Prins fylte 18 – første gang på fire tiår

1 month ago 11


 Det japanske hoffet / AP / NTB18 år gamle Prins Hisahito er yngstemann i den japanske keiserfamilien, men nummer to i arverekken etter faren, kronprins Akishino, som er lillebroren til keiser Naruhito. Foto: Det japanske hoffet / AP / NTB

18-årsdagen til den japanske arveprinsen Hisahito er en milepæl i keiserfamilien.

fredag 6. september kl. 18:34

Det er nesten 40 år siden sist et mannlig medlem av keiserfamilien i Japana ble myndig.

Hisahito er nevøen til keiser Naruhito og nummer to i den japanske arverekken etter sin far, kronprins Akishino.

Kronprinsen, som er keiserens lillebror, var den forrige mannen i familien som nådde myndighetsalderen.

Det skjedde i 1985. At det fødes få menn i keiserfamilien kan føre til problemer, da bare menn har arverett i Japan.

 Det japanske hoffet / AP / NTBPrins Hisahito (nummer to fra venstre) på et offisielt familiebilde fra 2020 sammen med søstrene og foreldrene. De øvrige på bildet er prinsesse Mako (til venstre), kronprins Akishino, kronprinsesse Kiko og prinsesse Kako. Foto: Det japanske hoffet / AP / NTB

Hisahito er yngst i søskenflokken og i hele keiserfamilien, men han er Akishinos eneste sønn. De to eldre søstrene kan ikke arve tronen.

Det er kun fire menn i keiserfamilien, som i dag har 17 medlemmer.

Keiser Naruhito har kun ett barn, prinsesse Aiko, og det er dermed broren som arver krysantemumtronen den dagen Naruhito dør eller abdiserer. Dersom den 64 år gamle keiseren mot formodning skulle få en sønn før den tid, vil han gå foran onkel Akishino i arverekken. Bare sønner født innenfor ekteskap har arverett, og keiserinne Masako er 60 år gammel.

Dette er krysantemumtronen:

 POOL / Reuters / NTBHer er Krysantemumtronen, som er sentral i seremoniene til keiseren i Japan. Keiseren gjør ulike oppgaver som statsoverhodet fra denne tronen. Han får også besøk av statsministeren når han sitter på den, på samme måte som regjeringen besøker kongen på Slottet i Norge på fredager. Foto: POOL / Reuters / NTB

Annen lov enn Norge

Et forslag om å tillate at kvinner kunne arve tronen og bli regjerende keiserinner ble skrinlagt da Hisahito ble født i 2006.

I motsetning fikk Norge på plass en lignende lov, som har ført til at prinsesse Ingrid Alexandra (20) er i arverekken som monark.

At også kvinner har arverett til den norske tronene ble bestemt av Stortinget i 1990.

Lenge siden sist norgesbesøk

Kronprins Haakon var i Japan i 2019 da Naruhito ble keiser. Det skjedde etter at keiser Akihito abdiserte.

Daværende keiser Akihito og keiserinne Michiro besøkte Norge i 2005, og ble tatt imot av kronprinsesse Mette-Marit i det som ble beskrevet som en «Klissvåt velkomst for Japans keiserpar»

 Bjørn Aslaksen / VGFoto: Bjørn Aslaksen / VG
Read Entire Article