Den første runden av vaksinasjonskampanjen fant sted i forrige måned etter at polio ble påvist i Gaza for første gang på 25 år. Kampanjen ble ansett som en suksess. Nå er den andre runden i gang.
For å stoppe overføringen av polioviruset, er det nødvendig med minst to doser av vaksinen, og minst nitti prosent av barna må vaksineres for å hindre spredning.
Under den første runden ble omtrent 590.000 barn under 10 år vaksinert mot polio i løpet av 12 dager, ifølge Verdens helseorganisasjon.
Et annet mål med denne runden er å nå barn som ikke fikk den første dosen av poliovaksinen forrige måned.
Kampanjen gjennomføres av det palestinske helsedepartementet i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs barnefond (UNICEF), FNs hjelpe- og arbeidsbyrå for palestinske flyktninger (UNRWA) og andre partnere.
Fare for stort utbrudd
– Nesten hele befolkningen er konsentrert i bare 10-15 prosent av Gaza-området, med dårlige sanitetsforhold. Dette kan føre til et stort virusutbrudd, sier Håkon Jakob Røthing til NRK.
Han er programsjef for Røde Kors.
Krigen i Gaza har stanset alle faste vaksinasjonsprogrammer, noe som har ført til at befolkningen i Gaza kan rammes av sykdommer som tidligere nesten var utryddet.
I august fikk en ti måneder gammel jente påvist polio. Hun ble født etter krigens utbrudd. Dette var det første poliotilfellet som ble dokumentert på 25 år i Gaza.
Polio spres oftest ved kontakt med avføringen til en smittet person, men kan også spres gjennom forurenset vann eller mat. Selv om det forårsaker milde eller ingen symptomer hos de fleste, kan det føre til lammelser, pusteproblemer og død.
Humanitær pause er en forutsetning, sier WHO
Nok en gang vil en humanitær pause være nødvendig for å gjennomføre en vellykket andre runde, spesielt for å sikre at alle helsearbeidere kan operere i et trygt og sikkert miljø, skriver WHO i en pressemelding.
Under den første runden ble det avtalt en ni timers daglig humanitær pause i spesifikke områder for å sikre helsearbeidernes sikkerhet og muliggjøre vaksinasjonsarbeidet.
– I områder der humanitære pauser fant sted, ga kampanjen ikke bare vaksiner, men også øyeblikk med ro, sa Dr. Peeperkorn, WHOs representant for det okkuperte palestinske territoriet.
Når vi forbereder oss til neste runde om fire uker, håper vi at disse pausene vil fortsette, fordi dette arbeidet tydelig har vist verden hva som er mulig når fred får en sjanse, la han til.
Catherine Russell, administrerende direktør i UNICEF, skrev i et innlegg på sosiale medier forrige uke at områdespesifikke humanitære pauser er avtalt.
– Uten humanitære pauser er det umulig å vaksinere barna, skrev hun.
Ikke bare viktig for de palestinske barna, men også for verden
Verden har kjempet mot polio i lang tid og har nesten klart å utrydde sykdommen. Nå finnes polio bare på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.
– Dette er ikke bare et problem for palestinske barn, men for hele verden. Det er også et problem for Israel, som er nabolandet til Gaza, sier Røthing.
Han roser helsearbeiderne som jobber under ekstreme forhold.
– Vi må anerkjenne at vi har klart å vaksinere nesten 600.000 barn gjennom en enorm mobilisering av helsearbeidere.
WHO hadde opprinnelig som mål å vaksinere rundt 640.000 barn i Gaza. Etter forrige måneds runde sa organisasjonen at dette tallet kan ha vært for høyt.
Den pågående forflytningen og dødsfallene forårsaket av krigen mellom Israel og Hamas kan ha påvirket antallet barn.
– Vi klarer å løse store utfordringer selv under ekstremt vanskelige arbeidsforhold, som er tilfellet i Gaza, sier Røthing.
Dette gir håp for at vi klarer å gjennomføre den andre runden, legger han til.
Publisert 15.10.2024, kl. 16.49