Putins trusler er farlige

5 days ago 5


Trump sa at forholdet er like godt til Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som han møtte i New York før helgen.

Det behøves to for å danse tango, som den tidligere amerikanske presidenten sa. Trump vil få Putin og Zelenskyj til å danse i takt, etter hans pipe.

Først skal Trump vinne valget, og deretter lover han å stanse krigen i Ukraina i god til før presidentinnsettelsen 20. januar 2025.

Det er en illusjon. Det virker ikke som om Trump har tatt innover seg konsekvensene av Putins aggresjon mot Ukraina og hans trusler mot Vesten, inkludert en plan om å utvide Russlands regler for bruk av atomvåpen.

I dagens spente situasjon er det ekstremt uansvarlig av Putin å endre atomdoktrinen.

 Roar Hagen / VGTegning: Roar Hagen Foto: Roar Hagen / VG

Trump er uforutsigbar. Han har ikke sagt noe konkret om hvordan han i løpet på 24 timer skal ordne en fredsavtale i Ukraina.

Men i den grad han har en plan er det nærliggende å tro at den innebærer at Russland skal få beholde okkupert ukrainsk land, mot et løfte om å la resten av Ukraina få fred.

Et slikt diktat er selvsagt uakseptabelt for Ukraina, og også for USAs allierte i Europa.

Det vil skape en farlig presedens hvis Russland belønnes for å endre landegrenser ved bruk av militærmakt.

Trump sier at han er sikker på at Putin ønsker å stanse krigen. I motsetning til Trump har Putin vært tydelig på hva en avtale med ham må inneholde.

 UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT / EPA / NTBVolodymyr Zelenskyj møtte Donald Trump i New York på fredag. Foto: UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT / EPA / NTB

Han vil annektere store deler av Ukraina og frata ukrainerne friheten til å velge sin egen kurs. Det er positivt at møtet mellom Trump og Zelenskyj fant sted.

Zelenskyj må gjøre det han kan for å dempe den partipolitiske striden i USA om Ukraina-støtten. Han må bruke enhver anledning til å forklare Trump hvilken situasjon Ukraina står i. Og hva som går tapt hvis Putin får det som han vil.

Det er en reell mulighet for at Trump vinner presidentvalget og at republikanerne vinner flertallet, både i Senatet og Representantenes hus. Det vil da oppstå stor usikkerhet om USA vil stå ved sine løfter om å støtte Ukraina, så lenge det er nødvendig.

Før møtet med Zelenskyj sa Trump på et valgmøte at USA gir milliarder av dollar til en mann som nekter å inngå en avtale. «Enhver avtale, til og med den verste avtalen, ville ha vært bedre enn det vi har akkurat nå», sa Trump.

Han later til å mene at en ukrainsk kapitulasjon er bedre enn å fortsette kampen for frihet og selvstendighet.

Krigen er grufull. Russiske styrker er på en langsom og blodig offensiv øst i landet.

 OLGA MALTSEVA / AFP / NTBVladimir Putin er tilskuer til en parade i St. Petersburg 28. juli på den russiske marinens dag. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP / NTB

Putin bomber systematisk Ukrainas energiforsyning og innbyggerne må forberede seg på en kald vinter med lange strømavbrudd. Ukrainerne viser stort heltemot og utholdenhet, men de sliter med å rekruttere tilstrekkelig mange soldater til fronten.

Dette er blitt en utmattelseskrig der russerne betaler en høy pris for svært begrensede fremskritt på slagmarken. Ifølge vestlige anslag mister russerne om lag 1 200 menn på slagmarken hver dag, fordi de enten blir drept eller såret. Også Ukraina lider store tap.

Putin kan ikke vinne og Ukraina må seire, sa Zelenskyj i New York. Det er avgjørende for Ukraina, men også viktig for vår sikkerhet.

Det kommer en tid for diplomati. Målet må være en rettferdig fred for Ukraina. Det er landet som ble brutalt angrepet som må avgjøre når tiden er inne for forhandlinger. Inntil det skjer må det ikke herske tvil om at vi støtter Ukrainas kamp.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article