Reagerer sterkt på Rafah-angrepet: - Selv i krig er det noen regler

4 months ago 54


PALESTINA-TROIKA: Utenriksministrene fra Irland, Spania og Norge, Micheál Martin, J​osé Manuel Albares og Espen Barth Eide møttes mandag morgen i Brussel. Foto: OLIVIER MATTHYS / EPA / NTB

Norge fordømmer de israelske angrepene mot Rafah på Gaza søndag, hvor minst 35 mennesker ble drept. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at det er opp til FNs sikkerhetsråd å reagere.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
rapporterer fra Brussel mandag 27. mai kl. 09:25

– Selv i krig er det noen regler, sier Eide til VG.

– Nå har den internasjonale domstolen sagt at det er brudd på folkeretten hvis Israel går inn i Rafah. Det har de nå gjort, derfor er det et brudd på folkeretten, sier utenriksministeren til VG i Brussel.

Han frykter at andre land også kan bryte folkeretten dersom den ikke blir respektert, og brudd ikke blir påtalt.

Den spanske utenriksministeren J​osé Manuel Albares sier til VG at han vil ta Israels brudd på domstolens ordre med seg til EUs utenriksministermøte mandag.

Må heve stemmen

– Vi er nødt til å heve stemmen nå, for å gjenopprette respekten for den den internasjonale domstolen og for FN-pakten, sier Albares.

Eide og hans kolleger fra Spania og Irland holdt en pressekonferanse i Brussel mandag morgen. I et tett koordinert utspill i forrige uke, har tre landene sammen anerkjent Palestina som en suveren stat. Anerkjennelsen trer i kraft tirsdag.

Landene står sammen bak det arabiske initiativet for å få til en fredsløsning basert på prinsippet om to suverene stater: Israel og Palestina.

Angrepet

Ifølge myndighetene på Gaza ble minst 35 personer drept i det israelske angrepet mot Rafah. Mange av dem skal være internt fordrevne kvinner og barn.

En talsperson for Palestinsk røde halvmåne sa til AP at dødstallet er ventet å stige.

Bilder og videoer som deles i sosiale medier viser et voldsomt kaos i teltleiren, med kraftige flammer og flere døde, forkullede og lemlestede kropper.

Israel har for sin del forsvart angrepet og mener at det ikke er i strid med folkeretten, men er beskyttet av Israels rett til å forsvare seg mot nye angrep fra Hamas.

Fordømmer Hamas

Espen Barth Eide presiserer at Norge også fordømmer Hamas-angrepet søndag, da et antall raketter ble skutt mot Israels hovedstad Tel Aviv.

– Vi vil følge nøye med på hva slags reaksjon som kommer fra EU på angrepet mot Rafah. Domstolens kjennelse er bindende, men den har ikke sitt eget gjennomførings-apparat, sier den norske utenriksministeren.

– Hvordan vil Norge reagere mot Israel?

– Formelt er det FNs sikkerhetsråd som må reagere og følge opp. Det utløser ikke noen bestemte forpliktelser fra Norge, ut over å unngå å bidra til ulovligheter. Den fortsatte volden i Rafah, men også angrepet mot Tel Aviv, er gode argumenter for hvorfor vi trenger en våpenhvile.

Read Entire Article