Kortversjonen
- Sent oppdaget graviditet fører til flere avslag på abortsøknader.
- Klagenemnda peker på influenseres råd om p-pillepauser som mulig årsak.
- Helsedirektoratet anbefaler at unge søker kvalitetssikret informasjon om prevensjon.
– Vi har sett at noen av de som søker abort etter uke 20, har sluttet med p-piller etter råd fra influensere om hormonfrie perioder, sier leder for nemnda, professor Inger Økland.
VG har fått tilgang til årsmeldingen fra Sentral klagenemnd for abortsaker
.Nemnda behandler klager over avslag på abort når svangerskapets varighet er over 12 uker.
Den nye rapporten viser at nemnda behandlet 23 saker i løpet av 2023. Det ble innvilget svangerskapsavbrudd
i fem av dem.Innvilgelse betyr at klagenemnda omgjør primærnemndas vedtak om avslag.
Dette er klagenemnda
- Sentral klagenemnd for abortsaker er et norsk statlig organ som behandler klager over avslag på søknad om abort, når svangerskapsvarigheten er over tolv uker. Nemnda er hjemlet i abortloven § 8.
- Klagenemnda behandler klager fra kvinner som først har fått behandlet søknad om abort i en av primærnemndene og fått avslag på søknaden sin der. I 2023 var det 23 sykehus som hadde primærnemnder.
- Det utnevnes ny klagenemnd hvert fjerde år, og den består av fem faste medlemmer, og ti varamedlemmer.
- De behandler saker fra hele landet. Vanlig rutine er at alle fem medlemmene i nemnda møter kvinnen fysisk på Ullevål sykehus når klagene skal vurderes.
I tolv saker ble avslaget fra primærnemnd opprettholdt. Seks av avslagene ble begrunnet i at svangerskapet hadde passert 22 fullgåtte uker, og at fosteret ikke hadde påviste avvik, eller var i en tilstand som tilsa at det ikke var levedyktig.
– Det har vært overraskende mange saker der svangerskapet har passert 20 uker før kvinnen har oppdaget at hun er gravid, sier Økland og fortsetter.
– For kvinnen er det forståelig nok en veldig vanskelig situasjon, der hun kanskje i løpet av under en uke først oppdager graviditet, blir undersøkt og sjokkert over resultatet, møter i primærnemnd, får avslag og møter i klagenemnd – og får stort sett avslag der også.
– Hva er grunnen til at de oppdager det så sent?
– Vi har hatt flere saker der p- pillepause er årsak til graviditeten. Kvinner som har brukt p-piller i mange år vet at det gjerne kan ta litt tid før normal menstruasjon reetableres når de slutter. Dermed har de ikke reagert når mensen har uteblitt. Da kan svangerskapet ha kommet så langt at de ikke får innvilget abort.
– Sier kvinnene noe om hvorfor de vil ha p-pille pause?
– Vi har oppfattet at de har lest om hormonfri perioder, sier Økland.
I rapporten står det:
«De siste årene har vært preget av stadige influenseroppslag
om uheldige bivirkninger ved bruk av hormonell prevensjon. Influenserne har gått ut med anbefalinger om hormonfrie perioder uten noe sikkert alternativ til unge kvinner. Det spekuleres i om noe av forklaringen til økte aborttall både i 2022 og 2023 ligger her».Hva er hormonell prevensjon?
Prevensjonsmidler som inneholder hormonene østrogen og gestagen, såkalte kombinasjonspreparater. Dette er eksempelvis p-piller, p-ring og p-plaster.
Prevensjonsmidler som kun inneholder gestagen. Dette er for eksempel p-stav, hormonspiral og gestagen p-piller.
Kilde: Store norske leksikon
Gjenganger
Det er ikke første gang nemnda tar opp influensers rolle i forbindelse med sakene de behandler.
«Klagenemnda har hatt flere saker der p-pillepause er årsak til graviditeten. Det siste året har vært preget av stadige influenseroppslag om uheldige bivirkninger ved bruk av hormonell prevensjon. Influenserne har gått ut med anbefalinger om hormonfrie perioder uten noe sikkert alternativ til unge kvinner. Det spekuleres i om noe av forklaringen til økte aborttall i 2022 ligger her», står det i rapporten fra i fjor.
– Hva tenker du om influenseres innflytelse på kvinners valg av prevensjon?
– Jeg synes det er helseaktører, ikke influensere, som bør råde kvinner i så viktige ting som prevensjon. Når kvinner i sin mest fertile
alder velger bort hormonell prevensjon, uten å få en fullgod erstatning, er det betenkelig, svarer Økland.– Hva med bivirkningene de kan oppleve?
– Det å bli gravid og gå gjennom et eventuelt svangerskapsavbrudd, gir større farer for komplikasjoner enn sikker prevensjon. For de fleste, som opplever bivirkninger, finnes det alternativer innenfor langtidsprevensjon.
Dette er abort-reglene
- I Norge har kvinner selv rett til å bestemme om de vil avbryte et svangerskap i løpet av de tolv første ukene av graviditeten. Hvis du ønsker å ta abort etter dette, må du sende en søknad til en abortnemnd om å få utført abort.
- For å søke om abort etter utgangen av 12. svangerskapsuke, kan kvinnen henvende seg direkte til sykehuset, ta kontakt med fastlegen, en gynekolog eller en annen lege.
- Legen sender begrunnelsen sammen med begjæringen om abort, og relevante og nødvendige medisinske opplysninger, til abortnemnda (primærnemnd) ved sykehuset. Kvinnen kan selv velge hvilket sykehus med nemnd hun vil at søknaden skal sendes til.
- I 2022 var det 24 primærnemnder i Norge.
- Hvis hun får avslag, vil saken automatisk bli sendt til klagenemnda for abortsaker. Det er kun én klagenemnd og den behandler saker fra hele landet. Klagenemnda behandler saken i løpet av få dager.
- Klagenemnda for abortsaker er oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet for fire år om gangen.
- KILDE: Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet understreker at de fleste søknader om abort blir innvilget i primærnemnd og derfor ikke går til klagenemnda, som i fjor behandlet 23 søknader.
Det er få søknader til nemnder hvor svangerskapet er passert 20 uker.
På spørsmål om influensernes råd om hormonfrie perioder kan være en av årsakene til aborttallene, svarer seniorrådgiver Toril Kolås:
– Helsedirektoratet er kjent med at unge oppsøker ulike kilder til informasjon og råd om seksuell helse og prevensjon. Kvalitetssikret informasjon finnes på helsenorge.no og ung.no. Vi anbefaler at unge ser på disse sidene eller kontakter helsestasjon for ungdom, helsesykepleier eller fastlege.
Kvinner i vanskelig situasjon
Klagenemndas helhetlige vurdering av de innkomne sakene i 2023 samsvarer stort sett med tidligere rapporter.
Et av fellestrekkene er møtene med kvinner som beskriver en belastende livssituasjon.
– Vår erfaring er at kvinnene underkommuniserer sin vanskelige livssituasjon og sitt manglende nettverk, og det hender at det kommer fram nye opplysninger om tungtveiende sosiale forhold i samtalen med oss, sier Økland.
– Er det noe som overrasker deg i jobben som leder for klagenemnda?
– Det er nettopp kvinnenes vanskelige situasjon. Først på direkte spørsmål forteller de om forhold som kan være problematisk å snakke om. Det kan dreie seg om overgrep, rusproblem eller psykisk lidelse. Mange av kvinnene trenger mer enn 12 uker for å ta beslutningen om et eventuelt svangerskapsbrudd, og jeg opplever at det er behov for en ny lov som rommer unntakstilfellene – de kvinnen som av spesielle årsaker trenger lengre tid, sier Økland.
Abort i Norge
- Norges abortlov har ikke vær endret på 50 år, bortsett fra da selvbestemt abort ble lovfestet i 1978.
- I august la regjeringen frem et forslag til ny abortlov der de blant annet forslår å utvide retten til selvbestemt abort fra dagens uke 12, til uke 18. Forslaget skal først behandles av helse- og omsorgskomiteen før det skal stemmes over i Stortinget. Det er foreløpig ikke satt noen dato for dette.
- Aborttallene i Norge finner du her. De fleste som tar abort i Norge, gjør dette før uke 10, og 95 prosent av svangerskapsavbruddene skjer før uke 12.