Professor og datter føler seg brukt av spionsiktet

4 months ago 66


Nå mener både hun og datteren at etternavnet har blitt brukt av den spionsiktede.

– Adressen er frekt misbrukt av denne personen og det er opprørende, sier Janne Haaland Matlary (67) til VG.

– Jeg tror han har brukt etternavnet mitt, Matlary, og andres navn for å få snakke med folk og komme i kontakt med mennesker, sier Sophie Matlary (33) til VG.

MED STOLTENBERG: Matlary i samtale med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Universitetets aula i 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bygget opp selskap

Mandag ble den Oslo-bosatte mannen i 30-årene pågrepet på Gardermoen – og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina.

Mannen har angivelig en doktorgrad fra et kinesisk universitet og har publisert artikler i fagfellevurderte tidsskrifter. Han nekter straffskyld for spionasje, ifølge forsvarer Marius Dietrichson.

Den siktede Oslo-mannen. Foto: Privat

Dietrichson er kjent med påstandene som kommer frem i denne artikkelen. Han sier at hans klient er varetektsfengslet under strenge restriksjoner.

– Jeg har ikke lov til å viderebringe informasjon til ham, eller spørre ham om dette slik at jeg kan gi et svar. Han er derfor i en posisjon der han ikke kan svare for seg, sier Dietrichson.

De siste årene har den spionsiktede mannen bygget opp et selskap i Norge.

Bedriften hans tilbød rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.

Advarte datteren mot spionsiktet

Under kontaktinformasjon står en adresse knyttet til professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Hun er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, medlem av Forsvarspolitisk utvalg og har i dag en stilling som professor II ved Forsvarets Stabsskole. Hun underviser ved seksjon for Militærstrategi og Fellesoperasjoner.

– Har du vært involvert i den spionsiktede mannens selskap, bistått eller bidratt med kunnskap, kontakter eller nettverk?

– Nei, svarer Matlary.

– For et par år siden var denne fyren interessert i at min datter skulle være med på dette og jeg advarte henne mot det. Jeg sa at det er en helt ukjent person og uten noen faglig posisjon. Jeg var negativ til den ideen, forklarer professoren.

Tips oss!

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

Satt opp på ekspertliste

Men under fanen «rådgivere» på den spionsiktede mannens nettsted var inntil nylig Sophie Matlary (33) listet opp sammen med en rekke andre personer med internasjonal akademisk og profesjonell bakgrunn.

Matlary har en master i statsvitenskap og internasjonal politikk fra Kings College i London og har jobbet som ID-etterforsker i politiet i flere år. Hun jobber i dag i utlandet.

RÅDGIVERE: En rekke rådgivere ble navngitt på nettsiden. En av dem forteller at han bidro, men ikke fikk betalt og brøt samarbeidet. Foto: Faksimile

Sophie Matlary forteller til VG at hun møtte den spionsiktede mannen i et lokallag i Arbeiderpartiet for rundt to og et halvt år siden.

Flere sentrale Ap-politikere er medlem av samme lag – deriblant utenriksminister Espen Barth Eide.

Hun forteller at mannen både deltok i diskusjonene og lyttet. Hun beskriver ham som «superaktiv» i foreningen.

De samarbeidet internt om oppgaver i foreningen.

Sophie Matlary føler seg brukt av den spionsiktede mannen. Foto: Goran Jorganovich/Privat

Sophie Matlary forteller at mannen ganske tidlig fortalte henne at han hadde startet et selskap for internasjonal politisk analyse og presenterte en rekke eksperter som allerede var med.

– Han spurte om han kunne føre meg opp som ekspert for selskapet, så det kunne få oppdrag. Jeg diskuterte det med mamma samme dag. Hun var skeptisk til ham og jeg sa nei, sier Matlary.

«MEDSTIFTER» På selskapets nettside ble Sophie Matlary (33) presentert som en medstifter, sammen med den spionsiktede. Foto: Skjermdump

– Vi diskuterte løpende om jeg skulle bli del av selskapet som ekspert, men ingen ting ble bestemt. Spørsmålet bare forsvant av seg selv. Så gikk det litt tid, og så bare førte han meg opp likevel.

– Da jeg oppdaget det, tenkte jeg at dette uansett ikke ble noe av og jeg lot det bare ligge. Det var uaktuelt for meg å jobbe med der, forklarer hun til VG.

– Fikk panikk

Nettsiden er endret siden mai. Når VG leser fra nettsiden slik den så ut i mai, er det to andre detaljer som er nye for Sophie Matlary, forklarer hun til VG.

  • Hun er oppgitt som medstifter av selskapet den spionsiktede mannen drev.
  • Under kontaktinformasjon på nettsiden er det oppgitt en adresse som knyttes til Matlary-familien.

- Har du ikke fått med deg at du er fremstilt som medstifter på nettsidene?

- Nei. Jeg så jeg ble presentert som en ekspert og skribent og at det var bilde og en cv der, men jeg var ikke klar over at han presenterte meg som medstifter.

Hun visste heller ikke at en adresse tilknyttet Matlary-familien var opppgitt som kontaktdresse.

– Det så jeg først i går, og fikk helt panikk, sier hun.

Matlary sier hun føler seg brukt.

Diplomat: - Virket troverdig

En vestlig diplomat og tidligere ambassadør forteller VG at han kom i kontakt med den spionsiktede mannen i forbindelse med et mulig jobboppdrag.

Han ble senere presentert på selskapets nettside som ekspert innen økonomi og diplomati.

– Før jeg tok på meg oppdraget, ba jeg en norsk diplomat sjekke hvem som sto bak selskapet. Jeg fikk til svar at selskapet virket troverdig, fordi en av grunnleggerne var Sophie Matlary, datteren til en tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, sier diplomaten til VG.

Den spionsiktede skal selv ha brakt opp navnet til Matlary i en Zoom-samtale, da de to snakket sammen i vinter, forteller diplomaten.

Diplomaten opplyser at han avsluttet samarbeidet med den spionsiktede mannen da han ikke fikk betalt den avtalte summen for oppdraget.

– Jeg ba ham fjerne meg fra nettsiden, men det gjorde han ikke på lang tid, forteller han.

DEBATTANT: Matlary er en kjent samfunnsdebattant og kronikkskriver. Her i paneldebatt med nestkommanderende i Etterretningstjenesten, Lars Nordum, i Oslo i fjor. Foto: Tore Kristiansen / VG

Deltok på juleselskap

Sophie Matlary bekrefter at mannen – sammen med flere andre kollegaer fra Aps lokallag – ble invitert i et juleselskap hos familien i vinter.

– Han var her på en mottagelse vi har hver jul for venner, bekjente og kolleger. Min datter hadde med en kollega fra lokallaget i Arbeiderpartiet, sier Janne Haaland Matlary.

Sophie Matlary forteller at hun har venner fra hele verden og derfor er åpen i møte med mennesker som har ulike bakgrunner.

Hun reagerte likevel på mannens bakgrunn første gang de møttes og spøkte om den.

– Jeg husker jeg sa til ham på starten: «Du snakker kinesisk og har bodd i Kina. Det er litt påfallende. Er du spion?».

I perioden 2017 til 2022 står den siktede mannen oppført uten inntekter i skattelistene.

Sophie Matlary forteller at hun også spurte den nå siktede mannen om hvorfor han stadig var i Kina.

– Jeg spurte om han tjente penger der og om noen betalte ham. Om han var på oppdrag for noen og hvorfor han dro dit ut av det blå. Men han svarte ikke.

Sophie Matlary understreker at politiet og PST må få gjøre sin etterforskning og at skyldspørsmålet ikke er avgjort.

– Men hvis det stemmer at han har gjort dette, så har han lurt mange, sier hun.

– Om det har gått en person rundt og sugd til seg informasjon og kanskje analysert hvordan du oppfører deg for å bruke det, ja det er til å bli sint av, sier Matlary.

Read Entire Article