Kortversjonen
- IOC-president Thomas Bach forsvarte to kontroversielle OL-boksere under en pressekonferanse i Paris.
- Angela Carini trakk seg etter 44 sekunder mot Imane Khelif, noe som satte fokus på kjønnstester.
- IOC måtte korrigere Bach da han sa at det ikke var snakk om en såkalt «DSD-sak».
- Debatten om kjønnstesting og inkludering av utøvere med høye testosteronverdier fortsetter.
Det skjedde etter den daglige IOC-pressekonferansen i Paris.
Der stilte Bach for første gang under de pågående lekene i byen. I en snau time ble Bach pepret med spørsmål om kjønn og boksing.
Det skjer etter at den italienske bokseren Angela Carini ga seg etter 44 sekunder mot algeriske Imane Khelif. Carini gråt og sa at hun aldri hadde blitt slått så hardt før.
Khelif er i likhet med en annen bokser med i OL til tross for at de ble utestengt fra VM i fjor. Det internasjonale bokseforbundet hevder at de ikke besto en kjønnstest, og at de har XY-kromosomer, slik menn har.
– Jeg gjentar at dette ikke er en DSD-sak. Det handler om en kvinne som deltar i kvinneklassen, sa Thomas Bach fra podiet i Paris lørdag formiddag.
Måtte korrigere
DSD er en tilstand der man er født med mannlige XY-kromosoner, og kan ha innvendige testikler som produserer testosteron som en mann. Sørafrikanske Caster Semenya, som ikke lenger uten videre får delta i kvinneklassen i friidrett, har DSD.
Etter pressekonferansen rykket IOC ut med en melding på sosiale medier. Der trakk organisasjonen påstanden om at den pågående saken ikke handler om DSD.
– Det riktige skal være «Jeg gjentar at dette ikke er en transkjønnet sak. Det handler om en kvinne som deltar i kvinneklassen», skriver IOC.
Helseopplysningene til Khelif er ikke offentlig kjent. Kjønnstestene som Det internasjonale bokseforbundet (IBA) gjennomførte i fjor er også forbundet med usikkerhet: Det er ikke lagt frem dokumentasjon på hva slags tester det er snakk om.
IBA har en russisk president, og anses å være svært Russland-vennlige. Forbundet er i full klinsj med IOC, som ikke lar IBA arrangere boksing under OL i Paris.
Derfor har skjellsordene haglet begge veier de siste dagene.
– Ta en titt på kommentarene som kommer på sosiale medier om de pågående lekene, Frankrike og IOC. Disse folka har ingen troverdighet utover oppe i sitt eget hode, sa IOC-talsmann Mark Adams fra podiet i dag, lørdag.
Han og Thomas Bach fikk også spørsmål om Russland kan stå bak kjønnstesten til IOC, med et ønske om å skape bråk i internasjonal idrett:
– Jeg skal ikke si noe sikkert, men vi har sett at Russland og spesielt det internasjonale forbundet allerede før OL satte i gang en svertekampanje mot Frankrike, OL og IOC. De har kommet med en rekke kommentarer som jeg ikke vil gjenta sånn at de får mer oppmerksomhet. Jeg anbefaler deg å ta en titt på kommentarene som lederne av organisasjonen har kommet med i det siste, og så får du vurdere selv, svarte Bach.
Forsvarte utøverne
Han holdt en lang forsvarstale for de to bokserne det stormer rundt i OL i dag.
På spørsmål om hva IOC gjør for å stoppe debatten, svarte tyskeren - som kun tituleres som «the president» av de andre på podiet - følgende:
– Det er mer opp til dere enn til oss, innledet han.
– Men vi har to boksere som er født som kvinner. De er oppdratt som kvinner. I passet står det at de er kvinner. De har konkurrert i mange år som kvinner. Dette er den klare definisjonen på en kvinne. Nå ser vi at noen vil eie definisjonen på hva en kvinne er. Jeg kan bare invitere dem til å hoste opp en god vitenskapelig definisjon på hva som er en kvinne. Vi er villige til å lytte, men vi vil ikke ta del i en politisk kulturkrig. Det som pågår i sosiale medier med alt hatpratet er fullstendig uakseptabelt.
Han er dermed ikke på linje med forfatter og friidrettstrener Frode Saugestad, som i VG lørdag gikk kraftig ut mot inkludering av utøvere med DSD i kvinneklassen i idrett.
Saugestad fikk støtte av Øyvind Sandbakk, som er professor ved idrettshøgskolen UiT, samt sportsdirektør ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG).
Ifølge Sandbakk må IOC ta på alvor at det er en biologisk forskjell mellom kvinner og menn, og at denne oppstår i puberteten:
– Dersom en utøver har gått gjennom en mannlig pubertet, så tyder det aller meste på at denne ikke kan reverseres med hormonterapi, noe som utelukker deltakelse i kvinneklassen, sier han.
Fikk oppfordring
Ulike idretter har ulike regler i internasjonal idrett. «World Athletics» krever blant annet at utøvere med for høye testosteronverdier, må bruke medikamenter for å senke verdiene dersom de skal delta i internasjonale konkurranser.
Dette ble også tema på lørdagens pressekonferanse i Frankrike:
– Hvorfor ikke gjøre som World Athletics der man også hadde problemer med kvinnelige utøvere med høye testosteronnivåer, og der man innførte et program som gjorde at de måtte behandles og få ned nivåene for å kunne delta? undret en journalist.
- Alt fra OL i Paris ser du på Max!
Thomas Bach svarte hverken ja eller nei:
– Vår innfallsvinkel er vitenskapelig basert etter konsultasjon med alle involverte. Det finnes et rammeverk som forklarer prosedyren internasjonale forbund bør følge når de etablerer sine egne regler, for å respektere menneskerettighetene og samtidig sørge for en rettferdig konkurranse. Det er det IOC har gjort.
PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.