Politiet om Høiby: – Observert med kjente kriminelle

4 weeks ago 10


I september 2023 hadde politiet en såkalt forebyggende samtale med Høiby. Samtalen ble først kjent for offentligheten denne uken.

Nå forteller politiet mer om bakgrunnen for den mye omtalte samtalen til VG.

Det var i en bil utenfor kronprinsparets bolig på Skaugum at to politibetjenter hadde samtalen med Høiby.

De ønsket å informere ham om observasjoner politiet hadde gjort av ham, og som bekymret dem.

Se og Hør har publisert deler av et lydklipp fra samtalen. Der kommer det frem at en av politimennene sier de «har åpenbart blitt bedt om å komme».

– Bakgrunnen er at våre tjenestemenn hadde observert ham i kontakt med folk som vi kjenner som kjente kriminelle, sier enhetsleder for Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, Frode Larsen, til VG.

Bilde av Frode LarsenFrode Larsen

Enhetsleder Enhet sentrum

Det er ukjent for VG hvem politiet observerte Borg Høiby sammen med i denne perioden.

VG er imidlertid kjent med at kronprinsessens sønn har vært i omgangskrets med flere staffedømte personer. VG er også kjent med at Høiby har vært avbildet sammen med tunge kriminelle i sosiale medier.

Dagen før møtet mellom politiet og Høiby på Skaugum i fjor, hadde politiet en telefonsamtale med Høiby.

– Politiet kontaktet han på telefon for å avtale et møte med ham, og det sa han seg villig til. Slike samtaler skal være frivillig, sier Larsen.

Innholdet i samtalen ønsker ikke Larsen gå inn i.

Borg Høibys forsvarer, Øyvind Bratlien, sier at han foreløpig ikke ønsker å kommentere noe rundt lydopptaket og samtalen mellom hans klient og politiet.

Bilde av Øyvind BratlienØyvind Bratlien

Forsvarer

Enhetsleder Larsen ønsker heller ikke å si hvor mange observasjoner politiet har gjort av Høiby, eller over hvor lang tid.

Observasjonene av Høiby skal blant annet knytte seg til hans tilstedeværelse på utesteder i Oslo.

– Har politiet delt innsideinformasjon med Høiby?

– Nei, på ingen måte.

– En form for sjargong

I lydklippet som Se og Hør har publisert sier blant annet en av politibetjentene at «det er ingen andre» de hadde behandlet på denne måten.

– Det kan være en form for sjargong. Politiet har mange slike samtaler for å forebygge, sier Larsen.

I lydklippet sier Høiby at han ikke skjønner hvorfor han sitter i en bil med «org.krim» - en egen seksjon i politet for organisert kriminalitet.

Politimannen avviser ikke påstanden i lydklippet, men svarer «fordi du er den du er».

Enhetsleder Larsen vil svare på hva slags enhet tjenestemennene jobbet i. Larsen ønsker heller ikke å kommentere hvorvidt de jobbet som spanere, slik Se og Hør har skrevet.

Politiet: Visste ikke om lydopptak

– Er det sånn at politiet har særbehandlet Høiby i den saken her?

– Nei. Vi får ofte informasjon fra publikum og andre vi snakker med, eller så observerer vi ting selv. I dette tilfellet observerte vi at han var i et miljø hvor det er flere som vi kjenner til som kriminelle. Derfor ønsket vi å ta en prat med ham om det.

– Er sånne samtaler vanlige?

– Ja, det er en kjent arbeidsmetodikk. Vi observerer veldig ofte mennesker eller personer som er ukjent for politiet, og som er i kriminelle miljøer. Vi gjør det relativt ofte for å forebygge.

– Det er hverken unikt eller spesielt. Det kan være blant ungdom, det kan være blant andre som vi observerer i forskjellige situasjoner, og som vi ønsker en samtale med. At ledelsen blir orientert i ulike saker er helt vanlig, også når det er saker som kan ha medieinteresse.

Han bekrefter at lydopptaket Se og Hør har publisert, ikke er politiets opptak.

– Visste dere om disse lydopptakene?

– Nei.

Høiby etterforskes for kroppskrenkelse, trusler og skadeverk etter en hendelse i en leilighet på Frogner 4. august. I tillegg etterforskes han for følgende:

  • For mishandling i nære relasjoner mot sine ekskjærester Nora Haukland og Juliane Snekkestad. Bakgrunnen er påstander om vold de har publisert i sosiale medier.
  • For brukstyveri av en scooter. Etter en anmeldelse 7. august etterforskes han for ulovlig besittelse av løsøre. Det er en annen fornærmet i denne saken enn de øvrige.
Read Entire Article