I dette brevet fra Beijing skal vi kutte til kjernen av det som fremdeles er en gåte for meg.
Det handler om månekaker, «yue bing» på kinesisk, som oversatt ordrett betyr akkurat det; månekaker.
– Fyllet er helt avgjørende, sier Jiang Bo.
Han er en slags kjendisekspert i Beijing på folkelig kultur og mat.
Fotograf Fang og jeg setter kniven i en kake. Esken kakene kom i er pent pyntet.
Kinesisk høstfest
Kakene er runde fordi de symboliserer månen. De står i sentrum av feiringen av midthøsthøytiden.
Midthøstaften er den 15. dagen i den åttende måneden i den kinesiske kalenderen, som er september i vår kalender.
Kinesere vil med stor iver fortelle deg at dette er den dagen i året fullmånen lyser mest opp og fremstår på sitt aller rundeste. Høytiden er en feiring av årets avling, men også en tid av året hvor man kommer sammen rundt familien.
– I en husstand på seks vil de kutte månekakene i syv kakestykker. I en familie på syv vil de kutte den i åtte. Det siste stykket legges til side i håp om at vil komme flere barn, forteller Jiang Bo.
– Midthøst er i folketroen sett på som tiden hvor kvinner er mest fruktbare.
Treffer magen med et dunk
Det vanligste fyllet er en søt og ganske stiv mos av røde bønner med en eller flere hardkokte og salte eggeplommer. Eggeplommen symboliserer som kaken fullmånen.
I ulike deler av Kina er det andre typer fyll. Sør i Kina gjerne en mos av lotusfrø, og det finnes også salte varianter med kjøtt.
De er på størrelse med små porsjonspaier. Deigen kan være ganske tykk og toppen er ofte dekorert med det kinesiske tegnet for langt liv eller lykke.
En bit tradisjonell månekake faller sakte, men tungt og lander nederst i magesekken med et dunk. Som et stort mytisk dyr felt av en heltinne eller helt fra en kinesisk saga ville truffet skogbunnen.
Metthetsfølelsen og søtsjokket kan gi deg noen sekunders døs som fremkaller den type drømmeaktig bilder.
Det finnes alle typer legendefortellinger knyttet til månekaker.
Mongolkeiserens fall
En av dem går ut på at månekaker ble brukt til å mane til folkelig opprør mot det mongolske keiserdynastiet.
Et rykte ble sådd om at en dødelig pest spredde seg og at den eneste kuren var å spise en bestemt type månekake. Kaken ville øyeblikkelig slå sykdommen tilbake og gi deg en spesiell kraft. Alle ville nå ha disse kakene og i hver kake lå en beskjed. På den 15. dagen i den åttende måned; drep herskerne!
Det mongolske dynastiet falt, og lederen for opprøret ble den første keiseren i Ming-dynastiet. Et dynasti som skulle stå i nesten 300 år frem til 1644.
Denne historien – i tillegg til at den neppe er helt sann – forteller også noe annet. I likhet med i dag måtte folk for over 600 år siden gis en grunn til å spise månekake.
Gåten
Fordi det er dette som er månekakens gåte for meg; det er en kake ytterst få, kanskje ingen jeg har truffet, liker – men som likevel har en stor plass i folkelig tradisjon.
For to år siden ble det omsatt månekaker for over 30 milliarder kroner i Kina.
Det legges stor flid og håndverkskunst i disse små runde kakene, i eskene og i innpakningen. Det har utviklet seg et marked i det øvre sjikt hvor de fineste og dyreste månekakene brukes til å pleie viktige forbindelser i forretning og samfunnsliv.
For noen år tilbake gikk Folkets Dagblad og det statlige nyhetsbyrået ut og advarte mot faren for skjult korrupsjon i altfor påkostede månekaker.
Det har nok også forekommet at det har ligget penger både i innpakningen og i selve månekakene.
Selv de aller dyreste månekakene har noe til felles med mer rimelige. De blir ofte ikke spist.
De kan være nesten plagsomt søte og overveldende mettende.
En test for mor og fars kjærlighet
En i vennekretsen her i Beijing forteller at foreldrene hennes ber henne om ikke å sende dem månekaker.
– Hvis du sender dem føler vi at vi må spise dem, og vi liker dem ikke. Da vil vi også like deg litt mindre, har de sagt til datteren.
– Jeg liker heller ikke månekaker noe særlig, legger hun til og ler.
Like fullt har hun tenkt til å sende foreldrene en eske månekaker. Gleden er ofte større hos den som gir enn den som får.
Nye smaker
Min bekjent forteller at hun leter etter varianter som foreldrene hennes vil like.
– Det er nye typer hvor deigen rundt er luftigere og ligger i flere tynne lag og hvor fyllet er laget av ananas, mango eller sjokolade, sier hun.
Det finnes til og med iskremmånekaker.
Jiang Bo, månekakeeksperten, er ikke negativ. Han er en fremoverlent tenker og mer opptatt av månekakens utvikling enn av å bevare kaken i sin opprinnelig form.
– Vi prøver nye smaker og vi henter nye ideer fra andre land. Hva er egentlig tradisjon? Hvis vi beholder 70 prosent gammel håndverkskunst, og henter 30 prosent fra vår egen tids moter og levesett, da former vi tradisjonen, sier han.
– En tradisjon som aldri hadde endret seg kunne vanskelig ha blitt overlevert frem til i dag.
Hør utenriksredaksjonens podkast her:
Publisert 21.09.2024, kl. 21.13