Rebil klager Schibsted-selskap til Konkurransetilsynet

5 months ago 41


Rebil mener Nettbil bedriver misbruk av dominerende stilling. Denne uken møtte de Konkurransetilsynet.

Rebil-medgründer Jonathan Parr har klaget Schibsted og Nettbil til Konkurransetilsynet. Foto: Adrian Nielsen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Nettbil gjør alt de kan for å hindre direkte kontakt mellom kjøper og selger. Det bør være opp til bileierne selv å kontakte hvem de vil når de vil, sier Jonathan Parr. 

Han er medgründer av Rebil. I februar skrev E24 at bruktbilforhandleren har blitt kastet ut fra auksjonsplattformen Nettbil. 

Nå har de tatt Nettbil til Konkurransetilsynet. Rebil ber tilsynet undersøke om det Schibsted-eide selskapet bedriver «utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling» og har konkurransebegrensende avtaler.

Begge deler er ulovlig.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Teknologifondet han ville valgt

Vil forhindre «kupping»

Nettbaserte Rebil er landets tredje største frittstående bruktbilforhandler. Schibsted-selskapet Nettbil er en auksjonsplattform hvor forhandlere byr på biler som privatpersoner legger ut. Det er valgfritt å akseptere høyeste bud.

Det Nettbil ønsker å unngå er at forhandlere sitter og følger med på auksjoner på deres plattform for så å ta direkte kontakt med bilselgeren.

Siden forhandlere må betale et gebyr til Nettbil for å kjøpe bilen, vil det kunne være mulig å betale mer til selger, men mindre totalt, om man eliminerer Nettbil fra ligningen.

Rebil-sjef Kristian Melchior har forsøkt å finne ut hvor Nettbil setter grensen for hva de anser som kupping. Foto: Adrian Nielsen / E24

Denne typen «kupping» tillater ikke Nettbil. Det er bakgrunnen for at Rebil er kastet ut. E24 har sett dialogen mellom Rebil og Nettbil, som også er sendt til Konkurransetilsynet.

«Regelbruddet er at dere har anvendt innsikt fra vår plattform og pågående auksjon for å gi bud direkte til kunde. Vi har fått referat fra tre kunder om hvordan prosessen/dialogen fra deres side har gått. Utgangspunktet for den dialogen har vært utviklingen på auksjonen hos oss og ikke deres eget produkt/tjeneste», skriver Nettbil-sjef Sara Andrén-Johansen. 

I en annen mail skriver hun at hun er usikker på om Rebil har ærlige intensjoner når de er på Nettbils plattform. Nettbil-sjefen påpeker at Rebil ikke har kjøpt noen biler hos dem det siste året. 

Sara Andrén-Johansen

Sjef i Nettbil

– Begrenser konkurransen

Rebil benekter kupping. I alle de tre tilfellene har selgeren selv tatt kontakt med dem i forkant av annonsering hos Nettbil, forteller Parr.

– Bileierne ønsket et direkte bud fra oss for å unngå å betale Nettbil-avgiften på opptil 19.000 kroner. Bileierne må få velge selv hva de foretrekker, sier han.

I dialog med Nettbil-sjefen har Rebil spurt hvor Nettbil mener grensen går. Tillater ikke Nettbil at Rebil gir direktebud til en selger som har tatt kontakt med dem på eget initiativ?

– På samme måte som vi ber bilselgerne om å forplikte seg til Nettbil for en kortere periode, ber vi bilforhandlerne som handler biler gjennom vår plattform om det samme, skriver Andrén-Johansen til E24.

Les på E24+

Får alle 5,2 prosent lønnsvekst? Nei!

Hun påpeker at forhandlere får tilgang til Nettbils tilstandsrapporter samt oversikt over bud som er lagt inn.

– Mens auksjonen pågår forventer vi derfor at alle bud på den aktuelle bilen skjer gjennom Nettbil, og at forhandlere som er på Nettbil ikke tar direkte kontakt med selger for å unngå provisjonen til Nettbil, eller for å gå bak ryggen til de andre forhandlerne som deltar i auksjonen.

Dette er rimelige krav, mener Nettbil-sjefen.

– Vil en forhandler være på Nettbil og ta del i innsikten vi har om de respektive bilene, så vil vi at budet kommer gjennom oss den ene dagen.

Hun poengterer at kun 3,6 prosent av alle bruktbilsalg i Norge i 2023 gikk gjennom deres plattform.

– Nettbil er dermed veldig langt unna å ha en dominerende posisjon.

Les på E24+

Milan Karki startet som oppvaskhjelp. I dag eier han to restauranter

«Jernhånd»

Rebil mener det Nettbil har gjort, ved å kaste dem ut, er et forsøk på å begrense konkurransen i markedet.

«Når det i tillegg ikke finnes alternativer til Nettbil, mener vi at konkurransemyndighetene må vurdere om Nettbil utilbørlig utnytter sin dominerende stilling i markedet», skriver selskapet til Konkurransetilsynet.

Rebil stiller spørsmål om Nettbils Finn-forbud. Da Høyesterett lot Schibsted kjøpe Nettbil, var konklusjonen at de to selskapene driver i ulike markeder. Foto: Adrian Nielsen / E24

De mener denne saken må ses i sammenheng med Norges Bilbransjeforbunds (NBF) klage mot Finn, som også eies av Schibsted. Før jul klagde NBF på Finns nye prismodell for bruktbiler. Prisen for annonsering økte kraftig for mange forhandlere, ifølge bransjeorganisasjonen.

«Finn bør være varsom siden de har en monopollignende situasjon», skrev NBF i en pressemelding.

– Schibsted, gjennom Finn og Nettbil, kontrollerer kjøpere og selgere med jernhånd. Konsekvensen er høyere priser og færre valgmuligheter, sier Parr i Rebil.

Utsagnet er det stikk motsatte av realiteten, svarer kommunikasjonsdirektør Kristine Eia Kirkholm i Schibsted Nordic Marketplaces.

– Schibsted har ingen kontroll over kjøpere og selgere. Selgere står fritt til å kontakte forhandlere direkte, men de kommer til oss. Rebil liker kanskje ikke at Nettbil skaper mer konkurranse mellom forhandlerne, men vi vet at dette er avgjørende for at bilselgere får det beste tilbudet for bilen sin.

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article