Personsøker-eksplosjonen: Slik gjorde de det

2 weeks ago 11


Kortversjonen

  • Høyeksplosivt sprengstoff i personsøkere er trolig årsak til eksplosjoner blant Hizbollah-medlemmer tirsdag.
  • Eksplosjonene har til nå ført til 12 dødsfall og over 2800 skadde, ifølge Libanons helseminister.
  • Eksperter peker mot Israel som ansvarlig, men ingen har tatt på seg skylden offentlig.
  • Operasjonen betegnes av eksperter som teknisk bemerkelsesverdig, men grufull.

Det eksplosive materialet var plassert ved siden av batteriet i hver personsøker, skriver New York Times og siterer to anonyme amerikanske tjenestemenn som er briefet om operasjonen.

Stoffet skal være så eksplosivt at så lite som en ounce, altså 28 gram, kan være nok til å forårsake store personskader.

– Dette er et høyaktivt sprengstoff, sannsynligvis av typen pentritt, også kalt Semtex i Øst-Europa under den kalde krigen. Du trenger mindre enn et fingerbøl av det for å gjøre betydelig skade, forteller tidligere leder av etterretningsgruppen E- 14, Ola Kaldager, til VG.

 AFPDREPT: Sørgende samler seg rundt kisten til Fatima Abdullah (9) dagen etter at hun ble drept i angrepet mot Hizbollah i Libanon. Foto: AFP

Sprengstoffet kommer ofte i form av plater av sammentrykket stoff, du kan sammeligne det med såpestykker, sier Kaldager.

Eksplosivene vil typisk vil kunne reagere på elektriske impulser, som i en telefonoppringning eller en melding på en personsøker.

Det er sannsynligvis akkurat slik gjerningspersonene har utløst eksplosjonene, sier den tidligere etterretningstoppen.

Konsekvensene har vært fatale etter at et stort antall personsøkere, som tilhørte Hizbollah-medlemmer, eksploderte tirsdag ettermiddag.

Ifølge Reuters, som siterer helseministeren i Libanon, er 12 personer døde, to av dem barn.

Over 2800 er skadet, av dem er 200 kritisk skadet.

Onsdag sprengte en rekke walkie-talkies. Cirka 10 skal være drept, og over 300 er skadet.

Lang planlegging

– Hvor lenge kan en slik operasjon ha vært planlagt?

– Planleggingen kan ha pågått over måneder og år. De har overvåket Hizbollah og funnet ut at de bruker personsøkere. Vi må jo ikke glemme at det er uvanlig å bruke personsøkere i 2024. Og det vekker nok oppsikt at noen bestiller mange. Så har de sikkert registrert at Hizbollah bestilte en ny forsendelse, og funnet ut at dette var den rette tiden. Det er jo svært spent i regionen nå, sier Ola Kaldager.

Bilde av Ola KaldagerOla Kaldager

Tidligere spionsjef

– Hvorfor brukte Hizbollah personsøkere?

– Dette gjør Hizbollah for å unngå å bli avlyttet og identifisert. De kan nok også sende enkle meldinger, eller så har de et kodesystem slik at de kunne kommunisere uten at israelerne så det.

 Hussein Malla / APFoto: Hussein Malla / AP

Israel ar ennå ikke gitt en offentlig uttalelse angående hvorvidt det er de som står bak. Ola Kaldager hører likevel til de mange med etterretningskompetanse som ikke er i tvil.

– Operasjoner som ligner dette har Israel drevet med i mange år, bare med telefoner og mobiltelefoner. Det startet etter 1972 med attentatet mot Israel under OL. Da kom de seg inn i leiligheten til folk, festet i sprengstoff i fasttelefonen, og så ringte de opp og det eksploderte. Israel er jo langt fremme hva gjelder tekniske operasjoner, de har utstyret og kunnskapen, og da er det bare viljen som gjenstår.

– Tar aldri på seg skyld

Midtøsten-forsker Dag Tuastad peker også på Israel.

– Altså, for å være helt ærlig, så synes jeg egentlig det virker så overveiende sannsynlig at spørsmålet nesten er uinteressant. Det er kun Israel som har motivasjon og interesse og kapasitet – ved siden av USA. Og USA har ikke et ønske om å plutselig starte en krig med Hizbollah.

Bilde av Dag TuastadDag Tuastad

Midtøsten-forsker

Etterretnings-eks Kaldager mener likevel vi aldri får det hundre prosent bekreftet.

– Jeg tror ikke man noen gang vil få pekt ut noen skyldige for dette. Etterretningstjenesten tar aldri på seg skyld.

 Hussein Malla / AP / NTBBildet biser blodspor på en bil i Beirut, Libanon, etter at personsøkerne eksploderte. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

– Hvordan vil du betegne denne operasjonen?

– Metoden ble jeg overrasket over, fordi jeg trodde det var slutt på å bruke personsøkere. Det er jo grufullt for dem som rammes av det, men rent taktisk er det imponerende å greie og gjennomføre en slik operasjon uten at noen oppdager det. Men klart det er grusomt, sier Kaldager.

– Er det grunn til å frykte flere aksjoner med samme metode?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror alle har lagt fra seg personsøkerne nå.

Read Entire Article