PST: Spionsiktet nordmann blir løslatt

1 month ago 16


Mannen i 30-årene som er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina, blir løslatt fra varetekt.

Her er den siktede Oslo-mannen avbildet. Foto: Privat
fredag 23. august kl. 16:30

Han ble i begynnelsen av juli pågrepet på Gardermoen – på vei hjem fra Kina.

– PST har i dag besluttet å løslate en norsk statsborger som ble pågrepet 1. juli 2024 og siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet til fordel for Kina, skriver seniorrådgiver i PST Eirik Veum, i en e-post til VG.

Mannen i 30-årene er norsk statsborger og bosatt i Oslo.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte for tre uker siden at mistanken mot mannen er styrket. Retten har imidlertid vært uenig og ment at mistankegrunnlaget «ikke anses som spesielt sterkt».

Tirsdag 30. juli ble den spionsiktede nordmannen varetektsfengsles i fire uker. På tirsdag har det gått fire uker.

– PST vurderer at vilkårene for videre varetektsfengsling ikke lenger er oppfylt. Siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter utover høsten, skriver Veum.

Les også: Her er den mistenkte Kina-spionen på Ap-møte

Dette er den siktede

  • Nordmannen i 30-årene har bygget opp et selskap som tilbyr rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.
  • Via et internasjonalt nettsted for jobbtilbud engasjerte han forskere og diplomater til å skrive om geopolitiske forhold. Minst 19 ulike personer skal ha påtatt seg oppdrag for kontoen han styrte.
  • Mannen var ute etter analyser om militært samarbeid mellom vestlige land, Taiwan, teknologi, russiske atomvåpen, USA og EU.
  • Mannen har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet. Han ble medlem i 2010 og har verv i et lokallag sammen med sentrale politikere. Ap vil ikke kommentere etterforskningen.
  • Politiet mener mannen har forsøkt å drive spionasje. Formelt er mannen siktet for brudd på straffelovens paragraf 122 og 126.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 23.08.24 kl. 16:27Oppdatert: 23.08.24 kl. 16:30

Relaterte emner

Read Entire Article