Pipa på skipet er tilbake, men nå er røyken borte

1 week ago 6


I havna i Brevik i Telemark ligger det 113 meter lange lasteskipet «Cemcommander» som frakter sement.

Og rederne fra Tyskland er på plass for å inspisere en 24 meter høye pipe, foran på skipet. Det vil si - pipa er egentlig ikke en pipe.

– Dette er ett steg på en lang vei mot å bli en bærekraftig industri, sier Kai Erik Clemmesen, administrerende direktør i Baltrader.

For; det han ser på er et høyteknologisk seil – bygget for mer miljøvennlig transport på sjøen.

Rotorseilet bruker vinden til å skyve skipet fremover og ble lansert på tegnebrettet for flere år siden av fraktselskapet Sea Cargo.

Så mye mindre drivstoff

Nå kan skipet bruke mindre drivstoff og minke CO₂-utslippet.

– Vi kan bruke motoren på båten betydelig mindre. Det utgjør omtrent 300 tonn med diesel i året, forteller Lars Erik Marcussen, prosjektleder for logistikk i Heidelberg Materials i Brevik.

Den runde rotoren fungerer i vind fra alle retninger og er en langt mer praktisk løsning enn et tradisjonelt seil, mener han.

– Det roterer i forskjellige retninger alt etter hvor vinden kommer fra. Selv lite vind kan ha ganske stor effekt på båten, sier han.

I beste fall kan seilet bidra til 10 prosent mindre bruk av diesel – eller 1.000 tonn CO₂, ifølge Marcussen. Og selskapet mener det første gang et skip av denne typen settes i fast trafikk i Norge.

Bilde tatt fra innsiden av rotorseilet.

Fra innsiden av seilet, som har 225 omdreininger i minuttet.

Bilde av rotorseil på et lasteskip i Brevik.

Seilet er 24 meter høyt.

Representant to fra Heidelberg Materials

Lars Erik Marcussen, prosjektleder for logistikk i Heidelberg Materials i Brevik.

Dyrere og «dårligere» drivstoff

Mer miljøvennlige skip er noe Enova har gitt millioner av kroner til, de siste årene. De forsøker å oppmuntre rederiene til å investere i grønnere løsninger.

Og i Brevik mener det er en endring som tvinger seg litt frem.

– Nå er fokuset tydelig på å redusere utslipp. Og vi vet at drivstoffene som skal erstatte diesel, er mye dyrere og gir mindre energi per tonn.

– Vi må derfor spare energi der vi kan, så dette prosjektet gir god mening, mener Marcussen.

Sintef: Har ikke det endelige svaret

Hos forskningsinstituttet SINTEFF har de sett på effekten rotorseil kan ha på skipsfarten og industrien.

– Vi har sett at, avhengig av skipstype og område i verden man opererer i, kan spare mellom 5–20 prosent med drivstoff. Og i helt optimale forhold opp til 30 prosent, forteller Anders Valland, forskningsleder for Maritime energisystemer.

Og selv om rotorseil er ganske nytt for de fleste i bransjen, er det en del båteiere som snuser på denne teknologien. Det er likevel et spørsmål om penger.

– Det finnes en rekke forskjellige løsninger, og den store utfordringen vil være kostnaden det er å skifte til annet type drivstoff. Men vi ser at alternative drivstoff i kombinasjon med vindkraft kan gi betydelige utslippskutt. Men hva som blir det endelig svaret blir opp til markedet å finne ut.

– Det store svaret med stor «S» har vi ikke per i dag, sier Valland.

Anders Valland, forsker Sintef Ocean.

Anders Valland, forskningsleder for Maritime energisystemer hos Sintef i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Publisert 26.09.2024, kl. 16.04

Read Entire Article