Ved en høytidelig seremoni på Diakonhjemmet sykehus mottok VG-fotograf Harald Henden fredag ettermiddag St. Olavs Orden.
fredag 28. juni kl. 16:44Kong Harald har utnevnt Henden til Ridder 1. klasse av ordenen, som er den høyest rangerte dekorasjon man kan motta for sivil virksomhet. Han er den første pressefotografen som mottar St. Olav.
Kansellisjef Mette Tverli, på oppdrag av Kongen, overrakte Henden malteserkorset i emaljert gull med riksvåpenets løve.
Ordenen ble innstiftet av Kong Oscar i 1847. I statuttene heter det at den tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
Tverli sa at Henden i sitt arbeid som pressefotograf har vist stor respekt for humanistiske idealer og fremfor alt respekt for individet.
–Med stort engasjement for de svakeste, og med høy troverdighet, har du arbeidet for at ofre skal få beholde sin verdighet.
Tverli sa at de øyeblikk Henden har fanget i bildene finnes for bestandig.
–Sannsynligvis har ditt livsverk aldri vært mer verdifullt for samfunnet vårt enn det er i dag. Du er en av dem som var der da det hendte. Dagens tildeling er en bekreftelse på at du er sett og verdsatt av samfunnet og landet ditt, sa kansellisjefen.
Henden er rammet av alvorlig kreftsykdom og er for tiden på sykehus. Han var tydelig beveget, men uttrykte sin dype takknemlighet:
–Tusen, tusen takk for de ordene. Dette er overveldende.
Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, viste til noe av det Henden sa da han i mai i år mottok Fritt Ords pris.
–Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt, det trengs ikke ytterligere verifisering. Mitt navn skal være knyttet til sannhet. Det er en troverdighet som det tar mange år å bygge opp, men som kan ligge i ruiner ved et eneste feilgrep.
Steiro sa at dette avsnittet bør trykkes i alle lærebøker i journalistikk.
–For mer presist kan ikke grunntesen for vårt virke oppsummeres. Det handler om sannhet. Det handler om tillit. Uten den er vi ingenting. Uten sannhet kan vi ikke forstå verden vi lever i.
Da er det også passende at Oscar 1. Valgspråk, «Ret og Sandhed», står skrevet på baksiden av ordenen som Henden mottok.
Gard Steiro sa at Henden er et stort forbilde for kolleger både i VG og i norsk presse. Han sa at hvis noen fortjener en legendestatus i norsk presse, så er det han.
Flere presse- og humanitære organisasjoner har anbefalt at Henden blir tildelt den svært høythengende ordenen.
Norges Røde Kors, som tidligere har gitt Henden organisasjonens høyeste utmerkelse, har anbefalt tildelingen av St. Olavs Orden. Hans bilder har gjort det umulig «å tåle den urett som ikke rammer oss selv», som det heter i begrunnelsen.
Norsk Journalistlag fremhever blant annet Hendens «unike evne til å formidle andres lidelser med respekt og på en hensynsfull måte». Leger uten grenser legger vekt på at Henden alltid har hatt et medmenneskelig perspektiv i sine bilder.
–Vi kommer svært nær menneskene han skildrer, vi ser deres følelser, deres håp, deres hverdag, deres fortvilelse og drømmer.
Norsk Folkehjelp støtter også tildelingen. Det samme gjør Schibsted.
Norsk Redaktørforening viser til at Hendens arbeid har vært til stor inspirasjon for mange og helt i kjernen av medienes samfunnsoppdrag. Norsk Presseforbund oppgir at Henden gjennom fire tiår har gitt det norske folk et unikt innblikk i kriger og kriser over hele verden.
Tidligere sjefredaktører i VG, Torry Pedersen og Bernt Olufsen, gir sterke begrunnelser for tildelingen til Henden. Ansvarlig redaktør i VG Gard Steiro skriver følgende om Henden:
– Han har vært vårt vitne. Og med sitt kamera har han gjort oss alle til øyenvitner. Slik at vi ikke kan si at vi ikke vet. At vi ikke kjenner den virkeligheten mange av verdens mest sårbare mennesker lever i.
Steiro sa under tildelingen at alle i VG er stolte over å kalle Harald for kollega og venn. Og at det for ham var en ære å være Hendens redaktør.