Norge fordømmer de israelske angrepene mot Rafah på Gaza søndag, hvor minst 35 mennesker ble drept. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at det er opp til FNs sikkerhetsråd å reagere.
rapporterer fra Brussel mandag 27. mai kl. 09:25– Selv i krig er det noen regler, sier Eide til VG.
– Nå har den internasjonale domstolen sagt at det er brudd på folkeretten hvis Israel går inn i Rafah. Det har de nå gjort, derfor er det et brudd på folkeretten, sier utenriksministeren til VG i Brussel.
Han frykter at andre land også kan bryte folkeretten dersom den ikke blir respektert, og brudd ikke blir påtalt.
Den spanske utenriksministeren José Manuel Albares sier til VG at han vil ta Israels brudd på domstolens ordre med seg til EUs utenriksministermøte mandag.
Må heve stemmen
– Vi er nødt til å heve stemmen nå, for å gjenopprette respekten for den den internasjonale domstolen og for FN-pakten, sier Albares.
Eide og hans kolleger fra Spania og Irland holdt en pressekonferanse i Brussel mandag morgen. I et tett koordinert utspill i forrige uke, har tre landene sammen anerkjent Palestina som en suveren stat. Anerkjennelsen trer i kraft tirsdag.
Landene står sammen bak det arabiske initiativet for å få til en fredsløsning basert på prinsippet om to suverene stater: Israel og Palestina.
Angrepet
Ifølge myndighetene på Gaza ble minst 35 personer drept i det israelske angrepet mot Rafah. Mange av dem skal være internt fordrevne kvinner og barn.
En talsperson for Palestinsk røde halvmåne sa til AP at dødstallet er ventet å stige.
Bilder og videoer som deles i sosiale medier viser et voldsomt kaos i teltleiren, med kraftige flammer og flere døde, forkullede og lemlestede kropper.
Israel har for sin del forsvart angrepet og mener at det ikke er i strid med folkeretten, men er beskyttet av Israels rett til å forsvare seg mot nye angrep fra Hamas.
Fordømmer Hamas
Espen Barth Eide presiserer at Norge også fordømmer Hamas-angrepet søndag, da et antall raketter ble skutt mot Israels hovedstad Tel Aviv.
– Vi vil følge nøye med på hva slags reaksjon som kommer fra EU på angrepet mot Rafah. Domstolens kjennelse er bindende, men den har ikke sitt eget gjennomførings-apparat, sier den norske utenriksministeren.
– Hvordan vil Norge reagere mot Israel?
– Formelt er det FNs sikkerhetsråd som må reagere og følge opp. Det utløser ikke noen bestemte forpliktelser fra Norge, ut over å unngå å bidra til ulovligheter. Den fortsatte volden i Rafah, men også angrepet mot Tel Aviv, er gode argumenter for hvorfor vi trenger en våpenhvile.