Prinsesse Anne møtte «Norges hemmeligste mann»

4 months ago 52


Kortversjonen

  • Tidligere XU-agent Trond Johansen (100) mener at et nytt krigsminnesmerke må hedre kvinners innsats under okkupasjonen.
  • Tidsvitnet Johansen var æresgjest da prinsesse Anne av Storbritannia og kronprins Haakon avduket en minneplakett på Hjemmefrontmuseet
  • Bakgrunnen for besøket er The Anglo-British Resistance Commemoration Project (ABRCP), et minneprosjekt om norsk-britisk etterretningssamarbeid under Annen verdenskrig.

– Det må bli en kvinne!

Den tidligere XU-agenten Trond Johansen (100) satt ringside på hedersplass i Hjemmefrontmuseet da kong Charles’ søster og kronprins Haakon avduket en minneplakett over det norsk-britiske etterretningssamarbeidet under krigen.

Nå skal det utlyses en utsmykningskonkurranse om et nytt monument for å hedre nordmenn og briter som var involvert i denne hemmeligholdte innsatsen.

Prinsessen reflekterte over hvordan en slik skulptur kunne se ut, da Johansen kom med sitt konkrete forslag: Den bør lages av en kvinnelig kunstner.

– Eller at utformingen på noe vis hedrer de mange kvinner som gjorde en stor, og ofte usynlig krigsinnsats, presiserer han overfor VG etterpå.

– Det er så mange helter, sier hundreåringen lakonisk, vel vitende om at han selv er en av dem.

Som etterretningsagent i okkupasjonsårene var han en av de viktigste kildene til informasjon om den tyske krigsmakten.

Etter krigen var Trond Johansen sentral i oppbyggingen av Norges militære etterretningstjeneste, som han ledet i egenskap av assisterende direktør inntil han gikk av med pensjon i 1994.

Hva han måtte ha vært med på selv, snakker han ugjerne om.

KRIGSVETERAN: Den tidligere XU-agenten og etterretningsmannen Trond Johansen er gjerne kalt «Norges hemmeligste mann». 13. mai fylte han 100 år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Husk at det var mødre, søstre og døtre som holdt det hele gående, mens fedre, sønner og brødre deltok i motstanden på ulikt vis.

– Det var to hjemmefronter?

– Ja, og den ene var ikke noe mindre viktig enn den andre. Jeg husker hvordan min egen mor tok hånd om familien og sørget for at det var mat på bordet. Hun skaffet såpoteter og sørget for å få dem både ned i jorden og opp igjen.

– I tillegg var det mange kvinner som deltok i hemmelig, illegalt arbeid. Langt fra alle har fått sin rettmessige oppmerksomhet for det.

– Dette kan være en fin mulighet, legger han til.

FIKK HEDERSPLASSEN: Trond Johansen (t.v.) satt ringside da prinsesse Anne og kronprins Haakon avduket en minneplakett i Norges Hjemmefrontmuseum. Lars Rowe (nr. 2 f.v.) er leder ved museet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Prinsesse Anne og hennes fadderbarn, firmenningen kronprins Haakon, ble vist rundt en times tid på Hjemmefrontmuseet.

Foruten tidsvitnet Trond Johansen møtte de kongelige også Sarah Mahaffy og Cecilie Broch Knudsen, tidligere rektor ved Kunsthøgskolen.

Begge er etterkommere av briter som var strandet bak nazistenes linjer i det okkuperte Norge, men som ble hjulpet ut av kong Haakon personlig.

Prinsesse Anne kalles gjerne den mest hardtarbeidende i Storbritannias kongefamilie, og har lenge hatt flere representasjonsoppdrag enn sin eldre bror.

De siste årene overtok hun stadig flere av dronning Elizabeths representasjonsoppgaver. I tillegg steppet hun oftere enn andre kongelige inn for broren Charles, daværende prins av Wales. Noe hun fortsatte med da kong Charles ble syk.

Les også: Prinsesse Anne på Vemork

Neste år fyller Anne, Princess Royal, som er hennes formelle tittel, 75. Lite tyder på at hun har tenkt å trappe ned.

Hun er president eller kongelig beskytter for mer enn 300 organisasjoner, og mottar årlig rundt 1200 forespørsler om møter, besøk eller å stille opp for gode formål – gjerne innen idrett, vitenskap eller saker som gjelder mennesker med funksjonsnedsettelser.

Alle får svar, og omtrent halvparten får også imøtekommet ønsket om en avtale med prinsessen.

Heller ikke under Norgesbesøket, som ble innledet mandag kveld og regnes som et privat anliggende, har prinsessen ligget på latsiden.

Bakgrunnen for visitten er en invitasjon fra The Anglo-British Resistance Commemoration Project (ABRCP), et nystiftet minneprosjekt om etterretningssamarbeidet mellom Storbritannia og Norge under Annen verdenskrig.

ABRCP har oppstått i kjølvannet av nedgradering og deklassifisering av militære dokumenter i nyere tid. Store deler av dette arbeidet har derfor vært ukjent for allmennheten.

KRIGSMINNESMERKE: 100 britiske soldater som falt i Norge under andre verdenskrig er gravlagt på den britiske krigskirkegården ved Vestre gravlund i Oslo. Onsdag la prinsesse Anne av Storbritannia ned krans. Foto: British Embassy Oslo / British Embassy Oslo

Onsdag formiddag la hun ned krans ved den britiske krigskirkegården på vestre Gravlund i Oslo. Hun møtte også medlemmer av Lingeklubben.

Tirsdag besøkte hun Vemork og bekranset minnesmerket for tungtvannsaksjonen i 1943. Senere på dagen var hun æresgjest da den britiske ambassadøren, Jan Thompson, holdt en mottagelse i residensen. Blant de inviterte var justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

SENTERPARTY: Prinsesse Anne i samtale med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under mottagelsen i den britiske ambassadørresidensen tirsdag. Foto: British Embassy Oslo / British Embassy Oslo

Hun plantet også et tre i hagen ved ambassadørresidensen, et villepletre som erstatning for et mandeltre hun plantet i 1971 og som ikke tålte den norske vinteren.

PS! Princess Royal er en tittel som den britiske monarken kan velge å gi sin eldste datter. Den ble instituert i 1642, og er den høyeste æresbevisning som kan tildeles et kvinnelig medlem av kongefamilien. Prinsesse Anne er kun den syvende i rekken, og fikk sin tittel i 1987.

Read Entire Article