Putin hyllet «den spanske journalisten»: Er han Kremls spion?

1 month ago 23


Kortversjonen

  • Vladimir Putin møtte personlig den spanske journalisten Pablo González under den store fangeutvekslingen.
  • Han ble født i Moskva under navnet under navnet Pavel Rubtsov.
  • González anklages for å være russisk spion, men hans advokat nekter for dette.
  • Polske myndigheter hevder at González jobbet for den militære etterretningstjenesten GRU.

Han ble født i Moskva under navnet Pavel Rubtsov.

At russerne ville ha med Pablo González som en del av avtalen med Vesten, blir av mange tolket som en bekreftelse på at han er Kremls spion.

Hans advokat benekter dette.

Det uavhengige russiske mediet Meduza omtaler ham konsekvent som «spion», mens Novaja Gazeta Europa skriver at «det kan nå være liten tvil om at han har vært russisk spion».

Voice of America (VOA), som har vært en av González’ oppdragsgivere, skriver:

«Da Pablo González gikk av et fly og ble møtt av Vladimir Putin, så det ut til å bekrefte mistankene om at han faktisk var en russisk spion som hadde brukt dekke som journalist for å samle etterretning».

Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, reiste journalister fra hele verden til den polsk-ukrainske grensen for å dekke flyktningestrømmen.

Blant dem var altså Pablo González , spansk frilansjournalist, som siden 2019 hadde jobbet i Polen for det spanske nyhetsbyrået EFE og andre medier.

Men etter kort tid ble han pågrepet på sitt hotellrom i den polske grensebyen Przemyśl.

 Kremlin.ruMannen til venstre er Pablo González. Bildet er tatt rett utenfor flyet, der Vladimir Putin sto klar til å ta imot de hjemvendte fangene. Foto: Kremlin.ru

Ifølge polske myndigheter jobbet han for den militære russiske etterretningstjenesten GRU og hadde til hensikt å komme seg inn i Ukraina. Anklagene kom helt overraskende på González’ venner og kjente.

I Spania gikk demonstranter på gatene og krevde González løslatt, og internasjonale organisasjoner, som Amnesty og det internasjonale journalistforbundet, fordømte pågripelsen.

Kritikken økte med at det ikke ble reist noen tiltale eller fremlagt beviser mot González, i hvert fall ikke i det offentlige rom.

Men da et fly med utvekslede fanger landet på Vnukovo-flyplassen i Moskva i begynnelsen av august, var Putin på plass og håndhilste på alle som kom ned flytrappen, blant dem González.

Han var iført en Star Wars-t-skjorte med påskriften «Your empire needs you».

Så har han vært Putins spion?

Pablo González' advokat, Gonzalo Boye, har i intervjuer med flere medier stått på at pågripelsen av journalisten var en feil og at han ikke er spion.

 Sergei Ilyin / Reuters / NTBPablo González (t-skjorte med motiv) på vei ned flytrappen på Vnukovo-flyplassen og til en ventende Vladimir Putin. Foto: Sergei Ilyin / Reuters / NTB

Til Voice of America (VOA) sammenligner han med den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som satt fengslet i Russland for spionasje, og som ble løslatt i den samme fangeutvekslingen.

– Ingen i USA har betvilt at Gerschkovich var bare journalisten. Vi mener at verken Gershkovich eller González var spioner, sier advokaten.

Selv har González ikke kommet med noen offentlig uttalelse etter at han ble løslatt.

Han ble altså født i Moskva, faren er russisk, og i følge Novaja Gazeta Europa har han hatt lederstillinger i det russiske mediet RBK. Moren er etterkommer av spanske innvandrere, som flyktet fra Francos diktatur i sin tid.

Da han var ni år, ble foreldrene skilt, og han flyttet med sin mor til Spania, der hun endret hans navn til Pablo González Yagüe.

Irina Borogan, en russisk journalist som har spesialisert seg på etterretningstjenestene, sier til Meduza at González med sin bakgrunn er den type folk som russiske hemmelige tjenester gjerne rekrutterer.

Han hadde altså lært seg språket som barn og snakket ifølge Meduza «feilfritt» russisk. Han hadde både russisk og spansk pass, ifølge flere russiske medier.

– Det var ingen huller i hans dekkhistorie: en tospråklig som vokste opp i Russland og flyttet til Spania. En slik person kan ikke mislykkes fordi han ikke trenger å studere det spanske språket og baskisk mat – han kjenner dem allerede, sier Borogan til Meduza.

 Vincent West / Reuters / NTBBildet viser flagg med krav om å frigi Gonzalez i den baskiske byen Nabarniz i Spania. Foto: Vincent West / Reuters / NTB

Likevel mente altså polsk etterretning at journalisten i virkeligheten var russisk spion.

Flere forteller om en mann som lett fikk folks tillit. På den måten fikk han også tilgang til noen av Putins fremste kritikere, blant dem to opposisjonspolitikere som ble begge ble løslatt i fangeutvekslingen: Vladimir Kara-Murza og Ilja Jasjin. Flere av de Kreml-kritiske mediene skriver at han gjennom flere år infiltrerte organisasjonen Boris Nemtsov Foundation for Freedom. Boris Nemtsov var en russisk opposisjonspolitiker som ble skutt og drept i 2015 - bare noen steinkast fra Kremls murer.

González skal etter hvert ha blitt en del av omgangskretsen til datteren til Nemtsov, Zjanna Nemtsova, skriver Novaja Gazeta Europa.

De skriver også at journalisten skrev rapporter hjem til sine overordnede i GRU i Moskva.

De kjente Kreml-kritiske journalistene Irina Borogan og Andrej Soldatov sier til Meduza at opplysningene om den russiske opposisjonen kan ha vært nyttig for Kreml.

De mener også at det er «bekymringsfullt» når denne saken viser at Russlands «ekstremt aggressive» militære etterretning er opptatt av opposisjonen.

– En av oppgavene til en «illegal» som González er å identifisere personer som senere kan rekrutteres – og å finne ut av deres personlige liv, sier Soldatov.

– De rekrutterer ikke basert på synspunkter eller ved å si: «Du støtter Navalnyj, vil du jobbe for Putin?» De nærmer seg deg når de finner ut at moren din er syk og du trenger hjelp med sykehuset.

PS: Det er uklart om Polen kommer til å reise spiontiltale mot Pablo González in absentia.

Read Entire Article