Psykolog uten autorisasjon tilbød pasientkonsultasjoner fra Norge

1 week ago 8


Lørdag avslørte Nidaros og NRK at en psykolog som Norge har varslet 30 land om, hadde fått ny jobb på en klinikk i USA. Der har han vært ansatt som barnepsykolog i 2024. Hverken klinikken eller amerikanske helsemyndigheter har visst at han i Norge ble avskiltet som psykolog etter å ha blitt straffet for seksuelle overgrep mot hunder i 2020.

I dag kan Nidaros og NRK fortelle at psykologen i to perioder i 2024 tilbød pasientkonsultasjoner via internett mens han oppholdt seg i Norge.

Helsetilsynet fastslår at slik virksomhet er ulovlig uten autorisasjon.

Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann. Lehmann har på seg en lyseblå skjorte og ser inn i kamera

Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Helsepersonell som har mistet sin autorisasjon, kan ikke lenger utøve yrket sitt i Norge. En psykolog uten autorisasjon kan derfor ikke yte psykologtjenester i Norge. Det gjelder uavhengig av om pasienten oppholder seg i Norge eller utenfor landets grenser, sier direktør Sjur Lehmann i Statens helsetilsyn.

Tilbød netterapi

Ifølge nettsidene til arbeidsgiveren i USA, var psykologen tilgjengelig for pasienter via fjernkonsultasjoner i perioden januar til april i år. I tillegg kunne han treffe pasienter digitalt i juli og august.

Faksimile tatt fra klinikken i Washington sin nettside.

I presentasjonen av psykologen på nettsidene, gikk det frem at han var tilgjengelig for fjernkonsultasjon.

Nidaros og NRK har dokumentasjon på at han oppholdt seg i Norge i store deler av denne tiden. I sommer hadde han ukentlig timer ved 3T-treningssenter i Trondheim mens klinikken i USA markedsførte hans tilgjengelighet.

Psykologens arbeidsgiver i USA har ikke svart på hvor mange pasientkonsultasjoner han hadde via internett i disse seks månedene.

Advokat Marit Lomundal Sæther

Marit Lomundal Sæther er mannen i 50-årenes advokat. Her er hun avfotografert i retten i Sandvika i midten av september i en annen sak.

Foto: Oliver Ivanowitz / NRK

Via sin advokat Marit Lomundal Sæther, har ikke psykologen i 50-årene gitt noen kommentarer til spørsmål om fjernkonsultasjonene eller at Helsetilsynet har fastslått at det i så fall er ulovlig.

Politianmeldt i 2023

Psykologen ble i 2023 anmeldt av Helsetilsynet for å ha tatt en stilling som psykolog i Nav uten å ha autorisasjon. Hans advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på spørsmål om NAV-jobben. Ifølge Nav var de ikke kjent med at han ikke hadde autorisasjon og mannen fikk gode referanser.

Politietterforskningen førte til at psykologen erkjente å ha tatt jobben uten at han hadde rett til å utøve yrket. Han visste også at det var feil, forklarte han.

Statens helsetilsyn sier til Nidaros og NRK at opplysningene om fjernkonsultasjonene, kan føre til en ny politisak mot psykologen.

Dette beror på en konkret vurdering, men vi vil måtte vurdere en ny anmeldelse til politiet, sier Lehmann.

I så fall vil dette være tredje gang siden 2020 at norsk politi må undersøke mannen i 50-årene. Direktør Lehmann understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men sier:

Da kan jeg si det slik at hvis noen driver psykologvirksomhet i Norge uten autorisasjon så er det en sak for det norske helsetilsynet selv om pasientene er i utlandet og får tjenester via fjernkonsultasjoner.

Fjernkonsultasjoner fra Norge er noe som krever autorisasjon.

Nytt for tilsynet

I forrige uke sendte klinikken i USA som har vært psykologens arbeidsgiver i 2024 en uttalelse til Nidaros og NRK. Klinikken var ikke var kjent de to politisakene som psykologen ble bøtelagt i.

Da amerikanerne konfronterte psykologen med dette, fratrådte han stillingen på dagen.

Ifølge direktør Sjur Lehmann skal Helsetilsynet hente inn flere opplysninger og følge opp saken mot amerikanske myndigheter.

På spørsmål om tilsynet har sett eller behandlet saker hvor psykologer har tilbudt fjernkonsultasjoner uten norsk autorisasjon, bekrefter han at dette er det første tilfellet:

Helsetilsynet har så langt ikke hatt tilsyn med en sak hvor akkurat dette har vært en problemstilling, sier direktør Sjur Lehmann.

Publisert 27.09.2024, kl. 12.02

Read Entire Article