IK Start innrømmer at de amerikanske investorene satte som krav at de skulle ha «sin» mann med i ledelsen. NFF vurderer å se nærmere på ansettelsen.
torsdag 11. juli kl. 21:14Kortversjonen
- IK Start innrømmer at de måtte ha amerikanernes mann med i ledelsen for å få ja fra investorene.
- Mick Priest er ansatt som sportssjef.
- Klubbens økonomi var i dyp krise. Investorene skal inn med 40 millioner over ti år.
- NFFs påtalenemnd kan vurdere å se på saken om dette bryter med fotballens «dualmodell».
- Kommentator mener at Priest i prinsippet er ansatt av investorene.
Spørsmålet er om det kan være i strid med fotballens såkalte «dualmodell» der klubben styrer det sportslige, mens investorene har de kommersielle rettighetene.
IK Starts styreleder skriver til VG at det er klubben som har stått bak ansettelsen av Mick Priest som sportssjef. Det kan du lese mer om lenger ned.
Men Start vedgår på sine hjemmesider mandag at investorene satte som krav at «Mick Priest skulle spille en rolle i klubben i fremtiden».
– Priest var årsaken til at investorene kjente til klubben og de var tydelige på at dersom klubben var negative til å vurdere Mick Priest, ønsket de ikke å forhandle videre. Forhandlingsutvalget hadde forståelse for deres ønske.
Det var den 18. juni at medlemmene i kriserammede Start sa ja til de amerikanske investorene, som skal gå inn med 40 millioner over ti år.
Tidligere juridisk direktør i Norges Fotballforbund, Espen Auberg, som nå jobber i advokatfirmaet Nova, svarer slik når VG spør om dette er et brudd på idrettens lover om at et selskap ikke skal ha noe med det sportslige å gjøre:
– Overordnet er det slik at klubben er ansvarlig for den sportslige virksomheten, herunder ansettelse av de som skal arbeide i og med den sportslige virksomheten. Ansettelse av sportssjef faller utvilsomt innenfor definisjonen. Slik jeg har forstått det er det klubben som har stått for ansettelsen, og alle prosesser er i klubbregi.
– Likevel opererer de nok i beste fall i grenseland hvis investorene har lagt sterkt press på klubben for å ansette Priest, mener Auberg.
Sportsleder Pål Wollebæk Jørgensen i lokalavisen Fædrelandsvennen er enda mer kritisk. I en kommentar skriver han:
«Mick Priest blir ansatt uten en grundig prosess fordi han kjenner, og er venner med, de nye amerikanske investorene.
Samtidig blander amerikanerne seg inn på et område de egentlig skal holde seg unna. Sjefen i sportslig avdeling er idrettsklubbens viktigste mann sammen med treneren. Nå blir han – i prinsippet – ansatt av investorene.»
IK Starts styreleder Børre Fredriksen skriver i en melding til VG at det er klubben som står bak ansettelsen av Priest:
– Klubben har laget en stillingsbeskrivelse og kravspesifikasjon som er kryssjekket mot Mick Priests kvalifikasjoner. Vi har også pratet med referanser. Det er klubben som har forhandlet frem kontrakten og gitt Mick Priest tilbud om jobben. Investorene og styret har begge ønsket løsningen og jobbet for å få den på plass.
På VGs spørsmål om saken er avklart med NFFs jurister, svarer Fredriksen:
– Siden klubben har tatt beslutningene har vi ikke hatt behov for ytterligere avklaringer hos NFF.
VG har spurt leder i NFFs påtalenemnd, Roger Berglie, om det er aktuelt for dem å se på denne saken:
– Vi skal ikke se bort fra at dette er noe påtalenemnda kan ta en titt på, men det må vi i så fall komme tilbake til. Jeg har ikke fulgt med spesielt godt i denne prosessen og kan ikke si noe konkret om denne saken nå.
Start skriver på sine hjemmesider at «det er verdt å merke seg at Priest også hadde roller som assistenttrener og midlertidig hovedtrener i IK Start fra 2017 til 2019».
Klubben var i dyp økonomisk krise og var pålagt en handlingsplan fra Norges Fotballforbund. Start gikk med et underskudd på over ti millioner kroner i fjor. Klubben hadde en negativ egenkapital på syv millioner kroner før amerikanerne gikk inn.
I et intervju med Pittsburgh Union Progress mandag forteller amerikanerne at de skal «gjenoppbygge» Start til en «stormakt» i norsk fotball igjen.