske mil fra land, sier han.Med seilene oppe, forsøke han sakte å ta seg mot land. Etter rundt to døgn kom redningen: Lasteskipet BBC Orion.
– Jeg så skipet langt der borte, og fikk opp AIS-en og forklarte situasjonen. De stoppet med en gang og assisterte, sier Johansen.
– Jeg var våken i to døgn. Til slutt var jeg så trøtt og sliten. Da jeg så skipet – herregud, så glad jeg var. Det var slitsomt både psykisk og fysisk.
Deretter tilbrakte Johansen seks dager om bord BBC Orion, som hadde kurs mot New Orleans i USA.
– Jeg fikk en svær lugar og fire måltider om dagen – kaffe, kaker, og det jeg måtte ønske – det var som å være på cruise.
Han hevder at de om bord BBC Orion tok kontakt med redningstjenesten i Boston, som ifølge Johansen ikke var interessert i å berge båten, da den var for langt ute til havs.
I New Orleans fant han veien til flyplassen, hvor han skaffet seg en billett til Norge.
Når VG prater med Johansen onsdag formiddag har han akkurat landet på Oslo Lufthavn.
Seilbåten hans ligger muligens på bunnen av Atlanterhavet.
– Vi kunne ikke slepe den – det var for langt. Det var ikke snakk om å be om slepeassistanse, for det hadde kostet en million. Å reparere skadene der ute var heller ikke aktuelt, sier Johansen, og fortsetter:
– Det er et hjem, som du har reparert og vedlikeholdt. Jeg har vært i tre stormer med den. Det var trist, men jeg måtte først og fremst tenke på livet mitt.
– Du må vel være ganske sliten?
– Jeg har slappet av på Orion i seks dager, så jeg er ganske uthvilt, ler Johansen, som nå setter kursen mot hjembyen Honningsvåg.
VG har forsøkt å kontakte BBC Orion, foreløpig uten å få svar.
Oversikten til Marine Traffic viser at skipet var ved den kanadiske provinsen Nova Scotia den 25. mai, før ble registrert et stykke sør for Bermuda den 28. mai. Den andre juni la det til kai i New Orleans.
VG har også forsøk å kontakte kystvakten i Boston, uten å få svar.