Pasientfokus har én stemme – kan avgjøre skattespørsmål

4 months ago 46


Men partiets ensomme representant vil ikke røpe hva hun tenker om saken.

 Pasientfokus-representant Irene Ojala kan avgjøre om det blir endringer i opsjonsskatten. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Et spørsmål om opsjonsskatt og «tek-visum» splitter finanskomiteen på midten.

Ap, Sp og Rødt er mot forslaget til SV. Resten er for. Begge sider har 84 representanter hver.

Dermed gjenstår kun én av Stortingets 169 folkevalgte.

Det er Irene Ojala, innvalgt for listen Pasientfokus i Finnmark, et typisk énsaksparti. Nå kan det – nok en gang – få stor næringspolitisk makt.

Hvordan den blir utøvd når Stortinget skal stemme over saken, vil Ojala imidlertid ikke røpe.

– Jeg kommer ikke til å si noe om det på nåværende tidspunkt, skriver hun i en SMS.

Les på E24+

Derfor er valget i India viktig for verdens investorer

– Gode vedtak lukter ikke

Fellesnevneren for de to sakene er at de skal sikre bedre rammevilkår for oppstartsbedrifter.

  • Det første handler om å utvide ordningen for opsjonsskatt.
  • Det andre går ut på å innføre et «tek-visum» for arbeidere utenfor EØS.

E24 omtalte saken tidligere i vår, da det ble kjent at Høyre og SV noe overraskende hadde funnet sammen i spørsmål om rammebetingelser for næringslivet.

 Tidligere i vår fant Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sammen i spørsmål om næringspolitikk. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Gode vedtak lukter ikke. Vi er pragmatikere. Så lenge vi får til bra politikk, så kan vi samarbeide med hvem som helst. Vi har ikke noen jente- eller guttelus-holdning med noen som helst, sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i april.

Vil heve taket

Forslaget om opsjonsskatt retter seg mot selskaper i tidlig fase.

Siden mange oppstartsbedrifter har begrenset med penger i omløp, gir man gjerne ansatte mulighet til å kjøpe aksjer med rabatt for å kompensere for lavere lønn enn det en større og etablert bedrift vil kunne tilby.

Det finnes allerede en ordning som skal gjøre beskatningen mindre belastende. Hvis visse vilkår innfris, skal det betales inntektsskatt på opsjonene først når aksjen selges.

Forslaget fra SV dreier seg om å øke taket for enkelte av vilkårene, slik at flere selskaper vil kunne omfattes.

Ap og Sp argumenterte i finanskomiteen for at å utvide ordningen vil vanne ut noen av fordelene med dagens regler. Det dreier seg om å gi konkurransefortrinn til mindre selskaper i tidlig fase. Inkluderer man større og eldre selskaper, kan ordningen bli mindre treffsikker, mener regjeringspartiene.

Vil ha inn flere IT-spesialister

Tek-visumet skal gjøre det enklere for faglærte fra utenfor EØS å komme til Norge.

Behovet for IT-kompetanse i norsk næringsliv er stort. Det bør bli enklere og mer attraktivt å komme til Norge, mener SV.

Derfor mener de at det bør det vurderes flere tiltak.

SV nevner forenklet saksbehandlingstid for faglærte fra tredjeland, forhåndsgodkjenning av arbeidstakere og et eget visumprogram for gründere og investorer som ønsker å etablere virksomheten i Norge.

Les på E24+

Reiseekspertens tips: Sparer tusener på ferie

For like forslag

Et tredje forslag lå også an til å kunne bli vedtatt. Det handlet om å utrede hvordan alle teknologier kan komme innunder unntaket for immaterielle eiendelerimmaterielle eiendelerImmaterielle eiendeler er verdier i selskapet som ikke er fysiske gjenstander man kan ta på, som for eksempel forskning og utvikling, varemerker, forretningsnavn og patenter. i formuesskatten. Det er i dag unntak for visse typer teknologi, som patenter.

Sekretariatet på Stortinget satt imidlertid foten ned for forslaget. Det viste seg å være for likt et forslag som Venstre fremmet i fjor høst. Reglene sier at et forslag ikke kan fremmes to ganger i samme stortingssesjonstortingssesjonEn stortingssesjon varer i ett år. Når Stortinget åpnes hver høst, innledes det formelt et nytt storting i denne perioden, selv om medlemmene, med unntak av valgår, er de samme som i det forrige stortinget.. Dermed ble det stanset.

Høyre fremmet senere et nytt forslag som går ut på å utrede og foreslå endringer i formuesskatten generelt, derunder det med immatrielle eiendeler.

– Da gikk man ett skritt for langt for vår del. Det var kun den ene tingen vi ønsket å se på, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Kari Elisabeth Kaski

Inne i sitt syvende år på Stortinget for SV.

Pasientfokus på vippen

Dette er ikke første gang Pasientfokus ender opp med betydelig makt i et næringspolitisk spørsmål.

I den kontroversielle saken om lakseskatten ble også Irene Ojala utslagsgivende. Sammen med Venstre støttet Pasientfokus regjeringens forslag, slik at den fikk de nødvendige stemmene.

Intrafish spurte i etterkant om hun hadde fått løfter om sykehus i Alta i retur.

– Nei, det kan de ikke love. Men de vet at jeg jobber seriøst, så det er en annen debatt. De er fullstendig klar over hvorfor jeg er her, men jeg lar meg ikke kjøpe av noen, sa hun.

Les på E24+

Hjemmekontor: Fant løsningen for mindre stress

Read Entire Article